Cambridge’ten Yaşar’a göç

0

STANFORD, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Carnegie Mellon, Houston, Greenwich gibi dünyanın prestijli üniversitelerinde çalışmış, doktora derecelerini almış ve uluslararası ödüller kazanmış olan pek çok akademisyen yeni akademik yılda Yaşar Üniversitesi’nde ders vermeye başladı.

Yaşar Üniversitesi’nin nitelikli beyin göçünü tersine çevirme politikası sayesinde yurt içi ve yurt dışında görev yapmış akademisyenler yeni dönemde İzmir’i tercih ederek kentin uzman akademik kadrosunu daha da güçlendirdi. Alanlarında etkin isimlerle çalışma fırsatı yakalayacak olan öğrenciler böylece yabancı dil, fen, teknoloji ve sosyal bilimler alanlarında uluslararası düzeyde donanım sahibi olmanın avantajını yakalayacaklar. 1950-2000 yılları arasındaki 50 yıllık süreçte Türkiye’den yurtdışına yaşanan beyin göçünün, yükseköğretimdeki yapısal değişiklikler ve vakıf üniversitelerinde yaşanan gelişimlerle artık tersine döndüğünü ifade eden Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, şunları söyledi:

“Bu değişim özellikle genç akademisyenler için 2000 yılından sonra ülkemizde bir cazibe merkezi yaratılmasını sağladı. Birçok genç insanın Türkiye’ye dönüş sayısı ve hızını arttırdı. Bu kurumlarda sağlanan daha geniş maddi ve akademik kaynaklar nitelikli ‘beyin göçünü’ tersine çevirmede başarılı oldu.  Her yıl, dünyada yaşanan genel küresel ekonomik krizin ve diğer sosyal-siyasal gelişmelerin de etkileriyle, daha fazla nitelikli insan gücü Türkiye’de kariyerlerini sürdürme eğilimi gösterdiler. Bu değişim ve eğilimlerin etkileri Yaşar Üniversitesi’nin akademik faaliyetlerinde, öğretim ile araştırma kalitesinin nesnel anlamda artması, dünyanın farklı coğrafyalarından bilim insanlarının, kaliteli bilim iddialarını sürdürebilmek için üniversitemizde çalışmayı tercih etmesini sağladı.”

“İZMİR’E GÜÇ VEREN KADRO”

Avrupa Birliği, Kalkınma Bakanlığı ve özel kuruluşlar için projelere imza atan, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) Teşvik Ödüllü Prof. Dr. Mehmet Ufuk Çağlayan, Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görev almaya başladı. Doktorasını Houston Üniversitesi’nde tamamlayan, TÜBİTAK projelerine imza atan ve ABD’nin araştırma kuruluşu Structural Stability Research Council’den araştırma ödülüne sahip Prof. Dr. Oğuz Özgür Eğilmez ile doktorasını Greenwich Üniversitesi’nde tamamlayan ve İngiliz Araştırma Konseyi & Avrupa Birliği Hibesinden ödüllü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kılıç, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarına başladı. Doktorasını Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan ve ABD’nin seçkin Ulusal Bilim Vakfı Kariyer Ödüllü Dr. Volkan Rodoplu ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarını sürdürecek. Doktorasını Carnegie Mellon Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Orkun Karabaşoğlu Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde, yine doktoralarını İtalya’nın Trento Üniversitesi’nde tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Umut Avcı ile Fransa’nın Paul Sabatier Toulouse Üniversitesi’nde tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Damla Oğuz ise Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde görev almaya başladı. Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Dr. Elif Çetin Sosyoloji Bölümü’nde; Boğaziçi Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Yrd. Doç. Mehmet Oğuz Karahan Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nde; doktoralarını Stony Brook Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Evren Akaltun Akan ile Nottingham Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Jason Mark Ward İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde göreve başladılar. Ayrıca ODTÜ’de Rektör Yardımcılığı ve Bölüm Başkanlığı gibi görevlerde bulunan bilim dünyasının saygın isimlerinden Prof. Dr. Cengiz Erol da Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü kadrosuna dahil oldu.

“BİLİM İNSANLARI İÇİN CAZİP OLANAKLAR MEVCUT”

Bu yıl  kadroya katılan akademisyenler ise neden Yaşar Üniversitesi’ni tercih ettiklerini şöyle anlattılar:

Yrd. Doç. Dr. Umut Avcı (Yazılım Mühendisliği Bölümü)

“Daha önce İskoçya, İtalya, İsviçre’de de bulundum. Yaşar Üniversitesi’nin akademisyenlere bilimsel çalışmalarını sürdürmeleri için kaynak, altyapı ve en önemlisi zaman vermesi burayı diğer üniversitelerden ayıran önemli bir nokta. Farklı uzmanlık alanlarından güçlü akademisyenlerin bir arada olması işbirliğini, bu da uluslararası düzeyde yayınların çıkmasını mümkün hale getiriyor. Yurtiçi ve yurtdışında yapılacak projelerin yazım ve başvuru aşamalarında, yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde ve sanayi ile işbirliği sürecinde köprü görevi gören bir proje destek biriminin üniversite içindeki varlığı biz bilim insanları için oldukça önemli bir faktör.”

“HER ZAMAN TÜRKİYE’YE DÖNME ARZUSU İÇİNDEYDİM”

Öğretim Görevlisi Dr. Orkun Karabaşoğlu (Endüstri Mühendisliği Bölümü)

“Doktoramı Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de araştırma görevlisi olarak daha sonra Carnegie Mellon Üniversitesi’nin Çin’de Sun Yat-Sen Üniversitesi ile birlikte kurduğu mühendislik enstitüsünde akademisyen olarak çalıştım. Orada elektrikli araçlar ve pil sistemleri üzerine bir laboratuvar kurdum. Bu süre zarfında ise Türkiye’ye dönme arzusu her zaman içimdeydi. Yaşar Üniversitesi’ni tercih etmemdeki en büyük nedenlerden biri ise üniversitenin yenilikçi vizyonu, ilerleme hızı ve seçkin akademisyen kadrosu oldu.

HÜRRİYET 11.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here