Koç şirketi niye Teksas’ta kuruldu?

0

Orta gelir tuzağı aşılacaksa, Türkiye dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girecekse, yolun ileri teknoloji üreten ülke olmaktan geçtiği hepimizin malumu.
Hep ABD’nin, Avrupa’nın, Uzak Doğu’nun geliştirdiği teknolojileri baş tacı yapacak halimiz yok. Çok yakın bir gelecekte dünyanın mesela tıp alanında bir Türk şirketinin çığır açan buluşunu konuşmaya başlayacağını söylesem sanırım abartmış olmayacağım.
İnventram erken aşama ileri teknoloji yatırım şirketi. 2010 yılında Koç Topluluğu şirketi olarak kuruldu. Koç Üniversitesi de bu şirkete ortak oldu. Kuruluşundan itibaren şirketin başında Cem Soysal, arkasında ise yüksek teknolojiye yatırım konusunda vizyonerliği ile öne çıkan Ali Koç var.
Netice itibariyle İnventram, teknolojiler dünyasında ticarileşmesi an meselesi olan öylesine çığır açıcı ürünler geliştirdi ki; hatırlarsanız 97 milyar varlığı ve 42 milyar dolarcirosu bulunan Japon devi Mitsui, 2016’da üstelik de darbeden iki hafta sonra şirkete yüzde 30 oranında ortak oldu.
Şimdi öğreniyorum ki 3 alanda yatırım yapan şirket, bu yılın başında ABD’de SilikonVadisi’nde yeni bir şirket daha kurarak, üzerinde 11 patent koruma bulunan giyilebilir bir sanal gerçeklik teknolojisi üzerine yaptığı çalışmaları hızlandırmış.
Patent yatırımına ağırlık veren şirketin şu anda patent sayısı da 46’yı bulmuş durumda. Bunların 14’ünü kiralama ve satış yoluyla pazarlayan İnventram, derin teknolojilere yatırım yapıyor.
Soysal, derin teknoloji kavramını “İçinde patent ve mühendislik olan, bozucu teknolojilereyani bugünün genel gidişatını değiştirecek teknolojilere yatırım yapıyoruz” diyerek açıklıyor. 5 bin 600 proje ve teknoloji geliştiren şirketi data bankasına alan şirketin ikisi ABD’de olmak üzere 6 ileri teknoloji şirketi, 26 adet de teknoloji ticarileştirme iş ortağı bulunuyor.
Bu şirketlerle İnventram bugüne kadar 12.6 milyon dolarlık satış gerçekleştirmiş.
İnventram’ın ABD’nin Teksas eyaletinde kurduğu TherapeutiX ElectroniX şirketinden de söz etmek isityorum. Yeni Zelanda’da Otaga Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Özgür Çakmak, iç kanama geçiren bir hastanın bu kanamasını anında yavaşlatan bir teknoloji geliştiriyor.
Buluşun bütün gelişmiş ülkelerdeki patentini alan İnventram da Çakmak ile ortak bir şirket kurarak, ürünü ticarileştirme yolunda önemli bir adım atıyor.
Dışarıdan elektrositimülasyon sistemiyle iç kanamayı durdurmayı başaran cihazın ürüne dönüştürülmesi için neden Teksas’ın seçildiğine gelince…

 

Soysal, “ABD Silahlı Kuvvetleri’nin başta iç kanama olmak üzere yaralanan gazi askerlerinin müdahale birimi bu eyalette. Bizim için önemli bir pazar ve böyle bir teknoloji dünyada yok” diyor. Soysal, küçük bir kutuya sığacak olan bu teknolojinin yakında araçların ilkyardım çantasına dahi girebileceği öngörüsünde bulunuyor.
Bir diğer İnventram şirketi olan Tarabios ise cep telefonu gibi mobil bir teşhis cihazı geliştiriyor.
Daha önce kalp krizi, kalp ameliyatı geçirmiş olan, damarlarının durumunu sürekli kontrol etmesi gerekenlerin evlerinde bu işlemi kolayca yapabilecekleri cihazın üzerine bir damla kan damlatıldığında, kan yoğunlaşma olup olmadığı anında görülüyor.
Teknolojiyi Koç Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Hakan Ürey geliştirmiş. Evde teşhis pazarının 22 milyar dolara ulaştığı söyleniyor.
Dolayısı ile bu ürünlerin geleceği bir hayli parlak.
İnventram’ın yatırım yaptığı ve hayata geçen buluşlar, Türkiye’nin yönünü yüksek teknolojiye döndüğünde neler olabileceğinin en güzel kanıtı gibi.
Siz ne dersiniz?

İnventram Hakkında :

 

İnventram A.Ş. Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığı ile Nisan 2010’da kurulmuş bir erken aşama teknoloji, inovasyon ve fikri mülkiyet hakları yatırım, ticarileştirme ve danışmanlık şirketidir. İnventram’ın amacı erken aşamadaki, pazar potansiyeli olan yenilikçi ve teknolojik buluşları en doğru iş modelleri ile ticarileştirmektir. Teknoloji ve inovasyon temelli yeni kurulmuş ve kurulmakta olan girişimlere hisse yatırımları yapmakta ve satış desteği vererek gelir ortağı olmaktadır.

Buna ilaveten Üniversite araştırmacıları ve girişimcilerin projelerinin şirketleşmesi sürecine hissedar olarak katılarak her türlü kurumsal desteği vermekte, buluşçu ve araştırmacılara ticari olarak değerlendirilebilir çeşitli fikri haklarının ve teknolojilerinin tespiti, geliştirilmesi, patentlenmesi, ürünleştirilmesi, bu fikri haklar ve teknolojilerinin devri, lisanslanması ve/veya bunlar ile ilgili olarak farklı iş modelleri tesis etmek suretiyle ticarileştirilmesini sağlamaktadır. Bunun sonucunda fikri sermayeler toplumun hayat standardını yükseltecek ürün ve hizmetlere dönüştürülmektedir.

 

İnventram A.Ş. projeleri 3 farklı modelde ticarileştirir;

Patent Yatırımı

Fikri mülkiyet haklarının patentleme yöntemiyle korunması ve lisanslama.

Şirket Yatırımı

Başlangıç ve erken aşama sermayesi ile şirket ortaklığı.

Teknoloji Ticarileştirme

Patente konu olan bir teknolojiyi ticarileştirme ve Koç Topluluğu şirketleri ile işbirliği imkânı.

 

İnventram aşağıdaki ana yetkinlikleriyle fikir ve projelerinize destek vermektedir.

  • Fikri Mülkiyet Hakları Koruma ve Yönetimi
  • İnovasyon ve Teknoloji Ticarileştirme
  • Başlangıç ve Erken Aşama Destekleri
  • Buluşçular ve Girişimcilere Yönelik Çözüm Ortaklığı
  • Şirket ve Kurumsal Ortaklık Geliştirme
  • Ar-Ge Projeleri Değerlendirme ve Proje Portföyü Yönetimi
  • Fonlar ile Ar-Ge Faaliyetlerini Buluşturma
  • Finansal Destek
  • Yönetim Desteği
  • Hukuk Desteği
  • Fizibilite ve Pazar Araştırması
  • Şirket Değerleme
  • Pazara Gidiş Modellemesi ve Satış
  • Bütçe Yönetimi

 

Detaylı bilgi için : http://www.inventram.com

 

 

SABAH Şelale KADAK 20.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here