Media Summit, İstanbul’da başladı. Show TV, Bloomberg HT ve Habertürk’ün TV-basın-dijital ana sponsoru olduğu Media Summit’in açılış konuşmalarında en büyük alkışı 3 genç aldı.
Reklamcılık Vakfı ve Reklamverenler Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen Media Summit, İstanbul’da başladı. Show TV, Bloomberg HT ve Habertürk’ün TV-basın-dijital ana sponsoru olduğu Media Summit’in açılış konuşmalarında en büyük alkışı 3 genç aldı. Öğrenciler, öğretmenler, tasarımcılar, mühendisler ve tüm teknoloji meraklılarının bir araya geldiği, Türkiye’nin ilk maker topluluğu olan “Makers Türkiye-Sen de Yap”ın en genç girişimcileri arasında yer alan gençler, hikâyelerini Gazete Habertürk’ten Öznur Karslı’ya anlattı:
‘ECZANE BANA GELSİN’ DEDİ
Modifiye drone tasarlayan 16 yaşındaki Mehmet Ali Makbuloğlu, Eyüboğlu Koleji 3. sınıf öğrencisi. Bir kış günü yolların kapalı olması nedeniyle eczaneye gidemeyince “O zaman eczane benim ayağıma gelsin” dedi. Nöbetçi eczanelerden ilaç transferi sağlayan ‘eczane drone’ yapmak için kolları sıvadı. Şimdi, kendisi gibi maker olan 16 yaşındaki Adem Atalay Hüryaşar ile ‘Pira’ adını verdikleri proje üzerinde çalışıyor. İki genç, ortak projeyle ilgili iş başvurusu da alıyor.
STEVE JOBS’TAN ETKİLENDİ
Mehmet Ali Makbuloğlu’nun yol arkadaşı Adem Atalay Hüryaşar, 9 yaşında izlediği Steve Jobs’un hayatını anlatan filmden sonra teknolojiye ilgi duymaya başladı. En önemli projelerinden biri, alkollü araç kullanımı ile ilgili. Projeye göre, alkol sınırın üzerinde ise sürücü aracını çalıştıramıyor. Genç girişimci, ‘Her Eve Bir Baraj’ projesi ile de 3 ödüle layık görüldü. Başarıları vesilesiyle, Beyoğlu Anadolu Lisesi’nden tam burslu olarak Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları’na transfer oldu.
BURAK’I ‘OYUN KURTARDI’
19 yaşındaki Burak Şahin, oyunlar üzerinde kendini geliştirdi. 9 yaşında atari ile başladığı bilgisayar oyunlarını oynarken, bir süre sonra bu oyunları insanlara oynatır hale geldi. Lisedeyken günde 6 saatini oyunlara ayırdığını söyleyen anne ve babasının sık sık ona “Bunlar mı seni kurtaracak?” diye tepki gösterdiğini anlatıyor gülümseyerek… Şimdi Kadir Has üniversitesi’nde iletişim üzerine okuyan Şahin’in 5 yıl önce Youtube’da açtığı oyun kanalının 2.5 milyon takipçisi var. 1.5 yıl önce şirket kurdu. Kanalın reklam gelirlerinden ayda en az 10 bin TL kazandığını söylüyor.
10 BİN ÇOCUĞA KODLAMA EĞİTİMİ
Binlerce meraklısı olan Makers Türkiye-Sen de Yap’ın kurucusu Ongun Tan, Makers Türkiye’nin yoluna önce blog olarak başladığını, ardından 60 bin üyeli bir platform haline geldiğini anlatıyor: “Müthiş projeleri ve çalışmaları olan çocuklarımızı dahil ettik maker hareketine. 10 bin çocuğa kodlama, yazılım ve elektronik alanında eğitimler verdik. Mehmet Ali ile Atalay da onlardan biri. Şimdi kendi drone projeleri üzerinde çalışıyorlar. Sürekli akıllarına her an yeni bir fikir gelebiliyor. Üzerinde sık sık değişimler yapıyorlar.”
HABERTÜRK 08.06.2017