100 yıllık yöntemi değiştiren buluşuna yatırımcı arıyor

0

Dünyanın en büyük medikal firmalarından biri olan Amerikan Medtronic’te çalışan Türk bilim adamı Karamanoğlu, tıpta çığır açacak solunum pili için Türkiye’de yatırımcı arıyor. Geliştirilen sistemle yoğun bakımda boğaz delinerek alınan nefes, omuzdan yerleştirilen kataterle gerçekleştiriliyor.

Dünya genelinde bilime yön verenler arasında gösterilen Türk bilim adamı Mustafa Karamanoğlu, yoğun bakım tedavisinde 100 yıllık yöntemi değiştirecek buluşu için yatırımcı arıyor. Halen 120 milyar liralık piyasa değeriyle dünyanın en büyük medikal firması Amerikan Medtronic’te çalışan Karamanoğlu’nun geliştirdiği solunum pili, yoğun bakımda boğaz delinerek sağlanan nefes alma işlemini, omuzdan yerleştirilen katater aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Mustafa Karamanoğlu, prototipini geliştirdiği NVenti solunum pilinin üretimini Türkiye’de gerçekleştirmek için 2016’da Gelibolu’da Dr. Bora Kanra ile bir şirket kurdu. Seri üretime geçmek için ise Türkiye’den yatırımcı arıyor. NVenti, üretimi başladıktan sonra 6 milyar dolar büyüklüğündeki dünya pazarına ise Medtronic aracılığıyla çıkacak. Ürünün kilogram ihracat bedeli 450 bin dolar civarında.

‘Borcumu ödemek istiyorum’

DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, NVenti’yi daha henüz tasarlama aşamasındayken üretimi Türkiye’de gerçekleştirmeyi hayal ettiğini belirten Mustafa Karamanoğlu, “Bunu yıllarını yurt dışında geçirmiş birinin yurduna olan borcunu ödemesi gibi görebilirsiniz. Dünyada bir ilk olan NVenti’nin Türkiye’de gerçekleşmesi ülkemizin tıbbi cihazlar alanında ileri teknoloji eksikliğini kapamaya yardımcı olacak önemli bir başarı olacaktır” dedi. Dünyada kalp hastalıkları ve kanserin ardından üçüncü büyük ölüm nedeninin solunum hastalıkları olduğuna dikkat çeken Karamanoğlu, bunun da kalp pili gibi solunum hastalıklarının tedavisine katkıda bulunacağını aktardı. Bu konudaki her türlü know-how ve materyali ABD’den Türkiye’ye taşımaya hazır olduğunun altını çizen Mustafa Karamanoğlu, “Avrupa, Amerika ve Asya’da birçok ülkeden teklifl er aldım ama Türkiye’de bu iş için yatırım şansını sonuna kadar zorlamadan başka hiçbir ülkeyi alternatif olarak düşünmüyorum. Yıllar önce ayrıldığım Türkiye’yi bugün yetişmiş insan gücü, pazar büyüklüğü ve dünya pazarlarına yakınlığı ile çok çekici buluyorum” ifadelerini kullandı.

Milyarlarca dolarlık zarar bitecek

100 yılı aşkın geçmişe sahip olan klasik suni solunum cihazlarının, bu süreçte çok az değişikliğe uğradığını anlatan Karamanoğlu, “Gırtlağa sokulan bir boru ile ciğerlere dışardan hava pompalama prensibine dayanan klasik suni solunum cihazları birçok ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Bunların başında ciğerlerde ve diyaframda ortaya çıkan işlev kaybı (doğal olarak çalışmadıkları için), enfeksiyon riski ve ciğerlerin zorlanması sonucu oluşan hasar gibi suni ventilasyonun neden olduğu birçok sorun yer almaktadır” dedi.

Mevcut sorunların, hastaların dünyanın en pahalı yatağı olan yoğun bakım ünitelerinden tahliye sürelerini uzattığını anlatan Mustafa Karamanoğlu, bunun ayrıca sağlık sektörüne dünya genelinde milyarlarca dolarlık zarar oluşturduğunu söyledi. NVenti’yi geliştirirken, solunum plinin hastalarda yaşanan sorunlar ve sağlık sektörünün kayıplarını çözmeye odaklandığını vurgulayan Karamanoğlu, hastaların doğal yollardan nefes alabildiğini, bilgi sistem ağına bağlı kataterler aracılığıyla hastayla ilgili tüm verilerin uzaktan kontrol edilebildiğini dile getirdi.

Hastane başına 2.5 milyon dolarlık kazanç öngörülüyor

Respithera AŞ CEO’su Dr. Bora Kanra, hastanın yoğun bakım ünitesinden erken tahliye edilmesiyle birlikte ABD’de bir hastanenin yıllık kazancının 2.5 milyon dolar olarak hesaplandığı bilgisini verdi. Respithera AŞ olarak, solunum pilinin tüm geliştirme finansmanını Türkiyeli küçük yatırımcılardan sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Kanra, ürüne ilişkin CE Mark’ın alınmasının ardından ilk etapta Türkiye ve Almanya pazarına giriş yapılacağını söyledi. Türkiye pazarında 250 milyon dolar, Almanya pazarında ise 650 milyon dolarlık kapasite bulunduğunu belirten Kanra, Amerika pazarına satış için ise Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuru yapılacağını aktardı. Ürünün pazarlamasını dünya devi Medtronic’in yapacağına değinen Bora Kanra, ihracat değerinin kg başına 450 bin dolar olduğunu bildirdi. Kanra, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 isimli destek programına sundukları NVenti projesinin, ‘Mükemmelliyet Mühürü’ (Seal of Excellence) ödülüne layık görüldüğünü sözlerine ekledi.

 

DÜNYA 06.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here