NASDAQ’ta bizden bir marka yok ama nasıl olacağını dert eden var!

0

Türkiye bu yüzyılda dünya ile rekabet edecekse bunun tek bir yolu var: Katma değeri yüksek ekonomiye geçmek!

Peki bu ekonominin borsası NASDAQ’ta Türkiye’den kaç şirket var? 11 Milyonluk Yunanistan’ın onlarca, 8 Milyonluk İsrail’in neredeyse 100 şirketinin rekabet ettiği NASDAQ’ta 80 milyonluk Türkiye’den tek bir şirket bile yok.

 

2017 Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi

Geçen hafta NASDAQ merkezinde benim de konuşmacı olarak katıldığım bir zirvede bu çelişkiye son vermenin formülü arandı. Hamdi Ulukaya, Muhtar Kent, Murat Sönmez, Ayşegül İldeniz, Magdalena Yeşil gibi birçok başarılı ismin katılımıyla ve Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen zirvede konuşulanlar basında geniş bir şekilde yer aldı. Benim bu konuda söyleyeceklerimi de zaten biliyorsunuz. O nedenle ben size bu hafta zirvenin ardındaki ismi, sevgili Murat Emirdağ’ı tanıtmak istiyorum. Zira eğer Türkiye, katma değeri yüksek üretime geçecekse bunun yolu bu yeni ekonomide dünya çapında başarılı olmuş isimleri daha iyi tanımaktan ve onlara daha çok kulak vermekten geçiyor.

 

Microsoft, Zynga ve Instacart’ta yöneticilik yapmış bir genç

 

Murat Emirdağ’ın yeni ekonomideki serüveni Microsoft’un Seattle’daki küresel merkezinde başlamış. Orada Hotmail’den arama motoru Bing’e kadar önemli projelerde yöneticilik yapmış, ardından San Francisco’da dünyanın en önde gelen internet ve mobil oyun şirketlerinden Znyga’ya Başkan Yardımcısı olarak geçmiş. Zynga’yı duymadıysanız özellikle sanal çiftçilik oyunu FarmVille ya da kelime oyunu Words with Friends gibi popüler hitleri emininm duymuşsunuzdur. Murat, en son ABD’de market alışverişi deneyimini değiştirmeyi hedefleyen ve kısa zamanda milyarlarca dolarlık bir değere ulaşarak büyük bir başarı hikayesi yaratan Instacart’ta da Başkan Yardımcılığı yapmış. Ve bu başarılarının ardından Silikon Vadisi’nde kendi stratejik danışmanlık ve yatırım firmasını kurmuş (M-Factory Ventures). Murat’ın genç yaşına rağmen yeni ekonominin zirvesinde olmasında elbette çok iyi bir eğitimin de payı var (İstanbul Erkek, Boğaziçi ve Columbia Business School).

 

Neden Girişimcilik ve İnovasyon?

Murat’a neden Türkiye’de girişimcilik ve inovasyonu dert ettiğini sordum. Aldığım yanıtı paylaşıyorum:

Yıllar içinde yer aldığım başarılı projelerde gözlemlediğim ana ortak nokta şu: Vizyoner girişimci, günlük hayattaki sorunlara yeni ve basit çözümler sunar! O nedenle naçizane görüşüm, geleceğin dünyasının girişimcilik ve inovasyon kavramlarının üzerinde inşa edileceği yönünde. Bu bağlamda gerek akademik (örneğin, Stanford ve Columbia gibi saygın üniversitelerin çatısı altındaki projelere) gerekse uluslararası organizasyonlara elimden geldiğince mentörlük sağlamaya ve destek vermeye çalışıyorum. Elbette, global platformda tüm bu projeleri hayata geçirirken kalbim daima doğduğum, büyüdüğüm topraklarda. İşte, geçtiğimiz hafta, dünyanın teknoloji borsası olarak bilinen NASDAQ’ın New York’taki merkezinde gerçekleştirdiğimiz TPF Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi tam da bu duygunun bir meyvesi. Benim de yönetim kurulunda yer aldığım Türk Hayırseverlik Fonu’nun (TPF) öncülük ettiği bu zirvede, ABD’de ve uluslararası platformda başarılı olmuş Türkleri bir araya getirerek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik ve inovasyonun ekonomik sıçrayıştaki öneminin altını çizmek ve yeni başarı hikayelerinin önünü açmak istedik. Ayrıca, bu organizasyondan sağlanan tüm kaynaklar yine Türk Hayırseverlik Fonu (TPF) sayesinde Türkiye’de girişimcilik konusunda faaliyet gösteren farklı hayır kurumlarına aktarılmış oldu. Biliyorsunuz TPF, New York merkezli, Amerika’daki başarılı Türklerin bir araya gelerek kurduğu ve Türkiye’de kalkınma, eğitim, cinsiyet eşitliği ve afet yardımı alanlarını hedefleyen bir yardımlaşma vakfı.

 

Türkiye’de yeni ekonomi hikayeleri yazmak gerek

Murat ve arkadaşlarının amacı bu zirveyi ABD içinde hem doğu (New York) hem de batı yakası (San Francisco) olmak üzere her sene düzenlemek, Türkiye ve Türk-Amerikan toplumunda girişimcilik ve inovasyonun farkındalığını artırmak. Tabii ki bütün bu çabanın gayesi Türkiye’den ABD’ye ve dünyaya açılan yeni başarı hikayeleri yazmak. Yazılmasına katkıda bulunmak.

Eğer gerçekten yeni ekonomi liginde top koşturmak istiyorsak Murat Emirdağ’lara kulak vermemiz gerekiyor. Tıpkı Yunanistan ve İsrail’de olduğu gibi bizden de dünya çapında başarılı markaların çıkması için buna ihtiyacımız var.

 

HÜRRİYET Selçuk ŞİRİN 12.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here