Kadrosunda 75 Türk mühendis bulunduran Elektronet, 300’ü uluslararası olmak üzere bin patentin sahibi oldu. Şirket, ‘akıllı devlet’ konseptiyle geliştirdiği cihazlarla BAE’de tüm devlet dairelerinde yer alıyor.
Bünyesinde 20’ye yakın ülkeden mühendis çalıştıran Türk teknoloji firması Elektronet, 75 Türk mühendisi sayesinde işbirliklerini artırdı. Birleşik Arap Emirlikleri devlet dairelerinde cihazları bulunan şirketin, 7 ülkede yeni model ATM’leri faaliyette. Şirket, ABD’li gıda devi WholeFoods için de meyve suyu makinesi üretti.
Türk mühendisler kadar faydalı sonuçlar elde eden başka mühendisler görmediğini ifade eden Elektronet CEO’su Can Yanyalı, en büyük farklarının hep ‘yaparız’ demeleri olduğunu söyledi. ‘Yaparız’ diyen Türk mühendislerin çoğu zaman başarılı olduğunu anlatan Yanyalı, “Risk almaktan korkmuyorlar. Bunun sebebi de bizim kültürümüzde ceza veya ödül sisteminin olmaması. Her projenin tutacağını varsıyorlar” diye konuştu.
Şu an bin’in üzerinde patentlerinin bulunduğunu aktaran Yanyalı, bir tek yazılım konusunda Türkiye’de patent sahibi olmadıklarını, yurt dışında da 300 patente ulaştıklarını kaydetti. Şirketin cirosunun 120 milyon lira olduğunu belirten Yanyalı, bu tutarın yüzde 10’u kadar Ar-Ge teşviği kullandıklarını söyledi.
Yeni model ATM’lerle Gana’ya kadar ulaştı
Ağırlıklı olarak ATM üreten bir firma olduklarını vurgulayan Yanyalı, şu bilgileri paylaştı:
“Son 30 yıldır aynı ATM’ler üretiliyor. Para alıyor, para veriyor… ATM’ye sadece banka kartı giriyor. Toplu taşıma kartını ATM’ye sokup para yüklemek teknik açıdan mümkün. Ama yapılmıyor. Biz sadece ATM üretmedik. Toplu taşıma kartlarına para yükleyebiliyorsun, kartı satın alabiliyorsun. Yarım gramdan 50 grama kadar altın veriyor. Döviz alıp veriyor. Para bozuyorsun. Çek karşılığı nakit veriyor. Çünkü artık talep bu. Müşteri bunu istiyor. Müşteri ATM’de para üstünü bozuk olarak almak istiyor. ATM’ye bozuk parasını yatırmak istiyor. Bizde bunların hepsi var. 7 ülkede varız. ABD, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Malta, İngiltere, Almanya ve Gana’dayız. Türkiye’de 1.500 ATM’miz var. Türkiye’de toplam 70 bin ATM bulunuyor. ATM için 100 bin dolar Ar-Ge maliyetimiz var. Şirketin kuruluşundan beri ATM için 20 milyon dolar yatırım yaptık. Bankalar daha sonra sattığımız ATM’lerin operatörlüğü için bize teklifte bulundular.”
Türkiye’de yatırım için start-up bulamadı
Perakende devi Whole Foods ile de işbirliği yapan şirketin CEO’su Yanyalı, bu süreci şöyle anlattı: “Whole Foods bir makine yaptırmak istiyordu. Organik, taze meyve suyu dağıtım makinesi bu. Düşününce ‘Kesin birisi yapmıştır, basit birşey bu’ diyebiliyorsunuz. Ama kimse yapmamış. Self servis bir makine. ABD’de mühendislik çok pahalı. ABD’li bir start-up ile ortak girişim olarak yaptık. 5 yıldır Türkiye’de yatırım yapacak start-up arıyorum. Biz sadece para değil, arkasında mühendislik hizmeti de verebiliriz. Takip ettiğimiz start-up şirketleri var. Hala aynı yerdeler. Bizim yatırım yaptığımız ABD’li start-up şirketinin elinde Whole Foods dahil 150 milyon dolarlık kontrat var. Elinde 150 milyon dolar kontrat olan herkes para bulabilir. Problem o değil. Üretim kabiliyeti ve mühendislik de istiyorlar. Biz Türkiye’de aradığımız ama bulamadığımız start-up şirketini ABD’de bulduk. Whole Foods ile yaptığımız anlaşma büyüdü. Makineyi satın almak istediler. Biz satmak istemiyoruz. İşletmek istiyoruz. 10 milyon dolar yatırım yaptık bu makine için.”
Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet dairelerine adım attı
Banka-finans, toplu taşıma-biletleme, gıda teknolojileri, akıllı devlet alanlarında iş yaptıklarını belirten Can Yanyalı, şu an yeni yatırım yaptıkları, önemsedikleri alanın akıllı devlet olduğunu dile getirdi.
Bu alanın çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Yanyalı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir proje yaptık. Oradaki şeyhin bir vizyonu var. 2030’u hedefliyor. Bizdeki 2023 hedefi gibi. Şeyh, ‘devlet dairelerinde vatandaş harici personel görmek istemiyorum’ demiş. İnsanların sadece hizmet almasını istiyor, kuyruğa girmesini değil. Biz ehliyet dışında bir anlaşma yapmıştık. Ordaki yabancılara kimlik hizmeti de istediler. 6 aylık Ar-Ge ve 1 milyon dolarlık yatırım sonucunda makineyi geliştirdik. Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ehliyetlerin yarısı bu cihazlardan veriliyor. Araç ruhsatların tamamı, vergilerin yarısından fazlası bizim cihazlardan veriliyor. Hasılat paylaşımı yapıyoruz. Her bir işlem için bize para ödüyorlar.”
DÜNYA 26.07.2017