Dünyanın Türk yıldızları

0

Dijital girişimcilerin hayata geçirdikleri fikirler, artık dünya çapında Türkiye’nin bilinmesini sağlıyor. Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkiye sahip olan bu şirketler, aynı zamanda Türkiye markasına da katkıda bulunuyor.

ÜLKELER artık geleneksel değerleri kadar dünya çapında ürün ve servis sağlayan şirketleriyle biliniyor. Özellikle internet dünyasından sonra. Geliştirilen bir ürün çok daha kolay bir şekilde dünyanın öbür ucuna uzanabiliyor. Bu da ülkelerin artık dünya çapında çıkardığı markalardan görülüyor. Örneğin; online müzik servisi Spotify, milyonlarca kişiye ücretli müzik sunuyor ve bunu neredeyse İstanbul’un yarısı kadar nüfusu olan İsveç’ten gerçekleştiriyor. Başka bir örnekte görüntülü konuşma devrimini başlatan Skype. Nüfusu 1.3 milyon olan Estonya’da üç arkadaşın kurduğu Skype, 8.5 milyar dolara Microsoft tarafından satıldı. Bu örnekleri saymakla bitmez. Milyar dolara ulaşan tek boynuzlu (Unicorn) şirketlerin çıkması bu başarıların en önemli göstergesi oluyor.

EKONOMİ KATKISI
Kısacası dijital girişimciler, ülkelerini marka yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ihracat gibi en önemli ekonomik değerlerine katkıda bulunuyor. Startupların geliştirdiği ürün ve servislerin satışı olduğu gibi yabancı fonların yaptığı yatırımlar, ülke ekonomileri için oldukça kritik. Peki ülkemizde durum nasıl? Türkiye’deki girişimciler de artık dünyada ses getiren işler yapıyor ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor. Biz de bu hafta yurtdışına açılan ve başarıyla ilerleyen girişimleri bir araya getirdik.

Türkiye’nin gururu
Küresel çapta dikkat çeken yerli girişimler denilince akla gelen şirket Peak Games. Geliştirdiği oyunlarla dünya çapında 500 milyondan fazla mobil cihazda yerini alan Peak Games’in gelirlerinin yüzde 99’unu yurtdışı cirosu oluşturuyor. Şirketin şu anda San Francisco ve İstanbul olmak üzere iki ofisi bulunuyor. Peak Games, geçen ay kart oyunularını dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan Zynga’ya 100 milyon dolara karşılığında satması oldukça ses getirmişti. Şirket, geliştirdiği Toy Blast ve Toon Blast oyunlarıyla milyonlarca oyunseverin dikkatini çekmeyi başarıyor.

15 ülkede ofisi var
5 yıl önce Hande Çilingir, Serhat Soyuerel, Arda Köterin, Okan Yedibela, Mehmet Sinan Toktay ve Muharrem Derinkök tarafından kurulan Insider, yurtdışından en hızlı büyüyen girişimlerin arasında. 15 farklı şehirde ofisi olan girişimin merkezleri, İstanbul, Londra, Singapur, Tokyo, Dubai, Sidney, Moskova, Varşova, Kuala Lumpur, Jakarta, Seul, Ho Chi Mihn, Bangkok, Hong Kong ve Taipei’de yer alıyor. Insider, web sitelerinin ve mobil uygulamaların görüntülenme ve satış oranlarını arttırmak için kişiselleştirme teknolojileri geliştiriyor.

Sinema sektörünü değiştiriyor
Rıfat Oğuz tarafından geçen yıl hayata geçirilen Sinemia, üyelerine sınırsız sinema bileti sağlayan özel bir sinema kulübü. Lokasyon bazlı teknolojileri ve ön ödemeli banka kartı sistemleri ile entegre eden Sinemia, yurtdışında önemli başarılara imza atmaya başladı. Los Angeles ve San Francisco’da ofis açarak ABD’deki operasyonlarını başlatan girişim, kısa sürede bir yılda gelmek istediği yere birkaç ayda ulaştı. Girişimin 2018 planları arasında Avusturalya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Singapur bulunuyor.

Önceliği İtalya oldu
İnternet üzerinden çocuklar için oyun ablası bulma hizmeti sunan EvdekiBakıcım, Miraç Bal, Ogün Köprülü ve Sinan Gürsan tarafından kuruldu. Akıllı telefonlardan veya web sitesiyle kullanılabilen EvdekiBakıcım’ın kurulduğu ilk günden beri yurtdışına açılmayı planlıyordu. Bu planını geçen aylarda hayata geçiren girişim, ‘Talentmondo’ markasıyla İtalya’ya açılan şirket, ekip kurarak operasyonlarına başladı. EvdekiBakıcım’ın önümüzdeki yıllarda yeni ülkelere de açılmayı planlıyor.

Milano’dan başladı sırada Londra var
Temizlik yapmak isteyenlerle, temizlik ihtiyacı olanları web sitesinde veya akıllı telefon uygulamasında buluşturan MutluBiEv, kısa sürede ulaştığı abone sayısı ve aldığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Globalleşme planını hedeflerinin arasına koyan girişim, İtalya’nın Milano şehrine ofis açtı ve ekip kurdu. Önümüzdeki yıl ocak ayı ile birlikte İtalya’daki kullanıcılara hizmet vermeye başlayacak olan MutluBiEv, bu planını genişletecek. Girişimin Kurucusu Tayga Baltacıoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre MutluBiEv’in 2018’de Londra’ya da açılma planları bulunuyor.

Çok daha fazlası var
Yurtdışına açılan ve önemli işlere imza atan girişimlere birçok örnek var. İlk akla gelenleri yukarıda paylaştık, ancak bu girişimleri de atlamak istemedik: Evreka, Connected2.me, SendLoop, Segmentify, Gram Games, Twentify, Connected2me, Zeplin.

HÜRRİYET 08.12.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here