TÜBİTAK, APSCO’ya uydu geliştirecek

0

TÜBİTAK Başkanı Prof.  Dr. Ergin: “Türkiye’nin de üye olduğu Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütünün  ‘Öğrenci Küçük Uydu Projesi’ kapsamında 1 mikro uydu ve 2 küpsat  geliştirilecek.  Projedeki küpsatlardan birisini TÜBİTAK Uzay Teknolojileri  Araştırma Enstitüsü, üniversitelerimizle birlikte yapacak”

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma  Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Türkiye’nin de üye olduğu  Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütünün (APSCO) “Öğrenci Küçük Uydu Projesi”  kapsamında 1 mikro uydu ve 2 küpsat (küp uydu) geliştirileceğini belirterek,  “Projedeki küpsatlardan birisini TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü,  üniversitelerimizle birlikte yapacak.” dedi.

Ergin, AA muhabirine, TÜBİTAK’ın “Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü”  faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

APSCO’ya Türkiye, Bangladeş, Çin, İran, Moğolistan, Pakistan, Peru ve  Tayland’ın üye olduğunu ifade eden Ergin, üye ülkelerce, uzay bilim ve  teknolojisinin barışçıl amaçlarla kullanımına dair iş birliği programlarının  desteklenmesi, ilgili kurum ve kuruluşlar arası iş birliğinin iyileştirilmesi,  uzay politikalarının değerlendirilmesi, uygulanması ve sanayileştirilmesine  yönelik çalışmaların yapıldığını anlattı.

Ergin, APSCO’ya verilen desteklerin yüzde 18’inin Çin, yüzde 16,5’inin  Türkiye tarafından sağlandığını, diğer ülkelerin ise gayri safi milli hasılaları  ve kişi başına düşen milli gelirleriyle orantılı olarak hesaplanan tutarlarda  mali katkı sunduğunu dile getirdi.

“APSCO’NUN 2018-2020 FAALİYET PLANI BELİRLENDİ”

Örgütün, her yıl düzenli olarak toplandığını belirten Ergin, her sene  farklı bir ülkede düzenlenen konsey toplantılarına üye ülkelerden bakan, bakan  yardımcısı ve uzay ajansları başkanlarının katıldığını söyledi.

Merkezi Çin’de bulunan APSCO’nun geçen yılki toplantısının İstanbul’da  gerçekleştirildiğini anlatan Ergin, bu yıl düzenlenen 11. Konsey Toplantısının  İran’ın başkenti Tahran’da yapıldığını ifade etti.

Ergin, söz konusu toplantıda geçen yıla ilişkin sunulan teknik  raporların ardından, stratejik planlama ve program yönetimi, i?dari ve mali  i?şlerle ilgili sunumların yapıldığına işaret ederek, “Toplantıda 2018 yılı  bütçesi, yeni yönetmelikler ve 2018-2020 faaliyet planı görüşülerek onaylandı.   2018 yılında Pekin’de APSCO’nun 10. yıl kutlamaları için bakan düzeyinde  katılımlı bir program yapılmasına karar verildi.” diye konuştu.

“TÜRKİYE-APSCO ORTAK PROJELERİ”

Örgüte üye ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda uzay alanında eğitim  bursları verildiğini, ortak projeler, çalıştaylar, eğitimler düzenlendiğini ve  uydu verilerinin paylaşıldığını belirten Ergin, bu kapsamda Türkiye’den 7  öğrencinin de yüksek lisans ve doktora bursu alarak Pekin’deki Beihang  Üniversitesinde Uzay Teknolojileri ve Uygulamalarına yönelik eğitim gördüklerini  bildirdi. Ergin, APSCO Türkiye iş birliğinin gün geçtikte daha da artırıldığını  vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin aktif yürütücü olduğu Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü  Radyometrik Kalibrasyon Projesi ile optik ve sentetik açıklıklı radar uydularının  radyometrik kalibrasyonları konusunda uzman kişilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.  Uygulamalı eğitimler, arazi çalışmaları, çalıştaylar ve bir sanal merkez  üzerinden verilerin paylaşımı iş kalemlerinin tanımlandığı projenin 3 yılda  tamamlanması hedefleniyor. Türkiye’nin de yürütücü olduğu bir diğer proje  Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü Öğrenci Küçük Uydu Projesi kapsamında ise 1  mikro uydu ve 2 küpsat geliştirilecek. Projedeki küpsatlardan birisini TÜBİTAK  Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, üniversitelerimizle birlikte yapacak.”

Ergin, Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü Konsey Başkanlığının 2 yılda  bir üye ülkeler arasında değiştiğini, gelecek dönem için başkanlığın Moğolistan’a  geçtiğini de sözlerine ekledi.

MİLLİYET 11.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here