MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’yken Eskişehir’de TEİ’nin (Tusaş Havacılık Sanayii A.Ş.) tesislerini ziyaret etti, CEO Mahmut Akşit ve ekibinden bilgi aldı. Tur sırasında TEİ’nin üzerinde çalıştığı insansız hava aracı (İHA) motorunu inceledi.
Akşit, motor hakkında bilgi verdi:
– Yerli geliştirdiğimiz bu motor, TAİ’nin insansız hava aracı ANKA’nın silahlı versiyonunda da rahatlıkla kullanılacak. 170 beygirlik bu motorun ağırlığı 200 kilogram.
Işık, yerli motoru görünce heyecanlandı:
– Bu motoru yerli otomobilimizde de kullanalım.
Akşit, duraksadı:
– Kullanamazsınız sayın Bakanım.
Işık’ın olumsuz yanıta tepkisini beklemeden sürdürdü:
– Efendim, bu motorun sadece gövdesi 50 bin dolar. 15-20 bin dolara satılacak bir otomobilde o nedenle kullanılamaz.
Mahmut Akşit’le DEİK bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi ve American Turkish Council’in (ATC) Washington’daki ortak toplantıları sırasında konuştuk. Bakan Işık’ın TEİ’yi ziyaretini anlattıktan sonra sürdürdü:
– İHA’lar için 4 yıldır üzerinde çalıştığımız motoru tamamladık. Öncelikle ANKA’da kullanılacak.
Sohbet sırasında yanımızda olan, TEİ’nin çoğunluk hissesine sahip TAİ’nin CEO’su Temel Kotil araya girdi:
– TEİ’nin yaptığı bu motor iki kişilik Cessna uçaklarında da kullanılabilir.
Ardından ekledi:
– TEİ yaparsa en hafifini ve en ucuzunu yapar…
Mahmut Akşit, motorla ilgili önemli bir ayrıntıya işaret etti:
– ANKA ya da benzeri bir insansız hava aracı, bizim motorla 45 bin feet (13 bin metreyi aşıyor) yüksekliğe kadar çıkabilecek.
ATC ve TAİK’in 36 yıldır sürdürdüğü yıllık toplantıların ilk dönemlerinde genellikle ABD’den savunma araçları, silah alımı konuşulur, karşılığında yapılacak offset (dengeleme) anlaşmaları üzerinde durulurdu. Savunma araçları, silah alırken ABD’ye ihraç edilebilecek ürünlerin pazarlığı yapılırdı.
Bugün Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Prof. İsmail Demir’in öncülük ettiği Türk savunma sanayi şirketleri, Washington’daki toplantılarda kendi geliştirdikleri teknolojiyi anlatabiliyor.
TEİ’nin geliştirdiği İHA motoru, bunun önemli bir örneğini ortaya koyuyor…
ABD VERMEDİ, UÇAN ‘KAMİKAZE’Yİ KENDİMİZ YAPTIK
WASHINGTON’daki ATC-TAİK ortak toplantısına katılan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, IDEF’de segiledikleri “Alpagu” ve “Kargu” adını verdikleri “kamikaze drone”ları anlattı:
– Gerektiğinde intihar dalışları yapabilen bu drone’ları ABD’den almak istedik, vermediler. Bunun üzerine kendimiz geliştirdik.
Söz konusu drone’ların seri üretimine Ağustos 2017’de başlanacağını belirtti:
– STM olarak üretim yaptırdığımız çeşitli firmalar var. Kamikaze drone’ları da yine bize iş yapan yerli bir şirket üretecek.
“Alpagu” ve “Kargu”nun İDEF’de ilgi çektiğini vurguladı:
– Bazı Ortadoğu ülkelerinden talep geldi. İhracat da söz konusu olacak.
Geliştirdikleri drone’ları TSK’nın komuta kademesinden bazı isimlerin İDEF’de gördüğünü kaydetti:
– Komutanlarımız yerli “kamikaze drone”ları görünce çok sevindi.
Savunma sanayiinin “gizli gücü” STM’nin önümüzdeki dönemde yeni sürprizleri olacak gibi görünüyor…
1 TRİLYON DOLARLIK FON TEMSİLCİLERİNİ ORAYA BİZ GÖTÜRDÜK
GLOBALTURK Capital Yönetici Ortağı Barış Öney, ATC-TAİK ortak toplantısında karşılaştığımızda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’da 16 Mayıs 2017’deki CEO’larla buluşmasına ilişkin yazımı anımsattı:
– Arda Ermut Başkanlığındaki Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın Sayın Cumhurbaşkanımızla CEO’ları buluşturduğunu yazmıştınız. O toplantıya 1 trilyon dolarlık fonları çatısı altında toplayan EMPEA’nın Başkanı Robert Van Zwieten’in katıldığından söz etmiştiniz.
Ardından ekledi:
– EMPEA Başkanı ve beraberindeki fon yöneticilerinin söz konusu toplantıya katılımında Globaltürk Capital olarak bizim önemli rolümüz var.
EMPEA’nın dünyadaki tek ülke temsilcisi olduğunu kaydetti:
– Bu ilişkileri geliştirmek için 3 yıldır büyük çaba harcıyoruz. Fonların Türkiye’ye ilgisini sıcak tutmaya çalışıyoruz.
HÜRRİYET VAHAP MUNYAR 28.05.2017