İş Bankası’ndan Londra ve Çin’e inovasyon merkezi

0

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Bali, banka olarak Londra ve Çin’e inovasyon merkezleri açacaklarını duyurdu.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Yakın zaman içinde Çin’de bir inovasyon merkezi açacağız. Londra’da da açacağız. Banka olarak sadece finans için açmıyoruz bunları. Bağlantılı, bağlantısız birçok işi bir arada götürebilmek için açıyoruz.” dedi.

Bali, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, Core Strateji’nin kurucusu İhsan Elgin’in moderatörlüğünü yaptığı “Dijitalleşme çağında fırsatlar” konulu oturumda konuştu.

Dijitalleşmeyi “aracısızlaşma” olarak tanımlayan Bali, bunun artık her yeri ilgilendireceğini söyledi.

Bali, bütün fikirlere açık olunması gerektiğini belirterek, “Zihin olarak baştan reddeden bir üslubunuz olmamalı. Baştan kabul edin, bir şeyin doğruluğunu ispatlamaya çalışmayın. Bir şeyin yanlış olduğunu ispatlayın, kalanı üzerinden çalışmaya devam edin. Bu çok daha genişletici bir bakış açısı getirir. Biz şu an kendi içimizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunun için de sürekli olarak iş modelinin sorgulanması gerekir.” diye konuştu.

Silikon Vadisi’nden sonra Çin ve Londra

Artık zamanlarının çok daha büyük bölümünü mevcut işlerinin yarattığı fırsatlar veya maruz kalabilecekleri tehditlere harcayarak geçirmeleri gerektiğini dile getiren Bali, şöyle devam etti:

“Arkadaşlarıma toplantılarda hep şunu söylerim; gelecek nesiller bizi iyi mevduat toplayıp, iyi kredi verdiğimiz için anmayacak. Böyle bir mevzudan dolayı kimse kimseyi anmaz. Bütün mevzu, bir teknolojik trendi, bir teknolojik değişimi, bir dalgayı ıskaladınız mı, ıskalamadınız mı? Öyle değerlendirecekler. Bunun için genç arkadaşlarımızla beraber bir çalışma içindeyiz. Dijitalleşme yönetişim komitemiz var. 1-2 yılı aşkın süredir yoğun konsantrasyonumuz var ve bunların somut sonuçları var. Bunun için yaptığımız somut girişimler var. Örneğin Silikon Vadisi’nde bir inovasyon merkezimiz var. Bunu açalı birkaç yıl oldu. Oradaki arkadaşlarımız robotik endüstriyellerden tutun yazılımlara, yapay zekanın kullanıldığı birçok uygulamayı şu an ihraç etmeye başladılar bize. Sadece o inovatif iklimi solumak için bile lazımdır şirketlere bu tür organizasyonlar. Yeni Çin’den döndüm. Çin’de de bir inovasyon merkezi açacağız yakın zaman içinde. Londra’da da açacağız. Banka olarak sadece finans için açmıyoruz bunları, bağlantılı, bağlantısız birçok işi bir arada götürebilmek için açıyoruz.”

155 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı

Bali, dijitalleşme çalışmaları kapsamında kurumların çok kaliteli, hem siber hem fiziki saldırılara karşı iyi korunmuş, iyi örnekleri olan veri merkezlerinin bulunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İş Bankası bu bakımdan son dönem içinde çok önemli bir yatırımı, 155 milyon dolar civarında bir tutarla dünyadaki çağdaş örneklerinin hepsiyle eşit imkanlarda bir veri merkezini hayata geçirdi. Taşımayı da başarıyla yaptık. Bugün Mobil İş Cep yüzde 40’a yakın bir işlemden pay alır hale gelmişse… Bugün özel bankalar içinde en fazla şubesi olan bankayız, Ziraat’ten sonra geliyoruz ve şubelerimizden yapılan işlemlerin toplam işlemler içindeki payı yüzde 14’e indi. Yüzde 40’a yakını sadece cebimizdeki telefonlardan gerçekleşiyor. Bunlar çok önemli hadiseler. Bunları yapabilmek için de vizyon gerekli. Bankada bir teknoloji danışma kurulu kurduk. Kurulda, uluslararası çapta ün yapmış bilim dünyasının çok yetkin insanları var. Bunlarla birlikte çalışıp ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.”

Adnan Bali, yapay zekanın gelecekte bankacılık sektöründe istihdama ve şubelere etkisinin olacağını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

26.03.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here