Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından tasarlanan turboprop motorlu eğitim ve yakın hava desteği uçağı Hürkuş’un jet motorlu modeli için düğmeye basıldı. Projeyi kendi kaynak ve ekibiyle hayata geçirmeyi hedefleyen TAI, uçağa ‘HürJet’ adını verdi.
Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın haberine göre, TAI Genel Müdürü Temel Kotil, Hürkuş uçağının jet motorlu versiyonu için çalışma başlattıklarını açıkladı. Kotil, projenin TAİ’nin kendi kaynak ve ekibiyle hala TSK için üretilmekte olan pervaneli uçak Hürkuş’un jet motorlu versiyonu üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.
Temel Kotil, eğitim amaçlı halen kullanılan jet uçaklarının sınıfından bir uçak üzerinde çalışıldığını mevcut Hürkuş tasarım ekibinin TUSAŞ’ın öz kaynakları ile bu projeye yönlendirildiğini belirtti. Temel Kotil, uçağı “HÜRJET” olarak isimlendirdi.
Temek Kotil Hürkuş’un aviyoniklerinin yerli olarak geliştirildiğini hatırlatarak bu kazanımların Hürkuş’un jet versiyonun tasarımında da byük avantaj sağladığının altını çizdi. Hürkuş’un temel eğitim uçağının 2018 Haziran ayından itibaren TSK’ya teslim edilmeye başlayacağını hatırlatan Temel Kotil, “Uçak yapmaya devam ediyoruz, devam da etmeliyiz. Her yıl yüzde 25 büyümek istiyoruz. Bunu sağlamak için sıra dışı şeyler yapmamız gerekli” dedi.
T-38M’LERİN YERİNİ ALABİLİR
TAI’nın tasarım ve prototip geliştirme çalışmalarının ardından uzun yıllardır kullanılan çift motorlu T-38 Talon uçakları, ciddi bir modernizasyondan geliştirilmişti. Hürkuş’un jet modeli, T-38’in yerini alabilecek özelliklere sahip olması hedefleniyor. T-38’lerdeki bu modernizasyon ile uçak harbe hazırlık eğitimlerinde de kullanılmaya başlanmıştı. Uçak sanal olarak harbe hazırlıkta pilotların atış yapabilmelerini sağlıyor. Bu tür özelliklere Hürkuş’un jet modelinin de sahip olması öngörülüyor.
ORTAK PROJEYE GİRDİLER
TAI ve Fatih Özmen’in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC), bir süre önce Amerikan Hava Kuvvetleri’nin gelecek nesil jet motorlu uçak projelerine ortak olarak girmişti. Amerikan Hava Kuvvetleri, kullandığı T-38 uçaklarının yerini alacak yeni bir model için ihale açmıştı. Projeye TAI ve SNC’nin yanı sıra Boeing, Lockheed Martin, Saab, Güney Koreli KAI şirketleri ile İtalyan Leonardo şirketi de giriyor.
http://www.kokpit.aero 11.08.2017