Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen “Alternatif Enerjili Araç Yarışları” Kocaeli’de tamamlandı.
TÜBİTAK’ın 2005 yılından bu yana düzenlediği ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’ Körfez Yarış Pisti’nde yapılıyor. Dün hidrojen enerjili araçlar (hidromobil) yarışırken, bugün ise batarya elektrikli araçlar (elektromobil) yarıştı. Elektromobil yarışlarına 29 üniversiteden 31 araç katıldı. Hazırlamış oldukları araçların en az enerji tüketimine sahip olduğunu göstermeyi hedefleyen üniversite öğrencileri, bu yıl ilk kez araçların yapım aşamasında tamamıyla yerli malzemeler kullandı.
Düzenlenen yarışların mühendislik öğrencilerinin aldıkları eğitimi pratiğe dökme açısından son derece önemli olduğunu belirten TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz, “Düzenlemiş olduğumuz elektrik bataryalı araçlar yarışmasında 31 aracımız teknik testleri geçerek yarışmaya hak kazandı. Bu geçen seneden çok fazla bir rakam, bunun sebebi de bu yıl ilk kez yarışmaya katılacak olan bütün takımlara eğitimler verdik. Orada elektrikli araçlar konusunda bütün bilgileri verdik, bunun faydasını da teknik testleri geçen araçların artışında gördük” dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARI YAPACAK MÜHENDİSLER YETİŞİYOR
Prof. Dr. Türköz bu yıl ilk kez motor da dahil olmak üzere yerli tasarım istediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Bu yarışlar Türkiye açısından da önem arz ediyor. Buradaki hedefimiz öğrencilerin bu yarışlarda başarılı olabilmesi için elektrikli araç tasarlıyorlar. Bu yıl ilk kez tamamen yerli tasarım istedik. Bütün araç aksanı, motor da dahil olmak üzere yerli yapılmasını istedik. Türkiye’nin gelecekteki elektrikli araçları yapacak olan mühendisler buralardan yetişiyor.”
Körfez Yarış Pisti’ndeki etkinlik, “hidromobil” ve “elektromobil” kategorilerinde düzenlenen yarışlarla sona erdi.
5 takımın yarışmaya hak kazandığı “Hidromobil” kategorisinde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Alternative Energy Resource Society takımı ”Sirius” isimli otomobiliyle birinciliği, Anadolu Üniversitesi’nin Hidroana takımı ”Usta” isimli otomobiliyle ikinciliği, Mersin Üniversitesi’nden Tarsus Teknoloji Team ise ”Myrtus” isimli otomobiliyle üçüncülüğü elde etti.
26 Ağustos 2017 Cumartesi günü gerçekleştirilen Hidromobil kategorisi final yarışı sonuçları:
- Yıldız Teknik Üniversitesi – AESK (Araç adı: Sirius)
- Anadolu Üniversitesi – Hidroana (Araç adı: Usta)
- Mersin Üniversitesi – Tarsus Technology Team (Araç adı: Myrtus)
- Süleyman Demirel Üniversitesi – Hidro-Fetih (Araç adı: Hidro-Fetih)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi – ODTÜ-TEK (Araç adı: AZURE)
“Elektromobil” kategorisinde ise yarış pisti, 31 takımın ”en az enerji harcayarak 30 tur atma” mücadelesine sahne oldu. Bu kategoride 60 kilometreyi yaklaşık 50 kuruşluk enerji sarfiyatıyla geçen Çukurova Üniversitesi Çukurova Elektromobil Takımı ”1,5 Adana” isimli otomobiliyle birinci oldu. İstanbul Üniversitesi Milat 1453 takımının ”Azak” isimli otomobiliyle ikinci olduğu yarışmada, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın takımı ”Elektroaydın Aura” isimli otomobiliyle üçüncülüğü elde etti.
27 Ağustos 2017 Pazar günü saat 12.00’de gerçekleştirilen Elektromobil kategorisi final yarışı sonuçları:
1- Çukurova Üniversitesi – Çukurova Elektromobil Takımı
2-İstanbul Üniversitesi – MilAT 1453
3- İstanbul Aydın Üniversitesi – Elektroaydın
4- Dokuz Eylül Üniversitesi – Team Solaris
5- İstanbul Aydın Üniversitesi – Elektroaydın Nova
Efficiency Challenge Electric Vehicle Instagram Hesabı: efficiencychallengeev
Hidromobil kategorisi birincisi Yıldız Teknik Üniversitesi AESK takımının Sirius isimli aracı
Hidromobil kategorisi ikincisi Anadolu Üniversitesi Hidroana takımının Usta isimli aracı
Hidromobil Kategorisi üçüncüsü Mersin Üniversitesi Tarsus Technology Team ekibinin Myrtus isimli aracı
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr 27.08.2017