5 seneden uzun süredir Mars üzerinde araştırmalar yürüten NASA’nın Kızıl Gezegen’deki göz bebeği Curiosity’den gelen ve Curiosity’nin tekerleğinin Mars koşullarında parçalanmaya başlamasını gösteren son görüntüler NASA’yı kara kara düşündürüyordu. Ancak geliştirilen yeni bir tekerlek bu kabusu sona erdirecek gibi görünüyor.
NASA açıklamasına göre kırmızı gezegende beklenenden iyi iş çıkaran aracın daha önce tespit edilen; ancak gittikçe büyüyen altı alüminyum tekerleğinden birinde iki ayrı yerde kırıklar ve boşluklar var.
Mars’ın engebeli arazilerinde yıllardır fotoğraf çeken ve bu görüntüleri Dünya’ya gönderen Curosity karşılaştığı zor koşullar dolayısıyla tekerleklerindeki delikler gittikçe büyüyor. Zigzag biçimli dış kaplamada yaşanan bu parçalanma şimdilik kontrol altında olsa da ilerde nasıl bir seyir izleyeceği bilinemiyor.
Ancak NASA buna çözüm bulmuşa benziyor; tekerleği yeniden icat eden NASA’nın yeni elastik lastikleri yeni bir dönemin başlangıcı olacağa benziyor. Uzayda sıradan bir lastik, berbat bir anlam ifade eder. Fakat bu durum artık sorun olmaktan çıkıyor. NASA’nın araştırmacıları, gelecekteki gezegen kaşifi araçlar için tekerleği yeniden icat ettiler.
Mars’ın ya da Ay’ın yüzeyinde kayaların üzerinden geçtikten sonra orijinal şeklini hatırlayabilen bir tekerlek. Dünyada gerçekten de bir ilk!
NASA’ya göre bu lastikler daha ağır yükleri, daha yüksek hızlarda taşıyabilecek kapasiteye sahipler. Böylece gelecekteki keşif araçları uzayda daha fazla yüzeyi keşfedebilecekler.
HÜRRİYET 29.11.2017