İvedik OSB ve Teknopark Ankara, İHA’lara yönelik çözümler üreten 35 firmanın katılımıyla bu alanda teknoloji merkezi oluşturmak için çalışma başlattı. Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin “Hedefimiz kısa vadede firmaların yetkinliklerini artırmak, orta vadede ortak ürünler üretilmesini sağlamak, uzun vadede İHA teknolojilerinde Türkiye’nin teknoloji merkezini oluşturmak. Savunma sanayisinin ve İHA üreticilerinin taleplerini, ihtiyaçlarını yerli ürünlerle karşılayabilecek güçlü bir tedarik zincirini kurmak istiyoruz” dedi.
İnsansız hava aracı (İHA) sistemlerine yönelik faaliyet gösteren firmalar, bir teknoloji merkezi etrafında bir araya getirilecek. Merkezle firmaların bu alandaki kabiliyetleri artırılacak, ihtiyaç duyulan sistemlerin yerli üretimi teşvik edilecek.
Teknopark Ankara ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı HASAN Gültekin, AA muhabirine, Türkiye’de teknolojinin çeşitli alanlarına yönelik organizasyonlar ve kümelenmeler bulunduğunu söyledi.
Savunma sanayisine yönelik de böyle yapılar oluşturulduğunu ifade eden Gültekin, bu alandaki otoriteler, akademisyenler ve firmaların görüşleri doğrultusunda Teknopark Ankara olarak daha spesifik konulara yoğunlaşmaya karar verdiklerini belirtti.
Bu kapsamda otonom sistemleri öncelikli alanlardan biri olarak belirlediklerini dile getiren Gültekin, şöyle devam etti:
“Otonom sistemler dediğimizde kara, deniz ve hava gibi alt başlıklar bulunuyor. Ankara ve Türkiye’deki potansiyel ve güncel ihtiyaçları dikkate aldığımızda kara ve hava sistemleri öne çıktı. Teknopark bünyesinde insansız çözümlere yönelik firmaların ağırlıklı olarak hava araçlarında yoğunlaşması dolayısıyla bu alanda bir proje başlatma kararı aldık. Gelecek yılın başında bünyesinde İHA’lara yönelik çözümler üreten firmaların yer aldığı bir teknoloji merkezi oluşturmak için projeyi başlatacağız.”
Projeye ilişkin Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Gültekin, merkezde ilk aşamada İvedik OSB, Teknopark ve genel olarak Ankara’da faaliyet gösteren 35 firmanın yer alacağını bildirdi.
Savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren firmaların çözümlerinin belli standartlarda olması gerektiğini vurgulayan Gültekin, merkezde firmaların hem yetkinliklerinin artırılması hem de mevcut kabiliyetlerinin sertifikalandırılmasına yönelik destekler verileceğine dikkati çekti. Gültekin, ayrıca sektördeki öncü firmalar ve yetenekleri geliştirilmiş firmalarla tedarik zincirini kaliteli hale getirecek modeller oluşturulacağını belirtti.
İHA’lar yerli ürünlerle donatılacak
Türkiye’nin son dönemde İHA teknolojisinde önemli mesafeler kat ettiğine ve önemli üreticiler çıkardığına değinen Gültekin, şunları kaydetti:
“Merkezde yer alan firmaların İHA teknolojilerine yönelik neler ürettikleri, neler üretebilecekleri konusunda bir envanter çalışması yaptık. Firmaların mevcut yeteneklerini dikkate aldığımızda çok ciddi bir potansiyel görüyoruz. Bunun yanında İHA teknolojilerinde Türkiye’de ihtiyaç duyulan alt sistemler belirlenecek ve bunlara yönelik yerli çözümler üretilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Savunma alanının dışında İHA teknolojisi özelinde Sivil Havacılık alanında da çok ciddi bir ilerleme ve gelişme var. Bu gelişmeleri de yakından takip etmek ve yön vermek istiyoruz. Tarım, ormancılık, sınır hatları, taşımacılık gibi alanlarda kullanılmaya başlanılan sistemler gelişerek diğer sektörlere de hizmet vermeye başlayacak. Hedefimiz kısa vadede firma yetkinliklerini artırmak, ortak vadede ortak ürünler üretilmesini sağlamak, uzun vadede İHA teknolojilerinde Türkiye’nin teknoloji merkezini oluşturmak. Savunma sanayisinin ve İHA üreticilerinin taleplerini, ihtiyaçlarını yerli ürünlerle karşılayabilecek güçlü bir tedarik zinciri kurmak istiyoruz. Merkezde nihai araç üretimi yapan, faydalı yük, görüntüleme, görüntü işleme, simülasyon, yer kontrol istasyonu, RFID kartlar, elektronik devre sistemlerine yönelik çalışmaları bulunan, motor üretimine ilgi duyan, yoğunlaşan firmalar yer alacak.”
Sırada kara araçları var
Gültekin, gelecekte sivil ve ticari alanda İHA’ların kullanımının ciddi biçimde artacağını ve pek çok sektörün bu teknolojiyi kullanacağını vurgulayarak, bu ihtiyaçları ithal ürünler yerine yerli çözümlerle karşılama konusunda oluşturacakları merkezin önemli rol üstleneceğini belirtti.
İHA’lara yönelik bu projeyi daha sonra kara araçlarına yönelik hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Gültekin, “Otonom sistemlerde kara araçlarına yönelik çalışma yapan 12-13 firmamız var. Bunlara yenilerini ekleyerek, bölgemizdeki firmaların yeteneklerini değerlendirerek kara araçları alanında da yeni teknolojilere kapı aralamak istiyoruz.” dedi.
Tüm bu teknolojik altyapının lobisini de uluslararası alanda yapacaklarını ifade eden Gültekin, bu şekilde ihracat konusunda mesafe almayı almayı hedeflediklerini kaydetti.
MİLLİYET 23.11.2017