İkinci Hezarfen Ahmet Çelebi Galata Kulesi’den atlayacak

0

Bundan 385 yıl önce Galata Kulesi’nden atlayan ilk uçan adamdı Hezarfen Ahmet Çelebi. Şimdilerde ise yılların usta paraşütçüsü ve ekstrem sporların tutkunu Cengiz Koçak atlamaya hazırlanıyor Galata’dan. Böylece tarihi bir ana tanık olacağız.

Yedi yaşında aldı eline çarşafı. 19 Mayıs törenlerinde gördüğü gökyüzündeki paraşütçüler gibi uçabilmek için kendini evin balkonundan aşağı attı. “Paraşütçüleri gördüğüm an onlar gibi olmaya karar verdim. Sanki bir şey benim ruhumu o gün eline aldı” diyor yılların ekstrem sporcusu Cengiz Koçak.

O kadar etkilendi ki uçma fikrinden sırf bunun için askeri lise sınavlarına katıldı ve kazandı. 17 yaşına geldiğinde ise ilk atlayışını gerçekleştirdi. 23 yaşında paraşüt eğitmenliğine başladı. Yıllar içinde binlerce paraşütçü yetiştirdiğini söylüyor.

Silahlı Kuvvetler Paraşüt Takımı, Türk Milli Takımı’nda hem atladı hem yarıştı. 14 yılda uçakla 6 binden fazla atlayışı var. Yurt dışında hem ordu hem de milli takım adına yarışmadığı, atlamadığı ülke neredeyse yok. Dünya ve Türkiye Şampiyonaları’nda da birçok ödüle sahip. Uçaktan, 25 bin feet yüksekten atlayarak Türkiye rekoru da kırdı.
Emekliliğinin ardından ise dünyanın en tehlikeli sporu dediği Base Jump’a (köprü, gökdelen, anten ve uçurum gibi yüksek yerlerden tek paraşütle serbest atlama sporu) kendini verdi. “Ben bir göçebeyim” diyen Koçak, arabasında uyuyor. Sürekli seyir halinde atlayacağı noktalara gidiyor.

Türkiye’de de bugüne kadar birçok özel yeri keşfetti Koçak; Samsun’un Şahinkaya Kalyonu, Erzurum’un Uzundere Uçurumu, Adana ya da Mersin’deki uçurumlar. Böyle birçok nokta var keşfettiği… Atlayış yaptığı noktalara da isimler veriyor. Hâlâ arabasıyla seyir halinde göçebe hayatı yaşıyor, atlayış için yeni uçurum noktaları bulmaya çalışıyor. Zaten Türkiye’nin Base Jump haritasını da oluşturuyor.

BİNALARDAN, KÖPRÜLERDEN ATLIYOR
Koçak, yüksek binalardan atlarken daha alçak binalardan atlamaya başladığından söz ediyor. Bu da tehlikenin boyutunu artırıyor.
Bu tecrübelerini de şöyle anlatıyor: “İrtifa her zaman güvenliktir. Alçaktaysanız, bu zamanınızın yokluğu anlamına gelir. Çünkü uçaktan atlanan paraşütlerde yedek paraşüt de var, otomatik açma aleti de. Base Jump’ta bunlara ihtiyaç duyacağınız zaman yok. En fazla yedi saniyede aşağıda olacaksınız. Örneğin Haydarpaşa Camisi’nin minaresinden atladım. Minare 40 metre civarındaydı. Atlayıştan sonra altıncı saniyede aşağıdaydım. O an bir sorun olursa saliselik bir çözüm üretmek zorundasınız! Aldığın eğitim, odaklanma halin ve kendini hazır hissetme sonucu atlayışta hayatta kalabilirsin.”

GALATA KULESİ’NDEN ATLAYACAK!
700 civarı Base Jump atlayışından sonra bir anda aklına Galata Kulesi’nin yüksekliğinin ne kadar olduğu düşüncesi gelmiş ve hemen oraya gitmiş.
“Çünkü çocukluğumda Hezarfen Ahmet Çelebi’yi öğrenmiştim. Bu topraklara dair çok güçlü bir ilham kaynağı olduğunun farkındaydım. ‘Neden olmasın?’ deyip Galata Kulesi’nin yüksekliğini ölçmeye gittim. 36 metre olduğunu tespit ettim. Sonra ‘Ben buradan atlarım!’ dedim. European Outdoor Film Tour (EOFT) bu yıl Türkiye etkinlikleri kapsamında beni bulunca ‘Organizasyonumuzda ne yapmak istersin?’ diye sordu. Ben de ‘Galata Kulesi’nden atlamak isterim’ dedim. Şimdi heyecanla Galata Kulesi’nden atlayışı bekliyorum. Çünkü Galata Kulesi’nden Hezarfen Ahmet Çelebi’den 385 yıl sonra bu bir ilk olacak. Benim için çok önemli. Bence Galata Kulesi için de önemli. Yaşasaydı Hezarfen Ahmet Çelebi için de önemli olurdu!”
36 metreden atlayış onun için en kısa atlayış değil. Bundan önce 29, 27 ve 31 metre atlayışlar yaptığını söylüyor. Bu Galata Kulesi’nden Base Jump atlayışının onun için çok anlamlı olduğunu, atlayışın ardından altı saniyede aşağıda olacağını söylüyor. Heyecan dorukta. Hezarfen Ahmet Çelebi’den 385 yıl sonra bir ilki gerçekleştirecek olmanın gururunu yaşıyor. Haftaya gözler Galata Kulesi’nde…


İLK KEZ TÜRKİYE’DE
Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek olan European Outdoor Film Tour, (EOFT) 15 yılı aşkın süredir, 22’den fazla ülkede 400 farklı noktada seyirciyle buluşuyor. Türkiye’de de doğa sporları bilincini geliştirmeyi ve Türkiye turizmine katkı sağlamayı amaçlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen organizasyonun galası 11 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda ekstrem sporcusu Cengiz Koçak Galata Kulesi’nden atlayış yapacak.

Base Jump: Building (Bina), Antenna (Anten), Span (Açıklık), Earth (Kayalık) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Bu spor yüksekliklerden paraşütlü serbest atlayışla yere iniş ekstrem sporu.

 

Home

SABAH 05.11.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here