Norveç’ten amfibik uçak atağı

0

Havacılık endüstrisinin tüm oyuncuları, yepyeni hava araçları üzerinde çalışıyor. Bazıları test aşamasını geçerken, bazılarının sonuca çok yaklaştığı belirtiliyor. Asıl mesele ise sektöre yeni girecek hava araçlarının nasıl operasyon yapacağına dair uluslararası mevzuatların eksikliği. Ancak uçan otolar uzun bir süredir tartışılmasına rağmen henüz hizmete girmeden pilotsuz, insan taşıyan drone’lar, helikopterlerin çeşit varyantları, elektrikli uçaklar yaşamımızı etkileyecek şekilde gelişmeler gösteriyor. Bunlardan birisi de Norveçli uçak üreticisi Equator tasarımı amfibik uçak P2 Xcursion modeli.

 

Norveç’te üretilen yüksek performanslı amfibik uçak P2Xcursion, taksi testlerine başlamış durumda. Üretici şirket, yapılan testlerin görüntülerini de kamuoyuyla paylaştı. Üstelik P2 Xcursion, uçan bot kategorisindeki rakiplerinin yaşadığı temel sorunlara çözüm bulmak ve bu alanda devrim yaratmak amacıyla projelendirilmiş. Gövdeye bütünleşik geometriye sahip olan ve daha iyi bir sürükleme kuvvetiyle de kararlılık sağlayan yüzer kanatlar, ağırlığın azalması ve daha sarsıntısız bir uçuş sağlayan elektrik motoruyla temel sorunlara çözüm aranıyor.

Mükemmel aerodinamik tasarımıyla kolay uçuş ve kontrol sağlıyor. Tamamen çevreci olan uçak, karbon temelli kompozit malzemeden üretildiği için hafif ve dayanıklı. Hem su hem de karada yapılan operasyonlarda, iniş takımlarını toplama yeteneğinin oldukça iyi olduğu ispatlanmış. İmalatçı şirket, Almanya’nın Friedrcihshafen şehrinde nisan ayında düzenlenecek olan AERO 2018 fuarında aracını görücüye çıkaracak.

Son montajı tamamlandıktan sonra uçağın gerçekleştirilen ilk taksi testi, yer testleri programı için önemli bir mihenk taşı olmuş. Geçtiğimiz günlerde EggemoenHonefoss Havaalanı’na getirilen uçak, üç taksi ve bir de hızlanma testine tabi tutuldu. Testlerden istenen sonuçlar elde edildi. Hibritelektrikli uçağın rakiplerine oranla en önemli özelliklerinden birisi rudder yani kuyruk dümeninin, geleneksel uçaklardakinden farklı olarak ayak pedalı yerine bir joystick vasıtasıyla elden kumanda edilebiliyor olması. Yaklaşık 1 ay boyunca devam edecek olan yer testleri esnasında, uçağın aviyonik sistemlerinden mekanik kontrol yüzeylerine, iletişim sistemlerinden güç sistemlerine kadar tüm sistemleri detaylı şekilde incelenerek kalibrasyon işlemleri uygulanacak. Uçağın yakın zamanda ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Uçan botun önümüzdeki yıl, 150 bin dolar ücretle piyasaya çıkması hedefleniyor.

P2 Xcursion’un teknik özellikleri:

Tescili: LN-EPX
Koltuk Sayısı: 2
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 750 kg
Boş Ağırlık: 240 kg
Maksimum. Seyir Sürati: 240 kmh
Menzil: 1565 km
İniş Takımları: İçeri çekilebilir
Malzeme: Karbon/Kevlar kompozisyonu
Motor: ENGIRO M97 Electric
Jeneratör: ENGIRO G60

 

HABER TÜRK Güntay ŞİMŞEK 24.02.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here