Boston Dynamics’in Humanoid Robotu ”Atlas”

0

Mühendislikte kullanılan denge prensiplerini uygulamak homojen ve simetrik cisimler için basittir. Kütle merkezini bularak ve toplam momenti ve kuvvetleri sıfıra eşitleyerek cismi stabil bir şekilde tutabilirsiniz. İnsan uzvu gibi karmaşık bir yapı için bu gerçekten kolay bir iş değil. Tüm bu denge koşularını başarı ile yerine getiren Boston Dynamics tarafından üretilen Atlas robotu 75 kg ağırlığında 1.5 metre uzunluğunda humanoid ;insanımsı, insana benzer özellikler taşıyan ve denge korunumuna hızlı tepki veren bir robot.

Atlas eğimli arazide karşısına çıkan eğim farklarına ,engellere ve sürtünme değişikliği sonucu oluşan  denge problemlerine karşı hızlı tepkiler verebiliyor. Aşağıdaki videoda yaklaşık 5 kg ağırlığı taşıyabilirken 11 kg ‘a kadar kaldırabiliyor.

Atlas’i humanoid yapan en belirgin özelliği bana kalırsa tökezledikten sonra bir insan gibi dengesini sağlayabilmesi.Weeble(Hacıyatmaz) denilen oyuncaklarda bu oldukça basittir. Aslında cisim devrilir hatta her zamanfakat bu devrilme kütle merkezi alt bölümde olduğu için alt bölüm üzerine gerçekleşir. Atlas için bu o kadar da basit değil.

Atlas disiplinli bir çalısma olmadan bir insanın atamayacağı ters takla hareketini kolaylıkla ve başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.

http://www.yapayakademi.com   Abdullah OKYAR 11.06.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here