OECD: Türkiye eğitim refahında sınıfta kaldı

0

OECD; 41 ülkenin son 10 yıldaki ekonomi, sağlık ve eğitim gibi 50 başlıkta refah durumlarını inceledi. ‘Yaşam Nasıl?’ raporuna göre Türkiye; lise düzeyinde 2005’e göre eğitime katılımda ilerleme kaydetse de eğitim refahında ‘düşük performanslı’ ülkeler arasından sıyrılamayarak OECD ortalamasının altında kaldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 35 üye ve 6 partner olmak üzere 41 ülkenin son 10 yılda birçok alandaki refah gelişimini incelediği ‘Yaşam Nasıl?’ raporunu yayınladı. Türkiye son 10 yılda genç yetişkinlerin lise eğitimine katılım oranlarını artırmasına rağmen, sağlık; sosyal destekler ve çevre kalitesi gibi alanlarla birlikte OECD ortalamasının altında kaldı.

EĞİTİME KATILIM ORANLARI ARTTI

Eğitim refahı; 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin bilişsel becerilerdeki durumu, yetişkinlerin yetkinlikleri ve eğitime katılım oranlarındaki değişimlere göre değerlendirildi. Türkiye 24-35 yaş arası genç yetişkin nüfusta liseye katılım oranlarında 2005 ile 2016 yılları arasında ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer aldı. Çalışmada, bu verilerde eksiklikler olduğu belirtilse de, 2014 ve 2016 arasında bu oranın yaklaşık yüzde 3 arttığı vurgulandı.

SEVİYELER DÜŞÜK

OECD eğitim, sağlık, gelir gibi 50 alanda ülkeleri 3 seviyeye ayırdı. ‘1’ en iyi; ‘2’ ortalama ve ‘3’ ise düşük performans gösteren ülkelere verildi. Buna göre Türkiye 2005’e göre ilerleme kaydetmesine rağmen genç yetişkinlerin eğitime katılımında, 15 yaş düzeyinde öğrencilerin bilişsel becerilerinde ve yetişkin yetkinliklerinde ‘3’üncü seviyede yer aldı.

REFAH NASIL?

OECD’nin, Türkiye’yle ilgili diğer başlıklarda öne çıkan değerlendirmeleri ise şöyle:

– 2016 verilerine göre, Türkiye’de istihdam oranı yüzde 51. Bu OECD ülkeleri arasında en düşük oran. Ayrıca iş piyasasında güvensizliğin en fazla olduğu ülke. Çalışanların yüzde 34’ü haftada 50 saat ve üzerinde çalışıyor. Bu OECD ülkeleri arasında en yüksek oran.

– Uzun vadeli işsizlik OECD ortalamalarının üstünde.

– Sağlık, eğitim, sosyal destek, istihdam ve çevre kalitesinde OECD ortalamaları yakalanamıyor.

– Sivil katılım yüksek olmasına rağmen nüfusun yüzde 24’ü hükümetin yaptıkları konusunda söz hakkı olduğunu düşünüyor. Bu oran OECD’de yüzde 33.

– Kişisel güvenlikte de problemler var. Yüzde 61 gece yalnız yürürken kendini güvende hissederken, OECD’de bu oran yüzde 69. Ancak intihar oranları OECD’ye göre oldukça düşük.

HÜRRİYET 16.11.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here