Yapay zeka seviyoruz ama korkuyoruz

0

Türkiye’nin ilk yapay zeka ve robotik kamuoyu yoklamasını 460 kişi üzerinde gerçekleştirdik. Çalışanların ve üniversite öğrencilerinin katıldığı anket, Türk halkının yapay zeka ve robotlara sıcak baktığını, ancak insan zekasına daha çok güvendiğini gösteriyor.

Yapay zeka artık hayatımızın içinde. Pratik ve sosyal hayatımıza yön veriyor. Bizim yerimize bürokratik işlemleri üstleniyor. Yüzümüzü tanıyarak telefonumuzu açıyor. Sınıflandırılması insan için imkansız olan milyonlarca veriden sonuçlar çıkarıyor. Satrançta insanı yeniyor. İnsansı bir robotun ‘beyninde’ insanla iletişim kurabiliyor veya insansız bir hava aracına yön verebiliyor. Çiftçinin hasadını koruyabiliyor. Her bir insan için kişiselleştirilmiş ilaç üretilmesini sağlıyor. Resim yapıyor, haber yazabiliyor, klinik verilerinizi analiz ederek sağlığınızla ilgili veriler veriyor. Sadece işleri değil, meslekleri de yerine getirebiliyor. Kimi zaman doktor, avukat, mühendis, bankacı, sigortacı, muhasebeci kimi zamansa ressam, performans oyuncusu, piyanist olabiliyor. Yapay zeka tüm bunları nasıl yapabiliyor? Öğreniyor. Sürekli öğreniyor. Üstelik insandan daha hızlı ve daha çok öğreniyor. Yapay zekanın ‘sınırsız görünen’ becerileri insan hayatına giderek işlenirken, bu becerilerin insan hayatını nasıl değiştireceği, en büyük merak konusu. Tüm bu ileri teknoloji gelişmeleri karşısında biz Türkler nasıl hissediyoruz? Gelecekte nasıl bir hayatımız olacağını düşünüyoruz? Robotlara dost muyuz, düşman mı? Tüm bu soruların cevabını İTÜ Arı Teknokent kapsamında faaliyet gösteren ve genç bir ekipten oluşan online pazarlama araştırma platformu Adgager ile birlikte aradık. Ortaya Türkiye’nin ilk ‘yerli yapay zeka ve robotik anketi’ çıktı. İşte 460 kişinin katılımıyla gerçekleşen yapay zeka ve robotik anketi sonuçları…

BİRİNCİ KİTLE

Türkiye’nin çeşitli illerinden geliri 3 bin TL üzerinde, 25-65 yaş aralığındaki kişiler

Çalışanlar robotları daha kolay kabullenmiş

  • Çeşitli illerde yapılan araştırmada halkın yapay zeka gelişmelerini merakla takip ettiği anlaşılıyor. Yapay zeka çalışanların yüzde 51’inde merak uyandırırken, yüzde 28’i yapay zeka gelişmeleriyle ilgili heyecanlı olduğunu, yüzde 19’ise korktuğunu söylüyor. Çalışanların yüzde 2’si yapay zekayla ilgili gelişmelerin geleceğe iyimser bakmalarına neden olduğunu söylüyor.
  • Çalışanlar yüzde 73 oranında insan zekasına, yüzde 27 orandaysa yapay zekaya güveniyor.
  • Yapay zekanın pek çok işi insanın yerine getirmesi, çalışanların yüzde 41’ini endişelendirirken yüzde 59’unu endişelendirmiyor.
  • Çalışanların yüzde 71’i robotların her geçen gün kamusal ve sosyal alanda daha çok karşımıza çıkması ve insanlarla etkileşim içinde olması karşısında olumsuz bir duyguya kapılmadığını belirtirken, yüzde 29’u kapıldığını söylüyor.
  • Çalışanların yüzde 69’u robotların ofiste ve fabrikada insanın işini elinden alacağını düşünürken, yüzde 31’i bu düşünceye katılmıyor.

İKİNCİ KİTLE
Ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan, Türkiye’nin çeşitli illerinden 15-65 yaş aralığındaki kişiler

Öğrenciler işleri yapay zekanın yerine getirmesinden endişeli

  • Yapay zeka öğrencilerin yüzde 51’inde merak uyandırırken, yüzde 24’ü yapay zeka gelişmeleriyle ilgili heyecanlı olduğunu, yüzde 21’i ise korktuğunu ifade ediyor. Çalışanların yüzde 3’ü de yapay zekayla ilgili gelişmelerin onların geleceğe iyimser bakmalarına neden olduğunu söylüyor.
  • Öğrencilerin yüzde 74 oranında insan zekasına, yüzde 26 orandaysa yapay zekaya güveniyor.
  • Yapay zekanın pek çok işi yapması, öğrencilerin yüzde 53’ünü endişelendirirken yüzde 47’sini endişelendirmiyor.
  • Öğrencilerin yüzde 58’i robotların her geçen gün kamusal ve sosyal alanda daha çok karşımıza çıkması ve insanlarla etkileşim içinde olması karşısında olumsuz bir duyguya kapılmadığını belirtirken, yüzde 42’si kapıldığını söylüyor.
  • Öğrencilerin yüzde 74’ü robotların insanın işini elinden alacağını düşünürken, yüzde 26’sı bu düşünceye katılmıyor.

SABAH Şule GÜNER 27.05.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here