ODTÜ TEKNOKENT teknoloji ihraç ediyor

0

Türkiye’nin lider teknoloji geliştirme bölgesi olan ODTÜ TEKNOKENT, bünyesinde bulunan firmalara verdiği destek ve mentorlük ile yurt dışında da başarılı olmalarını sağlıyor. ODTÜ TEKNOKENT’in ABD’deki hızlandırma merkezi T-Jump’ta eğitim ve danışmanlık alan girişimciler, melek yatırımcılarla görüşme ve uluslararası alanda faaliyet gösterme fırsatı elde ediyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği Performans Endeksi’ne göre 5 yıldır Türkiye’nin lider teknoloji geliştirme bölgesi olarak gösterilen ODTÜ TEKNOKENT, bu başarısını bünyesinde bulunan girişimci firmaların başarılarıyla da kanıtlıyor. Birçoğu ODTÜ TEKNOKENT’in hızlandırma programlarından doğan ve ticarileşen girişimci firmalar, ODTÜ TEKNOKENT’in ABD – San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde bulunan T-Jump Hızlandırma Merkezi’nde eğitim görme ve yabancı yatırımcılarla buluşma fırsatı yakalıyor. Yurt dışı deneyimi edinen, uluslararası alanda faaliyet gösteren ve yabancı şirketlerle de çalışmaya başlayan girişimciler, ODTÜ TEKNOKENT’te teknolojiyi geliştiriyor, geliştirdiği teknolojiyi dünyaya satıyor.

Siber güvenlik şirketi de var, akıllı çöp sistemi sunan da…

330’dan fazla şirketin faaliyet gösterdiği ODTÜ TEKNOKENT, savunma sanayisinden telekomünikasyona kadar birçok farklı sektördeki şirketi bünyesinde barındırıyor. Birçok teknoloji temelli şirketin yine ODTÜ TEKNOKENT’in hızlandırma programları sayesinde ticarileştiğini belirten ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa İ. Kızıltaş, “ODTÜ TEKNOKENT olarak birçok genç girişimcinin iş fikrinin ticarileşmesini ve hayata geçmesini sağladık. Bu yıl 13.’sünü düzenleyeceğimiz ‘Yeni Fikirler Yeni İşler’ hızlandırma programı ile 200’den fazla iş fikrinin ticarileşmesini ve 1000 yeni istihdamın yaratılmasını sağladık. Hızlandırma programlarımızın yanı sıra, kuluçka programlarımızla birçok yeni kurulmuş şirkete de mentorlük anlamında destek sağlıyoruz, iş hayatlarının geleceği için doğru yönlendirmelerde bulunuyoruz. ABD’de bulunan hızlandırma merkezimiz T- Jump ile de girişimcileri yabancı yatırımcılarla buluşturuyor ya da uluslararası pazarlara açılmalarına destek oluyoruz” dedi.

ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösteren ve atık toplama teknolojileri üreten Evreka Yazılım şirketinin kurucu ortağı ve CEO’su Umutcan Duman, “Yaklaşık 3 yıldır ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösteriyoruz. Bu 3 yıl boyunca bizden desteklerini hiç esirgemediler. Bugün, Türkiye’de ve İsviçre’de 15’e yakın, belediyenin atık toplama maliyetlerini azaltmak için birlikte çalışıyoruz. ODTÜ TEKNOKENT bize yalnızca global bir vizyon katmakla kalmıyor, yatırım ve yatırımcılarla da buluşmamıza katkı sağlıyor. Bugüne kadar aldığımız 810bin dolarlık yatırım süreçlerinde de bir ODTÜ TEKNOKENT firması olmanın bize getirdiği prestijin ve gücün etkisini aynı zamanda da ODTÜ TEKNOKENT’iyönetiminin desteklerini sonuna kadar yaşadık” şeklinde konuştu.

ODTÜ TEKNOKENT’in ABD – Silikon Vadisi’ndeki hızlandırma merkezi olan T-Jump’ta eğitim ve danışmanlık alan Leadflip’in kurucu ortağı Doruk Molo ve Berk Taner, ODTÜ TEKNOKENT sayesinde şirketlere özel olarak geliştirdikleri chatbot programıyla uluslararası alanda müşteri edindiklerini belirtti. Molo ayrıca, ABD’de şirket kurmalarına rağmen operasyonlarını Türkiye’den yönettiklerini söyledi.

ABD’nin önde gelen medya şirketlerinin video alt yapısını oluşturan ALYO Bilgi Teknolojileri CEO’su Alper Turgut ise, 2012 yılından bu yana ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösterdiklerini ve özellikle Ar-Ge çalışmaları anlamında ODTÜ TEKNOKENT’te bulunmanın çok büyük avantaj sağladığını belirtti.

1998 yılında İngiltere’de kurulan ve siber güvenlik alanında faaliyetlerini sürdüren Comodo ise, 2013 yılında ODTÜ TEKNOKENT’te Ar-Ge Merkezi açarak Türkiye’de yatırım kararı aldı ve faaliyet gösterdiği bölgelere Türkiye’yi de ekledi.

HÜRRİYET 28.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here