TÜBİTAK, yerli “havadan havaya” füze geliştirdi

0

TÜBİTAK Türkiye’nin ilk “havadan havaya” ateşlenen füzesini geliştirdi. Füzeye “Göktuğ” adı verildi.

 

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Türkiye’nin ilk ‘havadan havaya‘ ateşlenen füzesini geliştirdi. Füzeye “Göktuğ” adı verildi. Geliştirilen teknoloji güdümlü füzelerin nirvanası olarak nitelendiriliyor. Göktuğ, hareket halinde uçaktan atılıyor ve diğer uçağı vurabiliyor.

Göktuğ füzesi ‘Varyant-1’ ve ‘Varyant- 2’ olmak üzere farklı menzil özelliklerinde üretilecek. Varyant-1 orta ve uzun menzilde, Varyant-2 kısa ve orta menzilde etkili olacak şekilde geliştirildi.

Havadan havaya güdümlü füzeler, hareket halindeki bir uçaktan ateşlenerek hareket halindeki bir diğer uçağı takip ederek vurması nedeniyle üst düzey füze teknolojisi gerektiriyor ve bu nedenle de ‘güdümlü füzelerin nirvanası’ olarak nitelendiriliyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin düşman uçaklarına karşı ihtiyacı olan havadan havaya füzeler şu an ABD’den satın alınıyor. Göktuğ füzeleri yurtdışından alım zorunluluğunu sona erdirecek.

İlk olarak Varyant- 2 kullanıma girecek ve F-16’larda kullanılan ‘AIM-9X Sidewinder’ füzelerinin yerini alacak. Uzun menzilli Varyant-1, geliştirme çalışmaları devam eden milli savaş uçağı TF-X’in vurucu gücü olacak.

 

 

HABERTÜRK 04.05.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here