Yerli biyoteknolojik ilaçların üretimi için önemli bir adım atıldı

0

Türkiye’de biyoteknolojik ilaçların üretimi için önemli bir adım atıldı. Canlı hücreler için yaşam ortamı oluşturuldu. Biyolog Aziz Çaylı, İzmir’de özel bir laboratuvar kurdu. Dünyadaki ilaç şirketlerinin çalışmaya ilgisi büyük. Bu ilaçlar kanser ve kan hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.

Biyoteknolojik ilaçların tamamen yerli olarak üretilmesi için ilk adım atıldı.

Biyolog Doktor Aziz Çaylı, Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç üretim altyapısını hazırladığı İzmir’deki laboratuvarında başarıya ulaştı.

Kanser, diyabet, romatizma ve kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçların üretimini sağlayacak canlı hücreler için besi yeri geliştirildi.

Dr. Çaylı, “Biyoteknolojik ilaç ve aşıların üretiminde canlı hücreler kullanılıyor. Bu canlı hücrelerin beslenmesi lazım, onların besi yerlerine ihtiyacı var, bu besi yerlerini ilk defa Türkiye’de geliştirdik ve üretimine de başlıyoruz. Burada besi yerlerini ürün olarak geliştirdik” dedi.

İLAÇLAR TÜRKİYE’DE ÜRÜTELECEK

Türkiye, biyoteknolojik ilaçların ithal edilmesine sadece 2014 yılında 1 milyar lira harcadı.

İlaçların Türkiye’de de üretilmesi için öncelikle altyapıyı oluşturmak gerekiyordu. İzmir’deki laboratuvarda, canlı hücrenin beslenebileceği besi yeri üretildi.

Lale adı verilen besi yerinin bütün ilaç ve aşıların üretiminde kullanılabileceğini belirten Alman Biyoteknoloji Uzmanı Joachım Walter, “Bizim amacımız biyoteknolojik ilaçların Türkiye’de üretilmesi için genel bir altyapı oluşturmak. Bu altyapıyı kurduktan sonra biyoteknolojik ilaçların ve özellikle kansere karşı ilaçların üretimi sağlanacak” ifadesini kullandı.

ALMAN VE İNGİLİZ ŞİRKETLERLE ORTAK ANLAŞMA İMZALANDI

Dünyadaki ilaç devlerinin besi yerine büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Dr. Çaylı ise “İlk işe başladığımızda ‘Türkiye için yapalım’ dedik ve dünyadaki diğer rakiplerle kendimizi kıyasladık. Baktık ki bizim besiyer bilimsel açıdan diğerlerinden iki kat daha iyi. Araştırma sonuçlarını diğer şirketlerle paylaştık, Alman ve İngiliz şirketiyle ortak anlaşma imzaladık” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dışardan ithal ettiği besi yerinin toplam maliyeti 20 milyon TL.

 

NTV 10.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here