Tohumun ‘silikon vadisi’ Konya’ya yapılacak

0

Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi Konya’da ticaret borsası tarafından yaptırılacak Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’nde,  yerli tohum araştırmaları ve üretimi gerçekleştirilecek.

Vadide, Anadolu’dan dünyaya pazarlanan tohumların ıslahı yapılarak tarımsal anlamda Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet etmesine olanak sağlanacak.

20 milyon liraya mal olması öngörülen Vadi sayesinde Türkiye’deki tohumculuk firmalarının altyapı ihtiyaçlarının karşılanması, üretici ve  sanayicinin ihtiyaç duyduğu çeşitlerin geliştirilmesiyle üniversite-sanayi iş  birliğinin desteklenmesi, bölgenin Ar-Ge kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, bölgenin iklim şartları, tarımsal üretimi ve arazi yapısı  düşünüldüğünde Vadinin bu bölgede bulunmasının çok faydalı olacağını söyledi.

Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisinin Aksaray yolundaki lisanslı  depoların bulunduğu alana yapılacağını belirten Çevik, “Yaklaşık 10 bin  metrekarelik alana inşa edilecek tesisin 8 bin metrekaresinde idari bina ile  araştırma laboratuvarları olacak. Geriye kalan alanda da seralar bulunacak.”  dedi.

Çevik, tesisteki bölümlerde moleküler, patolojik, ve doku kültürü  laboratuvarları ile mikro biyoloji, jenerasyon atlama ve ıslah seralarının  olacağını belirtti.

Tohumculukta dışa bağımlılığının azaltılması için çalıştıklarını  vurgulayan Çevik, “Bugün dünya geneline baktığımız zaman sertifikalı tohum  ticareti 50 milyar dolar civarında. Hükümetimiz 2006 yılında tohumculuk yasası  çıkardı. 2000’li yıllarda özel sektörün sertifikalı tohumculuktaki payı yüzde  3’tü. bugün geldiğimiz nokta ise yüzde 70 civarında.” diye konuştu.

Çevik, KTB’nin şirketi Konya Laboratuvar Depoculuk AŞ’nin aynı zamanda  tohum sertifikasyon verme merkezi olduğunu dile getirerek, Vadinin bu noktaya  yapılmasının çok isabetli olacağını düşündüklerini ifade etti.

AR-GE ÇALIŞMASI YÜRÜTEN ŞİRKETLERE DESTEK VERİLECEK

Türkiye’de tohum ticareti yapan şirketlerin arttığına işaret eden  Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırımlarını yapan özel şirketler tohumculuk piyasasında Ar-Ge  faaliyetleri yapıyor. Bizim üssümüzün en önemli faaliyet alanlarından birisi de  Ar-Ge çalışması yürüten şirketlere destek sağlamak olacak. Üs içinde özel sektör  de dahil olmak üzere Bahri Dağdaş Enstitüsü, SelçukÜniversitesi gibi farklı  kuruluşlar bir arada çalışma yürütecek. Amacımız bilim, üretim, araştırma ve  çiftçiyi bir havuzda toplayıp ana yurdunda çıkan tohumları tekrar üretmeye  başlamak.”

Çevik, Vadinin en az bin kişiye istihdam sağlayacağını, yerli  tohumculuk şirketlerinin büyümesine de katkı sunacağını aktardı.

Türkiye’nin, iklimi, toprak yapısı ve bitki çeşitliliğiyle  tohumculukta potansiyeli yüksek ülkelerden olduğuna dikkati çeken Çevik, şunları  kaydetti:

“Bizim bu avantajı kullanabilmemiz lazım. Yabancı firmalar Türkiye’nin  bazı bölgelerinde ayçiçeği, Mısır tohumu gibi bitkileri anlaşma yaptıkları  yerlere ekiyor. Sonra bu tohumları sertifikalandırıp tekrar bize satıyor. Zaten  bu tohumları biz üretiyoruz. Neden bunun Ar-Ge’sini, paketlenmesini ve topraktaki  verimliliğini artırıp biz yapmıyoruz. Aslında bizim projemizin ortaya çıkış  sebebi de budur.”

Çevik, dünya tohumculuk ticaretinde söz sahibi olan 7 firmanın dikkati  çektiğini, Türkiye’den de bir firmanın bunların arasına girebileceğini söyledi.

Sertifikalı tohum kullanımın yaygınlaştığını vurgulayan Çevik,  “Sertifikalı tohum kullanım oranı 2000’li yıllarda 100 bin ton civarındayken, bu  oran 950 bin ton civarına çıktı. 2023 hedefleri doğrultusunda sertifikalı tohum  kullanım oranının 1 milyon tona çıkarılması hedefleniyordu fakat bu hedefi şu  anda yakalamış durumdayız. Yeni hedefimiz 2023’te 1,5 milyon tona ulaşmak.” Dedi

MİLLİYET 03.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here