“Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve Yenilik” Uluslararası Konferansı Başladı

0

TÜBA, İslam Dünyası Bilimler Akademisi (IAS) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin (NEÜ) ortaklaşa düzenlediği ve 8 Ekim’de başlayan “Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve Yenilik” konulu 21. Uluslararası Konferansı 11 Ekim gününe dek sürecek.

Konferansın açılışında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar sözlerine, tüm ülkelerin refahı ve gelişimi için, küresel barış için bilim, teknoloji ve yeniliğin zorunluluk olduğunun altını çizerek başladı ve “İslam ülkeleri, bilimsel ve teknolojik gelişme ve refah seviyelerine göre önemli farklılıklar gösteriyor. Çoğu sadece teknoloji kullanıyor ancak üretmiyor. Ayrıca, iç ve bölgesel istikrar ve barış, bilimsel ve teknolojik gelişme ve refah için de önemlidir. Maalesef, İslam Dünyası bununla ilgili olarak iyi durumda değil. Bugün itibarıyla İslam Dünyasının, hibrit savaşlar yoluyla Balkanlaştırılması ve parçalanması amaçlanıyor ve bu doğrultuda tüm İslam ülkeleri bir mücadele ile karşı karşıya. Bu süreçte İslam Dünyası ülkeleri arasında bilim ve teknoloji alanında iş birliği de dahil olmak üzere her türlü iş birliği son derece gereklidir. Üniversitelerimiz ve bilimsel kuruluşlar arasındaki ilişkileri ve iş birliğini ilerletmek zorundayız. İslam Dünyası ülkeleri tarafından kurulan uluslararası örgütlerin daha etkin çalışması gerekir. Farklılıklarımızı çatışmadan çok zenginlik kaynağı olarak görmeliyiz ve “kardeşliğimizi” güçlendirmeliyiz. Bu tip ve benzeri ortak faaliyetlerimizi artırmak zorundayız.” dedi.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, konferansta dört gün boyunca yaşam bilimlerinden doğa bilimlerine ve temel bilimlere dair her alandan pek çok konunun 30 farklı ülkeden gelen bilim insanı tarafından mercek altına alınacağını söyledi ve “Konferans süresince ele alacağımız başlıklar ayrı ayrı önem taşıyor ve sadece İslam dünyasını değil, tüm dünyayı ilgilendiren konuşacak ve tartışacağız. Biliyoruz ki Müslüman ülkeler özellikle coğrafi konumlarından dolayı doğal kaynaklara sahipler ve bu kaynaklar terörist gruplar tarafından işgal ediliyor. Bizim bu zor koşullar altından nasıl kalkacağımız esasen bilim insanlarının çabasına bağlı. İslam dünyası ülkelerinin yürüteceği iş birliği çok önemli, bu çalışmalarla bilim, teknoloji ve sanatta barış ve ekonomik zenginliği de beraberinde getirecek.” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin “Türkiye’nin Yenilik Gündemi” sunumunu gerçekleştirdi ve “IAS-COMSTECH İbrahim Anma Ödülü”nün takdimi yapıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Ürdün, İran, Filistin, Tunus, Bangladeş, Kazakistan, Mısır, Tunus, Malezya, Pakistan gibi İslam ülkelerinden gelen katılımcıların yanı sıra Rusya, Avrupa ve Amerika’da bilimsel çalışmalarını yürüten bilim insanının yer alacağı ve dört gün sürecek olan konferansta; “üniversitelerin dönüşen rolü, İslam dünyasında sosyal bilimler, tıp eğitiminin geleceği, Ortadoğu’da ar-ge, teknoloji ve yenilikçilik, bilim kültürü, Mevlana” gibi birçok konu altı oturum ve iki atölye çalışmasında ele alınacak.

“Celâleddin-i Rûmî’nin Gölgesinde” adlı ilk oturumu TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. A. Nuri Yurdusev and Azerbaycan’dan Prof. Dr. Hamlet Isaxanli yürütecek. NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar “İslam Düşüncesi ve Kültürüne Celâleddin-i Rûmî’nin Son Etkisi”, TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Gündüz “Çeşitliliklerin Barış içinde Bir Birlikte Yaşamasının Temeli Olarak Dinlerin Altın Kuralları” ve Ibn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk “Fikri Bağımlılık: Müslüman Dünyada Sosyal Bilimler” üzerine konuşacak.

Toplam altı oturum ve iki atölye çalışmasının gerçekleşeceği konferansta 9 Ekim günü düzenlenecek olan ikinci oturumunun başkanlığını Ürdün’den Prof. Abdel Salam Majali ve Prof. Dr. Talip Alp üstlenecek. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Jackie Ying “Enerji ve Biyomedikal Uygulamalar için Nanoyapılı Malzemeler”, Ürdün Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Badran “Ortadoğu’da Ar-Ge, Teknoloji ve Yenilikte Dünyaya Karşı Yükselme ve Düşüş” ve Pakistan’dan COMSTECH Genel Koordinatörü Dr. Shaukat Hameed Khan “İİT Bilim, Teknoloji ve Yenilik Yol Haritası; Modern Ekonomide Teknoloji Yönetimi” hakkında konuşacak ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ensar Gül ise “Yenilik Konuma (Coğrafyaya) Bağlı mı?” sorusunu masaya yatıracak.

Aynı gün düzenlenen “Üniversitelerin Dönüşen Rolü” başlıklı üçüncü oturumun yürütücülüğünü ise Prof. Dr. Adnan Badran ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin yerine getirecek. Malezya’dan UCSI Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Khalid Yusoff “Tıp Eğitiminin Geleceği”, Pakistan Karachi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammad Ajmal Khan “Mega Şehirlerde Mega Üniversiteler: Nexus Etkisi”, Kazakistan Shakarim Üniversitesi Rektörü Dr. Meir Yeskendirov “Üniversitelerin Dönüşen Rolü”, NEÜ Öğretim Üyesi Dr. Kemal Argon “Çağdaş Türk ve Müslüman Alimler ve Başarılı Temsiliyetin Yönleri” ve yine aynı üniversiteden Dr. Tarık M. Quadir “İslami Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitimin Gerekliliğini Düşünmek” üzerine sunumlarını yapacaklar.

Programın ikinci günü “Niceliksel ve Niteliksel Faktörler” üzerine düzenlenecek olan atölye çalışmalarının ardından sona erecek.

10 Ekim günü gerçekleşecek “Sürdürülebilir Kalkınma” olan dördüncü oturum Prof. Dr. Şinasi Gündüz ve Prof. Zabta Shinwari tarafından yönetilecek. Oturumun ilk konuşmasını Ege Üniversitesi’nden Prof. Münir Öztürk “Biyolojik İzleme: İİT Ülkeleri İçin Önerilen Bir Şablon” üzerine yapacak. “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim, Teknoloji ve Uluslararası İş Birliği” konulu sunum ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nden Dr. Dalal Najib, “Sürdürülebilir Biyolojik Çeşitlilik: İİT Ülkeleri için Görünüm” Putra Malaysia (UPM) Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faridah Ibrahim, “Üniversitelerin Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşması Üzerindeki Rolü ve Etkileri” TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Muammer Koç ve “Gıda Katkı Maddelerinin Güvenlik Kaygısı” adlı sunumu ise yine TÜBA Asli Üyesi olan Prof. Fatih Gültekin yapacak.

TÜBA Konsey Üyesi Prof. Muzaffer Şeker ve Tataristan’dan Prof. Gulnar Vagapova ise beşinci oturumu yönetecek. ABD’den PharmaCore Başkanı Dr. Adnan Mjalli Hon “Küresel Unmet Tıbbi İhtiyaçların Tedavisi İçin Yenilikçi Bilimlerin İlaçlara Dönüştürülmesi”, Pakistan Islamia Üniversitesi’nden Prof. Shazia Anjum “Pakistan Koreli Çölü’ndeki Anti-diyabetik Tıbbi Bitkilerin Kanıta Dayalı Arama ve Standardizasyonu”, Tehran Üniversitesi’nden Prof. Ali A. Moosavi-Movahedi “Serbest Radikaller: Diyabet Komplikasyonları”, Almanya Juelich Araştırma Merkezi’nden Prof. Syed M. Qaim “Yeni Hızlandırıcının Ürettiği Radyonüklidlerin Tıpta Kullanımı”, Yıldırım Beyazit Üniversitesi’nden ise Dr. M. Nedim Aytekin ve Ankara 2. Bölge Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan Dr. Furkan Erol Karabekmez “IAS Tıp Dergisi: Dün, Bugün ve Gelecek” hakkında konuşacak.

Konferansın altıncı ve son oturumu “Yenilik Hikayeleri” başlığı altında iki ayrı oturum şeklinde düzenlenecek; toplam 10 ayrı sunumun gerçekleşeceği oturumlara ilk olarak Prof. Münir Öztürk ve Prof. Syed M. Qaim ile Prof. Khatijah Yusoff ve Prof. Khalid Yusoff başkanlık edecek.

Konferans 11 Ekim günü “İslam Dünyasında Bilim Kültürü” başlıklı ikinci atölye çalışmasının ardından kapanış oturumu ile sona erecek.

http://www.tuba.gov.tr 08.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here