TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) 1512 Tekno Girişim Sermaye Destek Programı (BİGG) ile genç girişimcilere 300 bin TL’lik destek verecek.
TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), 1512 Tekno Girişim Sermaye Destek Programı ile genç girişimcilere 150 bini TÜBİTAK’tan, 150 bini ise KOSGEB’den olmak üzere toplamda 300 bin TL’lik destek verecek. Önceden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen program son iki yıldır sadece TÜBİTAK tarafından yürütülüyor. Türkiye’deki diğer destek programlarından farklı olarak önce parayı veriyor daha sonra harcama yapılmasını istiyor.
Proje ile girişimcilerin belli eğitim periyotlarından geçirilirken, iş fikrilerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.
Türkiye’de projeyi 20 kuruluş uyguluyor
Teknik bilgilerin yanında girişimcileri mentörler ile de görüştürdüklerini ve eğitimler tamamlandıktan sonra projeleri TÜBİTAK’a gönderdiklerini söyleyen TÜBİTAK Martek Genel Müdürü Orhan Çömlek, TÜBİ- TAK’ın projeleri değerlendirdiğini ve beğendiği projenin detaylarını öğrenmek istediğini belirttti.
Türkiye’de, projeyi 20 uygulayıcı kuruluşun yaptığını belirten Çömlek, “Uygulayıcı kuruluşlar girişimcileri büyütmek, geliştirmek ve start-up firması haline getirip, ekosisteme dahil edebilmeyi amaçlıyorlar” dedi.
TÜBİTAK’ın belirlemiş olduğu kriterlerin olduğunu söyleyen Çömlek, şunları kaydetti: “Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından mezun olmuş; ya da öğrenci ise bir yıl içerisinde mezun olabilecek, daha önce 1512 desteği almamış ve herhangi bir şirkette yatırım ortaklığı bulunmayan her türlü girişimci adayına genç girişimci olarak bakıyor ve o adayların bütün projelerini değerlendiriyoruz. Biz seçimlerimizi yaparken iş fikirlerinin Ar-Ge yapısına, sektördeki soruna yönelik olup olmadığına baktık. Kısacası girişimcilerde bir sorunu görmelerini, o soruna yönelik çözüm üretmelerini ve ürettikleri çözümün de ticarileşebilir olması gerektiğini arzulayarak bir seçim yaptık.”
Girişimcilere KOSGEB Eğitim belgesi verildi
Girişimcilerin eğitimlerin sonunda TÜBİTAK desteği alırlarsa, şirket kurabileceklerini ve Martek olarak onlara her türlü desteği sağlayacaklarını belirten Çömlek, “TÜBİTAK’ın teknokenti olduğumuz için girişimcileri TÜBİTAK’ın imkanlarından faydalandırabiliyoruz. Fiyat işbirliği için enstitülerdeki uzmanlar ile kolay iletişime geçmelerini sağlayabiliyorz. TÜBİTAK’ın girişimcileri kabul etmediği durumda ise hayalleri yıkılmasın diye KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitim belgesi veriyoruz” dedi.
Güneş enerjili cep telefonu şarj cihazı üretecek
Program için seçilen girişimcilerden Ahmet Demir, Düzce Üniversitesi Fizik Bölümü’nde çalışıyor. Projesi ise bükülebilir, katlanabilir plastik esnek tabanlı güneş enerjili cep telefonu şarj cihazı üretimi. Demir, “Günümüz teknolojisinde güneş enerjisinde silnüs panelller kullanılıyor. Ülkemizde panel üretimi olmasına rağmen, malesef hücre üretimi yapılamıyor; çünkü hücre üretimi için gereken altyapı çok pahalı.Önerdiğimiz proje bu alandaki farkı azaltıp, daha az maliyet ile hücre üretimini yapabilecek. Bu sayede hücde üretimi güneş enerjisi maliyetinin en kötü ihtimal ile onda birine mal edilecek. En iyi ihtimalle de yüzde birine mal edilecek. Böylece hem altyapıdan kurtulmuş olacağız hem de kendimiz üreteceğiz” diyor.
Diyabetlilere erken tanı sistemi
Koray Aki, diyabet hastalarındaki göz kusurlarına yönelik erken tanı ve takip sistemi geliştiriyor. Aki, “Tüm dünyada 500 milyon, Türkiye’de de 7 milyon diyabet hastası var. Bu hastaların yüzde 40’ında göz problemleri görülüyor. Eğer bu erken aşamada tespit edilemez ise ilerki safh alarda görme kaybına neden olabiliyor. Projem kapsamında, eğer bir diyabet hastası kontrol için gelirse sistemden gelen görüntüler işlenerek gözünde herhangi bir lezyon olup olmadığını tespit edilip, tanı konulacak” diyor.
DÜNYA 22.04.2017