Glokom hastalığı Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen biyosensör teknolojisiyle izlenecek.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun tarafından geliştirilen proje sayesinde, glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi, kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör uygulamasıyla mevcut çözümlere göre daha etkin olacak. GlakoLens adıyla şirketleşen proje, özgün teknolojik üstünlüğü ve küresel büyüme potansiyeli sayesinde, teknoloji odaklı risk sermayesi fonu olan ACT VC’den 465 bin Euro yatırım aldı.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen biyosensör teknolojisi, yeni kurulan GlakoLens şirketi bünyesinde ticarileştirilme yoluna çıktı. GlakoLens, teknoloji ticarileştirme odaklı bir risk sermayesi fonu olan ACT VC‘den 465 bin Euro yatırım alarak ürünleşme ve sertifika süreçlerini geçerek küresel pazarlara açılacak.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun’dan oluşan araştırma grubu tarafından geliştirilen yenilikçi biyosensör teknolojisinin, Yaşam Bilimleri alanında önemli uygulamalar bulma potansiyeline sahip olması dikkat çekiyor. GlakoLens bünyesinde geliştirilecek ilk ürün, glokom hastalığı teşhis ve izlemesi için kontakt lensle tümleşik bir biyosensör olacak.
GlakoLens’in öncülüğünü yapacağı biyosensör teknolojisi, sensörlerin kontakt lenslerle tümleştirilmesi ve yapının temassız olarak bir elektronik okuyucu ile ölçülmesine dayanıyor. Bu teknoloji ile glokom hastalığı çok yüksek bir hassasiyetle tespit edilebilecek ve hastaneye gitmeye gerek duymadan hastalığın seyrinin izlenmesi ve kontrol altında tutulması mümkün olabilecek. Teknolojinin patentleme çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (BÜ-TTO) koordinasyonu ile devam etmekte olup tescil safhasına yaklaşmış bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi adına patentlenen bu yeni biyosensör teknolojisinin lisans hakkı, imzalanan bir Lisans Sözleşmesi çerçevesinde münhasır olarak GlakoLens’e veriliyor.
Kuruluş adımları ve uzun vadeli iş planı; proje ekibi, BÜ-TTO ve yurtdışında bu alanda uzman danışmanlar tarafından ortak bir çalışma ile tamamlanan GlakoLens, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark bünyesinde dinamik yapısıyla teknolojiyi ilerletme ve ürünleştirme çalışmalarını yürüterek küresel pazarlara açılmayı hedefliyor.
Araştırma Grubu Hakkında
Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun’un üzerinde çalıştıkları biyosensör teknolojisi, kesik-halka rezonatörlerinin antenler ile birlikte aynı taban üzerinde üretilmesi ve oluşan yapının okuyucu elektroniği ile tümleştirilebilir hale getirilmesine dayanıyor.
Elektriksel olarak pasif bir özelliğe sahip olan bu algılayıcı biyosensörler, hem teknoloji hem de uygulama alanına önemli bir yenilik getirecek. Boğaziçili akademisyenler, sağlık alanında kullanılabilecek bu teknoloji ile bilimin sağlık alanında kullanımı için önemli bir adım attıklarının altını çiziyor. 2010 yılından bu yana biyosensör teknolojisi üzerine çalışan akademisyenler, hastalıkların tespiti için geliştirilen ve biyobelirteçleri (biomarker) deri üzerinden algılayabilen biyonsensör teknolojisi ile birden fazla hastalığın aynı anda teşhis edilebilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyorlar.
ACT VC Hakkında
Accelerating the Commercialization of Technology (ACT) bir teknoloji temelli risk sermayesi fonu olarak Temmuz 2015’te kuruldu. ACT’in yatırımcı grubu Avrupa Yatırım Fonu (European Investment Fund – EIF) ve özel yatırımcılardan oluşuyor. ACT Türkiye’de geliştirilen ve küresel büyüme potansiyeline sahip teknoloji temelli girişimlere erken aşama yatırımları yapıyor. Toplam fon büyüklüğü 22.5 Milyon Euro olan ACT, girişimlere 2,5 Milyon Euro’ya kadar yatırım yapabiliyor. Özellikle üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoparklar ve girişimcilik ekosistemindeki paydaşlarla yakın işbirlikleri kuran ACT, kurulduğu günden itibaren 1500’den fazla girişimi ve teknolojiyi değerlendirdi.
Halihazırda 8 start-up ve 10 kavram ispatı projesine yatırım yapan ACT’in 2017 sonuna kadar toplam 20 girişime ve projeye yatırım yapması bekleniyor.
Ayrıntılı bilgi için:
http://www.boun.edu.tr/ 24.05.2017