Önümüzdeki yıllarda nesnelerin interneti hayatımızın neredeyse her alanına temas edecek. Sorun nesnelerin internetinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve dünyayı nasıl değiştireceği.
Nesnelerin internetinin bizi tam olarak nereye götüreceğini bilmek zor olsa da daha teknoloji merkezli bir dünyada yaşayacağımız kesin. Otomatikleştirilmiş evlerde yaşayacak, ağ tabanlı yollarda akıllı araçlar sürecek, etkileşim açısından oldukça gelişmiş mağazalardan alışveriş yapacak, sağlık konusunda temel yaklaşımımızı yeniden tanımlayacak sağlık ve zindelik ürünleri kullanacağız.
Belki de on yıl içinde günlük yaşantımızda zihnin sınırlarını zorlayan birçok farklı akıllı sistem olacak. Önümüzdeki yıllarda nesnelerin interneti hayatımızın neredeyse her alanına temas edecek. Sorun nesnelerin internetinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve dünyayı nasıl değiştireceği.
Kitap, nesnelerin interneti içinde rehberli bir gezinti sunuyor. Yazar, ilerlemeye dair dijital bir atlıkarıncaya bindiğimizi düşünmemizi istiyor. Birinci bölümde nesnelerin internetinin kökenleri inceleniyor. Bildiğimiz üzere, başlangıçta sadece kişisel bilgisayarlar ve internet vardı. Bunlar kişi düzeyinde küresel iletişimin yolunu açtı. İnternet, nesnelerin interneti için elektrik tertibatı görevi yapıyor ve kitlesel ölçekte gerçek zamanlı iletişimi ve veri paylaşımını mümkün kılıyor.
İkinci bölüm, mobil teknolojiyle bulut bilişimin yarattığı etkileri ve bu iki güçlü teknolojinin bağlantılı bir dünyayı desteklemek için hem kavramsal olarak hem de uygulamada nasıl bir çerçeve yarattığını inceliyor. Haberleşmenin yanı sıra sosyal medya ve büyük veri gibi araçları destekleyen bir altyapı inşa etmeyi mümkün kılan uygulamalar ve yerleşik teknolojiler de bunlara dâhil. Üçüncü bölüm, endüstriyel internet ve makineler arası iletişimi konu alıyor, bunlar akıllı üretim, uçtan uca tedarik zinciri görünürlüğü, daha ileri düzeyde kamu güvenliği ve benzeri birçok alan için temel teşkil ediyor.
Dördüncü bölümde dünya ile iletişimimizi yeniden tanımlayan akıllı tüketici ürünlerinin ve hizmetlerinin gittikçe genişleyen yelpazesine yer veriliyor. Fitbit fitness bilekliğinden akıllı telefonla çalışan dış kapı kilitlerine ve aydınlatmalarına kadar birçok nesne bu yelpazeye dâhil. Beşinci bölümde nesnelerin internetini inşa etme sürecinde karşı karşıya kalınan teknik zorluklara ve uygulama zorluklarına değiniliyor. Bu zorluklar arasında daha ileri düzey donanım, yazılım ve sensörlerin geliştirilmesi ve entegrasyonu var.
Altıncı bölüm, bağlantılı bir dünyanın yaratacağı kaygılara, risklere ve sorunlara dair içgörüler sunuyor. Bu teknolojinin toplumu aptallaştıracağı, eşitsizliği artıracağı ve dijital uçurumu genişleteceğine dair hâlihazırda ciddi kaygılar mevcut. Son olarak, yedinci bölümde geleceğin neler getirebileceğine ve uzun vadede nesnelerin internetinin toplumu nasıl etkileyeceğine dair tahminlerde bulunuluyor. Farklı uzmanların nesnelerin interneti hakkındaki fikirlerine ve 2025’teki yaşama ve iş yaşamına dair muhtemel senaryolara nasıl baktıklarına yer veriliyor.
NESNELERİN İNTERNETİ, Samuel Greengard, Türkçesi: Müge Çavdar, Optimist Kitap, 216 s.
DÜNYA 15.05.2017