Türkiye’nin ilk ve tek gelecek trendlerini ve teknolojilerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane tarafından düzenlenen Dijital 2.0 Konferansı’nda robotların hayatımızdaki rolü konuşuldu.
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Fulya’da konusunda uzman konuşmacıların sunumlarıyla gerçekleşen, “Farklı türlerde robotlar hayatımıza hızla giriyor, değişime ne kadar hazırız?” sorusunun yanıtının irdelendiği ve robot teknolojilerindeki son gelişmelerin ele alındığı etkinlik yoğun ilgi gördü. Dijital 2.0 etkinliğinin açılış konuşmasını yapan GelecekHane’nin kurucusu Halil Aksu, “Robotların kendini tekrarlayan, zor ve rutin işleri yapması; çalışanların daha önemli ve emek isteyen işlere yoğunlaşmasını sağlayacak, bu gelecek için büyük bir fırsat. Önemli olan teknolojileri nasıl akıllıca kullanacağımızı, ekonomik verimlilik sağlamak ve insan yaşam kalitesini artımak için nasıl haraket edeceğimizi düşünmek. Modernleşmenin gerisinde kalamayız’’ dedi. Dünyada ortalama 10 bin işçiye 70 üretim robotu düşerken, bu sayının Türkiye’de sadece 19 olduğuna dikkat çekilen Dijital 2.0 Konferansı’nda, robotların istihdam için bir tehdit oluşturmadığı, kalifiye insan gücünü arttırdığı vurgulandı…
Dünya dijitalleşiyor, dijital dünyalaşıyor. Endüstriyel robotlar, servis robotları, sosyal robotlar, yazılım robotları ve çok daha farklı türlerde robotlar hayatımıza hızla giriyor, hayatımızın önemli bir parçası haline geliyor. Gelecekte daha da yaygınlaşması beklenen robotların gelişiyle birlikte, günlük hayat ve iş dünyası geri dönüşü olmayan bir şekilde etkileneceğe benziyor. Çağımızın yeni endüstriyel vizyonu olan dördüncü sanayi devrimi gerçekleşiyor ve Endüstri 4.0 gittikçe daha da önem kazanıyor. GelecekHane, robotların hayatımızdaki rolünün konuşulduğu Dijital 2.0 konferansı ile “Robotlar ile yaşam başlıyor, radikal değişime ne kadar hazırız?” konusunu masaya yatırdı.
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Fulya’da gerçekleştirilen Dijital 2.0, GelecekHane’nin kurucu ve CEO’su Halil Aksu’nun açılış konuşmasıyla start aldı. Halil Aksu, “Robotların kendini tekrarlayan, zor ve rutin işleri yapması; çalışanların daha önemli ve emek isteyen işlere yoğunlaşmasını sağlayabiliyor, bu gelecek için büyük bir fırsat. Önemli olan teknolojileri nasıl akıllıca kullanacağımızı, ekonomik verimlilik sağlamak ve insan yaşam kalitesini artımak için nasıl haraket edeceğimizi düşünmek. Modernleşmenin gerisinde kalamayız. Robotların kullanım oranı dünyada giderek artıyor. Ülkemizin geleceği için bu yarışta olmamız şart’’ dedi.
Konferansta Etiya CIO’su Ali Durmuş, HPE Aruba Teknik Yöneticisi Oğuzhan Eren, Askaynak Ürün Müdürü Mehmet Öztürk, Arçelik Üretim Mühendisliği Yöneticisi Gökhan Engin, Fabb.cc CEO’su Efe Gözen, Nely CEO’su Faik Berk Güler, Robonik CEO’su Berk Yavru, Next Horizons CEO’su Davut Eren Şadoğlu, Mikro-P CEO’su Bürkan Törün, 3DMast ve Hepsirobot Tasarım ve Mekatronik Yöneticisi Ali Tan Şerbetci konuşma yaptı.
Dünyada ortalama 10 bin işçiye 70 üretim robotu düşerken, bu sayının Türkiye’de sadece 19 olduğuna dikkat çekilen Dijital 2.0 Konferansı’nda, robotların istihdam için bir tehdit oluşturmadığı, kalifiye insan gücünü arttırdığı, hatta Almanya’da Endüstri 4.0 sayesinde %6 istihdam artışı öngörüldüğü de vurgulandı.
Güney Kore, Singapur, Japonya, Almanya işçi başına düşen robot sayısı itibariyle önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
DOSYA HABER 26.05.2017