Teknoloji çağı hepimizi bir kasırga gibi içine almış oradan oraya sürüklerken maalesef teknolojinin tüketim kısmından üretim kısmına yeni yeni uyum sağlamaya başlamış güzel ülkemizde bütün ümidimiz gençlerin üstünde diyoruz. Her ne kadar bilgi ve teknoloji çağında olsakta yıllardır gelişmekte olan ülkemizin şuan ve şuandan sonraki bütün gelişme sürecinin sorumluluğunu sırtına yüklenmiş tam bir Atatürk gençliği yetişiyor neslimizden. Peki, yazarım sizin toplumda genele vurulmuş ve hatta alışkanlık haline gelmiş olan karamsarlıktan bu iyimser polyanacılığa iten ne oldu derseniz cevabı yazımızda saklıdır efendim.
Küçüklüğümden beri geceleri gökyüzünü izler ve hatta belgesellerde sıklıkla gördüğüm fakat sürekli isimlerini ezberlemekte zorluk yaşadığım gezegenlerin bilinmezliklerini düşünürüm. Kainatta ne kadar fazla yerin olduğu ve benim bu sonsuzlukta hiç olduğum düşüncesi aklımın bir köşesinde durur. Peki bunun konumuzla ne mi alakası var? Bir grup gencin oluşturduğu bu takım, Mars’a gönderilecek bir araştırma ve gözlem aracı yapmak için son hız çalışmaktalar. İlk bu haberi aldığımda ve böyle bir grubun varlığını duyduğumda inanması biraz zor gelmişti çünkü ekiplerinin çoğu lisede okuyan gençlerden oluşuyordu.
Lisedeyken eminim sizin de model roketler yada en azından gezegen modellemeleri gibi çalışmalarınız olmuştur teknoloji ve tasarım derslerinizde, ama bu gençler modellemeler değil gerçek bir proje yapımı peşindeler. Yazılımı, elektroniği, tasarım ve üretimi dahil her şeyi bir grup liseli gence ait.
Ülkenin her bir yanından kendilerine katılımcılar bulan bu genç bilim adamları, 1960’larda Amerika ve Rusya arasında bir yarışa dönüşen uzaya insan gönderme projesinin ardından, ülkeye belki de en büyük prestiji sağlayacak Mars projesine her gün bir adım daha yaklaşıyorlar. Bizlere de yolları açık olsun demek düşüyor.
Konu üzerinde projenin lideri olan Berke ile yaptığımız küçük sohbetimizden alıntılar yaparak size konu hakkında daha yakın bir bakış açısı kazandırmak istiyorum.
Öncelikle Berke sizi ve Ancha Space Technologies adındaki ekibinizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ekibimizde ki arkadaşların kendi geçmişlerinde yaptıkları başarılar var, kendimden örnek vermek gerekirse; Microsoft Türkiye’nin sadece üniversite öğrencileri için olan bir yaz stajı programına seçilip, 1 ay boyunca Microsoft da staj yapmıştım. Bu staj içerisinde, girişimcilik,robotik, ms teknolojileri gibi eğitimler aldım. Benim dışımda ekibimizde ki diğer arkadaşlarında FRC /FLL gibi robotik yarışmalara okulları aracılığı ile katılmışlıkları var veya kendi imkanları ile kendini geliştiren arkadaşlarımız var.
Peki, bu Rover macerası nasıl başladı? Bu konuda ne gibi yarışmalara katıldınız?
Ülke olarak uzay teknolojilerinde oldukça geride kaldığımızı fark ettim ve bununla alakalı bir şeyler yapmam gerektiğini hissettim, Bu konuda önümde bir kaç tane uluslararası uzay yarışması vardı: Roket, Habitat ve Rover. Diğer yarışmaların katılım ücretleri bile 1000$ gibi bir ücretten başlıyordu, ve en ufak olarak Rover’dan başlamaya karar verdim. İlk başta kendi okulumda 4 kişilik bir takım oluşturup Başakşehir Living Lab’e başvuru yaptık. Başakşehir Living Lab’e kabul olduktan sonra, NASA da çalışan Türk Astrofizikçi: Umut Yıldız hocamıza sosyal medya aracılığıyla projemi anlattım ve onunda bize ulaşmasıyla diğer arkadaşlarımızı da ekibe dahil ettik. Türkiye de uzay ile ilgilenen herkes Umut Hocayı takip ettiği için diğer arkadaşlara hızlıca ulaşabildim.
Berkeyle yaptığım keyifli sohbetten öğrendiğime göre Mars projesi alanında Türkiye’de çalışan 4 farklı takım mevcut. Bu takımların içinde ise tek liseden bu projeye katılım sağlayan Berke’nin kurucu lideri olduğu Ancha Space Technologies. Asıl grup haricinde 6 farklı ilde 16 kişiden oluşan bir ekipleri var. Projenin adı tam olarak insansız gezegen robotik keşif aracı (Mars Rover). Bu alanda Mars görmüş olan en ünlü araç ise Curiosity adında bir keşif robotu ki kendisi hala Mars’ta araştırmalar yapmaya devam ediyor. Mars’ta yaşam izleri arayan bu arama robotlarının keşifleri ise her gün bilim dünyasını sarsarak bildiğimiz her şeyi yeniden şekillendiriyor. Bu genç arkadaşlarımıza da projelerinde başarılar diliyoruz. Umarım Berke gibi pek çok genç gerek teknoloji, gerekse farklı alanlarda olsun böyle ileri görüşlü çalışmalarla bütün insanlığa faydalı işler yapmaya devam ederler.
http://www.gazetebilkent.com Albina Yılmaz 21.01.2018