Önümüzdeki dönemde en fazla gelişecek şehirler, yüksek teknoloji üreten ve insanlara yüksek teknoloji üretme fırsatı veren şehirler olacak.
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, önümüzdeki 35 yılda dünya genelindeki şehirlerin nüfusuna 2.5 milyar kişi daha eklenecek ve dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşıyor olacak. Bu süreçte en fazla gelişecek şehirler ise, yüksek teknoloji üreten ve insanlara yüksek teknoloji üretme fırsatı veren şehirler olacak. Geleceği ülkelerden çok, bu şehirler şekillendirecek.
Peki hangi şehirler yarının teknoloji başkentleri olmak için doğru yolda ilerliyor? Business Insider, 2thinknow isimli araştırma şirketi ile birlikte dünyanın en teknolojik şehirlerini sıralamış. Geleceğin nasıl olacağını öğrenmek istiyorsanız, en teknolojik 10 şehire yakından bakın!
- Chicago – Illinois
Illinois, IT istihdamı açısından ABD’nin en önemli beş bölgesi arasında yer alıyor. Chicago ise bölgenin en teknolojik şehri konumunda. Brookings Enstitüsü’nün değerlendirmesine göre Chicago, şehir planlama inovasyonu konusunda oldukça önemli bir konuma sahip. Bunun bir örneği olan City Digital, enerji taşımacılığı konusunda yaşanan sorunları çözümlemek üzere tasarlanmış ve şehrin geleceği açısından önemli rol üstlenen bir proje.
- Toronto – Kanada
Toronto, Kanada’nın IT firmalarının yüzde 30’una ev sahipliği yapıyor. Bu şirketlerin büyük bir kısmının çalışan sayısı 50’nin altında. Buna rağmen, şehirdeki IT şirketlerinin yıllık cirosu yaklaşık 52 milyar dolara ulaşıyor. Bu tabloya göre, geleceği bugünün genç şirketleri tasarlayacak.
- Singapur
Singapur bir teknoloji devi olmasının yanısıra, aynı zamanda çok sayıda programcı ve girişim sermayesine de ev sahipliği yapıyor. Şehir-devlet durmaksızın yeni altyapı ve yüksek teknoloji yatırımları gerçekleştiriyor. Son olarak, akıllı ulaşım altyapısı kurmak amacıyla MIT ile işbirliği gerçekleştirdi. Bu model, kamu taşımacılığının gelişimini destekliyor.
- Boston – Massachusetts
Son yıllarda dünya genelinde heyecan uyandıran teknolojilerin büyük bir bölümü Boston’un MIT, Harvard, Tufts ve Northeastern gibi akademik elitlerinin imzasını taşıyor. Bu teknolojiler özellikle biyoteknoloji ve robotik alanlarına odaklanıyor. Şehirdeki girişim sermayesi öncelikli olarak inovasyon laboratuvarlarına ve üniversite bünyesinde yaşayen start-up’lara gidiyor. Facebook ve Amazon gibi büyük şirketler de bu yetenek havuzundan faydalanmak için Ar-Ge ofislerini Boston’da açıyorlar.
- Taipei – Tayvan
2thinknow analizine göre, Taipei endüstriyel tasarım konusunda açık ara lider konumunda. Bu durum senelerdir böyle. Şehir, yazılım yerine donanıma odaklanıyor ve Asus, MSI, Gigabyte ve Acer gibi büyük PC şirketlerine ev sahipliği yapıyor. 2thinknow, en fazla girişim sermayesinin de Taipei’de olduğunu söylüyor.
- Seul – Güney Kore
Seul, geleceğin kenti olarak değerlendiriliyor. Seul’de kişi başıan düşen patent sayısı dünyanın diğer tüm şehirlerini geride bırakıyor. Seul, akıllı telefonlarımızdaki LTE teknolojisi gibi. dünya genelinde kullanılan teknolojileri geliştiriyor. 4G hızının bir diğer adı olarak kullanılan LTE, Yüksek Hızlı İnternet anlamına geliyor.
- Los Angeles – Kaliforniya
Los Angeles Ekonomik Kalkınma Meclisi tarafından yayınlanan rapora göre, Los Angeles’in IT sektöründe sunduğu istihdam oranı, ABD’nin diğer tüm bölgelerini geride bırakıyor. Şehirde yaşanan teknolojik gelişimin aktörleri start-up’lar ve girişim sermayesi.
- Londra – İngiltere
Londra, Crossrail projesi ile geçtiğimiz yıl kamu taşımacılığında bir rüyayı gerçeğe dönüştürdü. 2018 yılına kadar 10 yeni metro hattı yeni tüneller ile mevcut 30 metro istasyonunu birbirine bağlayacak. 20 milyar dolar maliyetle gerçekleştirilen proje, Avrupa’nın en büyük inşaat projesi. 2thinknow’a göre, Londra’daki startup ve programcı sayısı tüm şehirlerin üzerinde. Londra’nın önümüzdeki 10 yılda IT sektöründe 11 bin yeni iş imkanı yaratacağı öngörülüyor.
- New York – New York
New York kendine has bir teknolojik güce sahip. Şehir hem eski, hem de sürekli olarak yenilenen bir altyapıya sahip. 7 bin yüksek teknoloji şirketi 2013 yılının ilk çeyreğinde 100 binin üzerinde istihdam fırsatı yarattı. New York’ta şehir genelinde entegre teknoloji hizmeti veren şirketler çok fazla. Bunlardan biri olan LinkNYC kamuya açık 500’ün üzerinde kiosk ile bedava Wifi hizmeti veriyor.
- San Francisco – Kaliforniya
Silikon Vadisi, teknolojinin altın standardı olmaya devam ediyor. Silikon Vadisi’nin en büyük komşu şehri San Francisco, güçlü start-up kültürü, girişim sermayesi yapısı, tasarımcı ve programcılardan oluşan nüfusu ile dünyanın en teknolojik şehri sıralamasında birinci sırada geliyor. San Francisco, “inovasyon tedarik zinciri” en geniş olan şehir!
DÜNYA 16.09.2017