Son dakika: ‘Fırtına’ satışına Alman çelmesi

0

NATO müttefikimiz Almanya, bir Alman firmasının üretimi olan motor kullanıldığı için Türkiye’nin ürettiği Fırtına obüslerinin Suudi Arabistan’a satılmasını engelledi.

Türkiye’nin, Azerbaycan’a Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek yerli üretim Fırtına obüsü satmasına izin vermeyen Almanya, bu kez aynı tutumunu savunma sanayii ürünlerinde oluşan rekabet ortamı nedeniyle Suudi Arabistan’a yapılacak ihracat için yineledi. Türkiye; ABD, Almanya gibi NATO’da müttefik olduğu ülkelerin savunma sanayii ürünlerinde dönem dönem uyguladığı kısmi ambargolar nedeniyle başlattığı yerli üretim atağında önemli bir aşamaya geldi.

İlk yerli savaş uçağı

Türkiye; ABD, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerle F-35 savaş uçağı; Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Belçika gibi ülkelerle de A-400M nakliye uçağının üretim ortakları arasında yer alıyor. Bu uçakların her bölümü, ayrı bir ülkede üretiliyor. F-35’in beyin tabir edilen bölümü ile yazılımları ABD’nin tekelinde. Bu nedenle Türkiye, savaş uçağında ABD tekeline bağımlı kalmamak için TF-X savaş uçağı projesini geliştirdi. TF-X’ın ilk uçuşunu 2023’te yapması planlandı.

Bunun yanı sıra HÜRKUŞ eğitim uçağı, ATAK ve genel maksat helikopteri projelerinde önemli aşamaya gelindi. Yaşama geçirilen ve yakın gelecekte TSK’yı dışa bağımlılıktan kurtarması hedeflenen projeler içinde Milli Gemi, Milli Denizaltı, Milli Piyade Tüfeği ve Altay Tankı ile Bora, Kasırga, Hisar, Korkut füze sistemleri ve araçlarda kullanılacak yerli motor yer alıyor. Türkiye’nin Alman MTU firmasının dizel motorunu kullandığı Fırtına obüsü üretiminde yakaladığı başarı, bu obüslerin dış pazarda da ilgi görmesine neden oldu. Almanya, 2010’da Türkiye’nin Azerbaycan’a 36 adet Fırtına obüsü satmasına Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek izin vermemişti. Almanya, bu kez aynı tutumunu Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Katar’a yapacağı ihracatta da yineledi.

Milyar dolarlık satış bağlantısı

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bu durumu, komisyon tutanaklarına göre şöyle anlattı: “Silah sistemlerinin yerli ve millî olmaması durumunda, en ihtiyaç duyulan zamanlarda temin edilememesi riski var. Bunun en son örneklerinden bir tanesi, Fırtına obüsü.Suudi Arabistan, Katar ve bir ülkeye daha satışı gerçekleştirildi Fırtınada MTU Alman motoru var. Almanya bu araçların üçüncü ülkelere satışına izin vermemiş ve bu ihracatlar gerçekleşmemiştir.

Özellikle Suudi Arabistan’la bağlantımız milyar doların üzerinde bir rakama tekabül ediyordu. Bunun sayısız başka örnekleri var. Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm güvenlik teşkilatlarımızın imkân ve kabiliyetlerini arttırmak hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam ediyoruz, savunma sanayisinde yerlilik oranını
her geçen gün artıyor.”

Türkiye’siz F-35’te büyük zarar

Son günlerde ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi H. Grant’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili açıklamaları, Amerikan medyasında “Washington’un Türkiye’ye F-35 satışını durdurabileceği veya F-35 konusunda Ankara’ya yaptırım uygulayabileceği” yorumlarına yol açtı. Ancak F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye’nin programda 120 adet F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi olması, Türkiye’yi programın dışına çıkarma ihtimalini oldukça zayıflatıyor. Mevcut 400 milyar dolarlık maliyetiyle, ABD’de büyük tartışma konusu olan programa Türkiye’siz devam etmenin, diğer ortaklara 12 milyar dolardan fazla ilave yük getireceği tahmin ediliyor.

Mayın temizleme birlikleri artacak

TSK bünyesinde üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı dört Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) birliği bulunuyor. Suriye sınırında duvarın inşa edildiği bölümlerde mayın temizliği tamamlandı. Suriye sınırında mayın temizleme sürecinin hızlandırılması için yeni  ÖMAT birlikleri kurularak sayının artırılması kararı alındı. Mayından temizlenen arazilerin bölgedeki vatandaşların kullanımına nasıl sunulacağı konusunda da çalışma başlatıldı.

MİLLİYET 25.11.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here