Savunma sanayisinde faaliyet gösteren ana yüklenici ve KOBİ’lerin iş birliği, kritik alanlardaki yerli çözümlerin sayısını artırıyor.
Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Epsilon Kompozit Teknoloji ve Savunma Sanayi AŞ, savunma sanayii ve havacılık sektörüne yönelik çözümler üretiyor.
ASELSAN ile stratejik ortaklık kuran Epsilon, havacılık alanında da Airbus gibi dünya devlerinin tedarikçiliğini yapıyor.
Epsilon Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Atamtürk Atikcan, görev aldıkları ASELSAN projesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki helikopterlerin, güdümlü füzelerden korunmasına katkıda bulunduklarını belirtti.
Savunma sanayii için milli çözümlerde yer almaktan gurur duyduklarını anlatan Atikcan, “Helikopter Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi (HEHSİS) Projesi’nde ASELSAN’a katkı sağladık. TSK tarafından sahada kullanılan helikopterlerin üzerinde yer alan sinyal bozucu cihazların korunması gerekiyor. Ürettiğimiz kompozit parçalarla bu korumayı gerçekleştiriyoruz ve aynı zamanda modifikasyonlarını yapıyoruz. Bu proje tamamen milli projedir ve Türkiye’nin kazancıdır” dedi.
Milli çözümler için 2,5 milyon dolarlık laboratuvar
Atikcan, Airbus’tan onaylı test laboratuvarına sahibi olduklarını vurgulayarak, burada hem kendi faaliyetleri için çalışmalar yürüttüklerini hem de diğer firmalara test konusunda destek sağladıklarını aktardı. Atikcan, yaklaşık 2,5 milyon dolarlık yatırımla kurdukları laboratuvarda, diğer şirketlerle milli bir savunma sanayii için çalıştıklarını ifade etti.
“ASELSAN’ın kompozit atölyesi gibiyiz”
Atikcan, stratejik ortaklık sürecinde ASELSAN desteğiyle sektörde ilerlediklerine dikkat çekti.
“Savunma sanayisi için yüzde 100 dışa bağımlı bir sektör olan kompozit sanayisinde mili çözümlerle Türkiye’de parça üretip dünyaya ihraç eder hale geldik. Milli gemi ‘MİLGEM’in üzerinde yer alan 3 boyutlu tarama radarlarının koruyucu kompozit parçalarını (radom) ürettik. Ayrıca radom, reflektör ve uydu parçası konusunda ASELSAN’a üretim yapıyoruz. Bu konuda ASELSAN’ın kompozit prototip atölyesi şeklinde çalışıyoruz diyebilirim.”
TRT HABER 19.03.2018