İsveçli çocuklar ilkokul birinci sınıftan itibaren sadece kodlamayı öğrenmekle kalmayacak, dijital yetkinliği geliştirmeyi amaçlayan yeni müfredat sayesinde güvenilir kaynak ile güvenilir olmayan kaynağı birbirinden ayırt etmeyi de keşfedecekler.
“Bilgi topluluğunun bazı zayıf tarafları bulunuyor. Bütün bilginin bir tık ileride olduğu fikri ve eskiden gerektiği kadar çok şey bilmemize gerek olmadığı fikri gibi” diyor eğitim bakanı Gustav Fridolin.
“Oysa tam tersi: Okuma, yazma ve aritmetikte temel bilgiye ihtiyacımız var ki kandırılmayalım. Ama aynı zamanda kaynaklara yönelik eleştirilerimizi artırmamız da gerekiyor. Kaynakların çokluğu modern dijital çağın bir gerçekliği, bu yüzden çocukları güvenilir bilgiyi tanımaya hazırlamamız önemli.”
Ülkede yeni yapılan bir araştırmaya göre her on İsveçliden sekizi “yalan haberlerin” temel gerçekleri algılamalarında önemli bir etkiye sahip olduğunu düşünüyor. Çoğu İsveçli ise her hafta, tamamen doğru olduğuna inanmadıkları haber makaleleri gördüklerini dile getiriyor.
Yeni müfredat en geç 2018 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.
EĞİTİMPEDİA 21.05.2017