BigBang 2017 ile geleceğin teknolojileri görücüye çıktı!

0

Dün BigBang 2017 etkinliği tabiri caizse ana baba günü gibiydi. İTÜ Arı Teknokent desteğiyle birbirinden güzel İTÜ Çekirdek girişimleri sahne aldı, sahne alamayanlar ise standlarıyla gelen yatırımcılara, kurumlara ve basına kendilerini anlatma fırsatı buldu. Birçoğu da günün sonlarına doğru hem ödül aldı hem yatırım aldı. Toplamda ise 17 milyon liraya yakın ödül dağıtıldı ve yatırım yapıldı.

Daha önceden sahne alacak girişimleri incelemiş ve neredeyse yarısını beğenmiştim. Stantlarda da birbirinden güzel girişimler görünce hem ülkemiz adına sevindim hem de emeği geçenlere teşekkür etmek istedim. Stantlarda konuştuğum girişimcilerden aklımda kalanları sizlere aktarayım istiyorum. Eminim siz de “Türkiye’de böyle girişimler mi varmış?” diyeceksiniz.

AxolotlBio: Axolotl Biyosistemler, geliştirdiği 3D biyo-yazıcı sayesinde hastalardan alınan kök hücreleri kullanarak yapay doku ve organ üretebiliyor. Yakın gelecekte yedek karaciğerimiz, yedek böbreğimiz olacak diyebiliriz.

Asya Biyomedikal: Şeker hastaları için geliştirilen bu çözümün iki ürünü var. Birincisi size bir lens veriyor ve bu lens ile kan şekeriniz arttığında lensiniz renk değiştiriyor ve şekerinizin arttığını anlıyorsunuz. İkinci ürün ise bir solüsyon.

B-Preg: Elektrikli araçların menzilini artırmak için araçların hafifletilmesine yönelik doğal elyaf takviyeli termoplastikkompozit malzeme üreten girişim otomotiv sektörüne ilgi duyanların beğeneceği bir girişim olarak karşımıza çıkıyor.

Onlock: Evdeki kapınızın arkasına takacağınız bir aparat ile dış kapınız akıllanıyor. Bu sayede evinize geldiğinizde kapınız sizi tanıyor ve anahtar çevirmeden kapınızı açabiliyorsunuz. Eve temizlikçi çağırdığınızda anahtar teslim etmek, sonra geri almak zordur. Onlock ile bu sorun da ortadan kalkıyor, evinize gelecek olan temizlikçiyi de tanımlayabiliyorsunuz ve bu sayede anahtar teslim etmek zorunda kalmıyorsunuz.

QuantCo: Rüzgar türbinlerinin ürettiği veriye bakarak size tahminler yapan bu girişim sayesinde enerji piyasasında ceza yemekten kurtuluyorsunuz. Doğru algoritmalarla ve yapay zeka ile size bir sonraki günkü üretimle ilgili en net tahminleri yapan girişim tüm enerji sektörünü yakından etkileyecek diyebiliriz.

Ravinspect: Uçakların yüzey muayenelerini geliştirdikleri “drone”larla yapan girişim 15 saat süren muayeneyi 20 dakikanın altına indiriyor. Bu da hızlı bakım ve hızlı muayene anlamına geliyor. Yakın gelecekte Ravinspect ile rötarlar da azalacak desek yanlış olmaz sanırım.

StarTR: Çok anladığım bir sektör değil fakat peynir üretimi için gerekli kültür üretiminin yerelleşmesini sağlayan girişim ile hem yerel peynir lezzetlerimizi daha çok kişiye ulaştırmış olacağız, hem de dışa bağımlılığı bir nebze de olsa azaltmış olacağız. Dünyada foodtech diye bilinen gıda teknolojisi girişimleri oldukça yükselişte. Bu konuda Türkiye’de örnekler görmek oldukça sevindirici.

Trachia: Ülkemiz futbol ülkesi ve futbol ile yatıp futbol ile kalkıyoruz. Trachia futbolcular için geliştirilmiş bir giyilebilir teknoloji. Antrenmanlarda bu yeleği giydikten sonra teknik direktörler ve analistler tüm koşu mesafelerini ve ısı haritalarını görebiliyorlar. Bu sayede futbolcular eğer Sergen değilse teknik direktörün gözüne girmek için daha çok çalışmak zorunda kalacaklar gibi gözüküyor.

Vivoo: Gözde Büyükacaroğlu tarafından kurulan girişim idrarınızı bir mobil uygulama ile kolayca incelemenizi sağlıyor ve nasıl beslenmeniz gerektiği ile ilgili önerilerde bulunuyor. Yani idrar testi için hastaneye gitmenize gerek yok artık. Bu uygulama ile evinizde dilediğiniz zaman test yapabiliyorsunuz. Şimdilik sağlıklı yaşama odaklanan girişim ileride test sektörünü de derinden etkileyebilir.

Y.N. Alternatör: Dev alternatörleri elimizde taşıyacak kadar küçülten bir girişim. Murat Atalar’ın geliştirdiği teknoloji ile devasa boyuttaki alternatörler yerine küçük alternatörler ile daha yüksek elektrik üretilebilecek.

Yukarıdaki girişimler gibi onlarca güzel girişimi dinledim:Adverport, Atina, Choyp, Compocket, Deveci Tech, EmlakCep, Evdemimar, HesapÖder, Hootsumo, Nutrilena, Pabbler, PatiBuddy, Publins, Rimuut, Sanatbulur, Senbatek, Simularge, Sports &Merits, Stokarti, tazesef, TerapiGlobal, TestMyApp, Tinyminy, Traceitup… ve daha niceleri. Bu girişimleri İTÜ Çekirdek’in web ve sosyal medya kanallarından incelemenizi ve Türkiye’nin geleceğinin ne kadar parlak olduğuna şahit olmanız dileklerimle.

MİLLİYET 24.11.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here