Yenişehirli MFK, ‘SpaceX’ ile masaya oturmaya hazırlanıyor

0

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi ve havacılık projelerinin pek çoğunda imzası bulunan MFK, Elon Musk’ın son projesi Space X’te tasarım ve imalatı konuşmak için masaya oturacak.

Altay Tankı, Samur gibi Türkiye’nin gözbebeği milli projelerinin yanısıra Boeing, Ambreir, Airbus gibi küresel markalara üretim ekipmanları yapan Makine Freze Kalıp’ın (MFK) son hedefi uzay. MFK, mart ayında Amerika’da Elon Musk’ın firması SpaceX ile uzay ve otomotiv alanında tasarım ve imalat ayağında ‘neler yapılabilir’i konuşmak için masaya oturacak.

CERN’ün ‘atom parçalayan’ deneyinde de imzası var

Makine Freze Kalıp (MFK) Ltd. Şti. Genel Müdürü Muhsin Mardin, Türkiye’nin savunma sanayi ve havacılık alanlarında ilerlemesine “milli dava” olarak bakan bir isim. 1990 yılında Bursa’daki bir otomobil fabrikasındaki görevinden ayrılarak otomotiv sektörüne kalıp üretmeye başlayan Mardin, 1997’de ise havacılığa adım atmış. Bu dönemde Fransa, İspanya ve Almanya’ya üretim yaparak savunma ve havacılık alanlarında know how elde etmiş. 2004’te de TAI ile savunma sanayine girmiş. Boeing, Ambreir, Airbus gibi küresel birçok uçak firmasının projesinde yer alan firma, uçak gövdelerinin karbon kalıplarını Türkiye’de üreten tek firma. 2003 yılında Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nin (CERN) yürüttüğü Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) deneyine de katkıda bulunan MFK, altın kalite ödülü ile ödüllendirildi. MFK halihazırda Otokar ve FNSS gibi zırhlı araçlar yapan firmaların çözüm ortağı. Milli tank projesinde gövde ve kulesi imalatlarını da üstlendi. Türkiye’nin milli gururu Altay Tankı ve Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Samur gibi pek çok milli projede MFK imzası bulunuyor. Şimdi ABD’ye gidip Elon Musk’ın SpaceX firması ile uzay ve otomotiv alanında tasarım ve imalat ayağında ‘neler yapılabilir’i konuşmak için hazırlanıyor.

Muhsin Mardin, ‘Türkiye’de savunma sanayiine üretim yapan neredeyse tüm firmaların üretim hatlarını ürettiklerini’ vurguladı. Mardin, “Altay Tankı gövdesinden 7 adet yaptık, Otokar’a gönderdik. Şimdi Altay tankından 500 adet üretilmesi planlanıyor. Biz hiç yatırım yapmadan ayda iki takım yapabilme kapasitesine sahibiz. Ancak Altay Tankı ihalesi 2 yıldan bu yana bekleniyor. Ayrıca kara birliklerinin nehirleri hızla geçmesi için tasarlanan Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Samur gövde ve rampalarından 50 takım yaparak yüklenici firma olan FNSS’ye teslim ettik. Bu araçtan da Türkiye dışında sadece İngiltere’de ve Almanya’da var. F16 orta gövde imalat ve montaj hattı yaptık. Roketsan ve Aselsan ile yürütülen milli projeler var. Kompozit uçak kanat kalıpları üretiyoruz. 3 ay önce A350 uçağının kanatlarının bir kısmını TAI’ye teslim ettik. A330 uçağının arka kuyruğundaki bir bölümü biz ürettik” dedi.

“Yerli otonun platformu için adres Bursa olmalıydı”

Yerli otomobil için de İsveç’ten 40 milyon euroya platform satın alındığını hatırlatan Martin, “Bana 5 milyon euro verselerdi asfalta 10 tane araba koyardım. Bu iş burada yapılıyor, bu işin kaynağı Bursa. Bursa’daki altyapı bugün Avrupa’nın birçok yerinde yok. Bugün istesinler bu işleri yapabilecek 100 kişi önlerine koyabilirim. Konsorsiyumla da görüşme yapmayı planlıyorum. Bugün zırhlı araç dünyaya satılıyor. Altay Tankı da satılacak. Türkiye’de üretim ve teknik bilgi altyapısı var ve her geçen gün daha da gelişiyor” diye konuştu.

Otomotivde MoCap mastar model üretiyor

MFK’nın cirosunun yüzde 56’sını savunma ve havacılık sanayi oluştururken, yüzde 44’ü otomotivden geliyor. Ana sanayilere MoCap mastar model ile üretim ve kontrol ekipmanlarını yaptıklarını anlatan Mardin, “Türkiye’deki otomobil fabrikalarının mocap mastar model prototip geliştirme, üretim hatları tasarım imalat ve yerinde kurulumlarını yapıyoruz. Ayrıca bu ürünleri yurt dışındaki otomobil fabrikaları için de yapıyoruz” dedi.

“Fabrika yatırımları yapılmadı, yeni sipariş ve ihaleler kaçıyor”

Muhsin Mardin, Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki Uzay ve Havacılık Organize Sanayi Bölgesi’nde bürokratik sıkıntılar yaşandığını da söyledi. 7 senedir yatırım için beklediklerini vurgulayan Mardin, sanayicilerin maliyetler nedeniyle OSB içinde yer almakta zorlandığını, arsa tahsislerinin hala yapılamadığını ifade etti. MFK’nın burada 7 bin metrekaresi kapalı toplam 25 bin metrekarelik alanda 12 milyon lirayı aşan yatırım yapmaya hazırlandığını belirten Mardin, “Önümüzde önemli projeler var. Genel maksat helikopterinin yarısına geldik. Helikopterin bütün gövde aparatlarını yapıyoruz. Şimdi yeni Milli Muharebe Uçağı var. Onun için herkesin Kazan OSB’ye gitmesi gerekiyor. Gidemeyen, projelerde yer alamayacak. Fabrika yatırımları yapılamadığı için hem siparişler hem ihaleler kaçıyor” dedi.

 

DÜNYA 27.02.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here