2 Türk üniversitesi zirvede

0

ODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarınca yapılan ve dünya genelindeki üniversitelerin bilim alanları başarısını gösteren sıralamada mimarlık alanında İTÜ ve ODTÜ ilk 100 arasındaki yerini aldı.

 

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking By Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca yapılan ve dünya genelindeki üniversitelerin bilim alanları başarısını gösteren sıralamada, 2 Türk üniversitesi dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına girme başarısını gösterdi.

Listede, mimarlık alanında İTÜ dünya 97’ncisi ve ODTÜ de dünya 100’üncüsü olarak tüm alanlar içinde en iyi dereceyi elde eden Türk üniversiteleri oldu.

Türkiye’nin başarılı olduğu alanlar

URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un verdiği bilgiye göre, Türk üniversiteleri, geçen yıl URAP’ın yaptığı 41 alan sıralamasının 18’inde yer alırken bu yıl açıklanan 41 alanın 25’inde yer alma başarısını gösterdi.

Bu yıl Türk üniversitelerinden ODTÜ 41 alanın 17’sinde dünya alan sıralamalarında yer alırken, İTÜ 14 alanda, Gazi Üniversitesi 13 alanda, Hacettepe Üniversitesi 12 alanda, İstanbul ve Ankara üniversiteleri 10 alanda, Ege Üniversitesi 9 alanda, Bilkent Üniversitesi 8 alanda, Erciyes Üniversitesi 7 alanda, Dokuz Eylül, Atatürk ve Marmara üniversiteleri 6 alanda sıralamaya girdi.

En iyi üniversite alanı mimarlık

Türk üniversiteleri dünyanın en iyi üniversite alanları sıralamasında en iyi yeri mimarlık alanında elde etti. Sıralamada, İTÜ dünya 97’ncisi ve ODTÜ de dünya 100’üncüsü olarak tüm alanlar içinde en iyi dereceyi elde eden iki üniversite oldu. İnşaat mühendisliği alanında ise İTÜ 147’nci, ODTÜ de 189’uncu sırada yer aldı.

Türkiye’nin yer almadığı alanlar

Türk üniversiteleri, bu yıl açıklanan 41 alan sıralamasının 16’sında yer almadı. Bu alanlar, tarım, arkeoloji, işletme, ticaret-yönetim, turizm-hizmet sektörü, ekonomi, sinema-dijital medya, tarih, gazetecilik, hukuk-yasal çalışmalar, felsefe, psikoloji, sosyoloji, istatistik, güzel sanatlar ve şehir bölge planlaması oldu.

Dünyanın en iyileri

URAP alan sıralaması 41 alanı kapsıyor. Bu alanların 17’sinde ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. Sıralamada, ABD ve Hollanda, 41 alanın tümünde en az bir üniversitesi yer alan ülkeler olarak yer aldı. Belçika, Avustralya, İngiltere ve Kanada’nın 40 alanda, Almanya, İsveç ve Danimarka’nın ise 39 alanda en az bir üniversitesi bulunuyor.

Diğer alanlarda Çin 6, İngiltere 6, Hollanda 5, Singapur 3 alanda birinci olurken İsviçre, Fransa, Kanada ve Brezilya üniversiteleri ise birer alanda dünya birinciliğine yerleşti.

 

Araştırmaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz :

 

URAP_2016-2017_DUNYA_ALAN_SIRALAMASI_RAPORU_16_MAYIS_2017.pdf erişimi için tıklayın

 

 

DÜNYA 16.05.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here