Yerli diye test ettiremediği tıbbi cihazı ihraç ediyor

0

Tıbbi cihazı yerli olduğu için test talebi geri çevrilen biyomedikal yüksek mühendisi Necdet Ay, şimdi pek çok ülkeye ihracat yapıyor.

Üroloji alanında kullanılmak üzere geliştirdiği ITRİ Üroflow Sistemi’ni profesör bir arkadaşından kliniğinde denemesini isteyen ancak cihaz yerli olduğu için bu talebi reddedilen biyomedikal yüksek mühendisi Necdet Ay, söz konusu cihazı şimdi pek çok ülkeye satıyor.

AYMED Üst Yöneticisi (CEO) Ay,  son yıllarda Türk mühendislerin geliştirdiği tıbbi cihazların yurt içinde ve dışında tercih edilirliklerinin arttığını belirtti.

Medikal ve tıbbi cihaz üreticileri olarak Türkiye’de hastane ve sağlık merkezlerinde tamamen yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını istediklerini ifade eden Ay, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda girişimleri olduğunu hatırlattı.

Yerli ürünlere karşı olumsuz algı büyük ölçüde kırıldı

Ay, tıp fakülteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile firmaların doğru koordine edilmesiyle yerli üretim tıbbi cihazların yurt içinde kullanımlarının arttığına işaret ederek, Türk mühendislerinin geliştirdiği cihazların başarısına da değindi.

Türk mühendislerin geliştirdiği yerli ürünlere yönelik olumsuz algının büyük ölçüde kırıldığını dile getiren Ay, sektörde hala ithal cihazların ağırlıklı olmasından ise yakındı.

Ay, firma olarak medikal ve tıbbi cihaz alanında araştırma, geliştirme ve üretim yaptıklarını belirterek, 1990’lı yıllarda, yerli tıbbi cihazlara bakış açısıyla ilgili yaşadığı bir deneyimi de paylaştı.

Üroloji alanında kullanılmak üzere geliştirdiği ITRİ Üroflow Sistemi’ni, profesör arkadaşından kliniğinde denemesini istediğini anlatan Ay, şöyle devam etti:

“Itri bilgisayar arayüzü ile çalışan, kablosuz haberleşen, pratik, kullanışlı ve portatif bir üroflow sistemi. Sıvı akış hızını ve miktarını gerçek zamanlı olarak test grafiklerine döküyor ve bu yöntemle işeme bozuklukları için tanısal ve tedaviye yönelik bilgiler veriyor. Sistem, Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça gibi 7 farklı dil seçeneği sunuyor. 1998-99’da yaşadığım bir olay. Bir arkadaşıma geliştirdiğim bir cihazla ilgili ‘sizin kliniğe koyalım, kullanın, iyiyse de kötüyse de şahitlik edin, referans verin’ dedim. O da, ‘Ben Türk mühendislerinin böyle şeyler yapabileceğine inanmıyorum. Ben bu cihazı kabul etmiyorum’ dedi. Benzer klinikten başka bir profesör arkadaş ise ‘Ben onaylıyorum, getirin kurun, görelim’ dedi. Kurduk cihazı. Bir hafta 10 gün kullandılar ve bize teşekkür belgesi verdiler. ‘Sizin ürününüz de ithal ürün kadar kaliteli ve doğru sonuçlar veriyor. Fiyatınız da üçte biri kadar’ dedi.”

Ay, ürünü zaman içinde geliştirdiklerini, şimdi Güney Amerika’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar ihraç ettiklerini; Hindistan, Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi birçok ülkede ürünün kullanıldığını ve çok ciddi bir pazar payına sahip olduğunu vurguladı.

Ürünün başarılı olmasıyla birlikte daha sonra benzer ürünler geliştirdiklerini kaydeden Ay, “1990’lı yıllarda bu ön yargıları daha fazla görüyordum. Şükürler olsun 2018’de bu ön yargılar bayağı azaldı. Yerli ürünlere daha az direnç var ama ithal mal sempatisi hep devam ediyor. Yüzde 85’i ithal olan bir sektörde bu sempati halen devam ediyor” dedi.

 

TRT HABER 13.03.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here