Dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100″de yer alan Türk şirketi sayısı 3’e yükseldi. ASELSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) çıkışını sürdürdüğü listeye, ROKETSAN bu yıl ilk kez 98. sıradan girdi.
Aselsan, TAI ve Roketsan dünyanın en büyük 100 savunma şirketi listesindeki yükselişini sürdürdü. ABD’li kuruluşların üstünlüğünü koruduğu listede, Türk firmalarının Güney Kore, Rusya, Hindistan, Brezilya gibi yükselen ülkelerdeki rakiplerine kafa tutması dikkat çekti. Bu başarı, özellikle Türkiye’nin savunma sanayiinde yerli projeler çabasının da bir sonucu olarak yorumlandı.
Aselsan, TAI ve Roketsan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından yayınlanan listedeki yükselişini 2016’da da sürdürdü. 100 dev savunma şirketi arasında 3 yerli kuruluşun bulunması son yıllarda silah teknolojilerine yapılan yatırımların meyvesi olarak yorumlandı.
YERLİ VE MİLLİ PROJELERİN MEYVESİ
2016’da bir önceki yıla göre, gelirini yüzde 17 artışla 1,19 milyar dolara çıkaran ASELSAN, 57’inci sırada yer aldı. Benzer şekilde TAI’ın geliri de yüzde 22 artışla 1,08 milyar dolara ulaştı. Listede 11 basamak yükselen TAI, 61’inci sıradaki yeri ile dikkatleri üzerine çekti. Roketsan ise, 363 milyon dolarlık gelirle 98’inci sırada yer aldı. Listenin ilk 3 sırasında 43,4 milyar dolar ciroyla Lockheed Martin, 29,5 milyar dolarla Boeing, 23,6 milyar dolarla BAE Systems bulunuyor. Sıralama, aynı zamanda, dünya silah sanayiinin resmini çekiyor olması açısından da önemli. 100 şirketin bağlı bulunduğu ülkeler incelendiğinde; ABD, İngiltere, Fransa gibi sektörde gelişmiş ekonomiler ağırlığını sürdürdü. Ancak önemli bir ayrıntı olarak, küresel sistemin yükselen yıldızları da bu alandaki yatırım ve artan gelirleriyle ‘Ben de varım’ mesajı verdi. Teknoloji devi Güney Kore 3, Rusya 4, Hindistan 2, Ukrayna 1, Güney Afrika 1 şirketle yer aldı. 3 Türk firmasının bu başarısı özellikle Türkiye’nin savunma sanayiinde yerli projeler çabasının da bir sonucu olarak dikkat çekti.
ÖNCE GÜVENLİK SONRA İHRACAT
Keza silah ve savunma teknolojileri hem terörle mücadele hem daha bağımsız bir dış politika için stratejik öneme sahip. Türkiye’de önce güvenlik sonra ihracat gelirleri açısından bu alandaki AR-GE ve proje çalışmalarını hızlandırmış durumda. Türkiye, 2016’da savunma ihracatını 1,7 milyar dolara ulaştırarak, küresel silah sanayiinde öne çıkan ülkelerden biri oldu.
SAVUNMA HARCAMALARI ARTIYOR
2016’da, beş yıl süren gerileme döneminden sonra En İyi 100 Savunma Şirketinin toplam savunma geliri arttı ve bu rakamlar savunmada kemer sıkma döneminin resmen sona ereceğinin öncü sinyali olarak kabul edilebilir. Dünyada güvenlik kaygıları, devletleri reel-politikanın icap ettirdiği biçimiyle harcamaya itiyor. Bu da yeni yatırım ve ihracat olanakları anlamına geliyor.
PARAN KADAR GÜVENDESİN
Küresel güvenlik ekonomisi özellikle Donald Trump’ın silah harcamaları konusundaki tehdide varan görüşleri ile yeniden gündeme oturdu. ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO üyelerini uyararak “Amerikalılar, çocuklarınızın gelecekteki güvenliğine, sizden daha fazla önem veremez” mesajı vermişti. Ayrıca, Trump, ABD harcamalarına dikkat çerekek Avrupalı ve Ortadoğulu ülkeleri savunma bütçelerini artırmaları konusunda uyarmıştı. Güvenlik uzmanları ise, bu durumu ‘Yeni Güvenlik Ekonomisi’ olarak tanımlıyor.
100 ŞİRKETİN GELİRİ 364 MİLYAR DOLAR
Yıllık Top 100 Savunma Şirketleri listesinin bir parçası olarak savunma haberlerinden derlenen rakamlara göre en iyi 100 şirketin 2016 savunma geliri 2015’e göre yüzde 3,6 artışla 364,8 milyar dolara ulaştı. Yıl içinde cirolarının yüzde 74’ünü kapsayan en büyük 25 şirket, toplam savunma gelirlerinin yüzde 54’ünü, 2015 listesine benzer şekilde en iyi 10 firma oluşturdu
Dünya 2016’da silaha 1,6 TRİLYON dolar harcadı
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Küresel Havacılık, Uzay Endüstrisi ve Savunma Sanayi 2017 Görünümü raporu da bu gidişatı destekleyen rakamlar paylaştı. Kuruma göre, Ortadoğu başta olmak üzere farklı coğrafyalarda ulusal güvenlik tehditleri yükselirken, ülkelerin savunma bütçeleri de artıyor. Dünya, geçen sene savunmaya 1.6 trilyon dolar harcadı. Küresel silah sanayisinin bu yıl yüzde 2’lik artışla tekrar büyümeye geçmesi bekleniyor.
Listeye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
http://people.defensenews.com/top-100/
YENİ ŞAFAK 26.07.2017