Hayatımızı artık makineler yönetiyor. İşte yapay zeka dünyasından son yenilikler…
İnsanlar, makinelerin yerlerini alacağı endişesini yaşamaya başlayalı büyük ihtimalle yüzlerce yıl oldu. Hızına yetişemediğimiz yeni çağda bu korkunun büyümesi ve tahmin edilemeyen gelişmelerin sürekli endişeyi artırması anlaşılabilir bir durum. Geçtiğimiz sene içerisinde yaşanan bazı gelişmeler ve yapay zekanın nasıl yol aldığı, robotların başarabildikleri şeyler herkesi hayrete düşürüyor. İşte örnekler:
AlphaGo’nun tüm zamanların en iyi Go oyuncularından Lee Sedol’a karşı kazandığı tarihi zafer, AI (Artificial İntelligence-yapay zeka) alanı ve özellikle derin takviye öğrenme (reinforcement) olarak bilinen teknik için bir dönüm noktasıydı.
2017’de, otomobil sürüsü ve endüstriyel robotik gibi sorunlara takviye öğrenmesi uygulanmak isteniyor. Google zaten veri merkezlerini daha verimli hale getirmek için derin takviye öğrenme yöntemini kullanarak pek çok başarı kazanmış sayılıyor. Fakat yaklaşım deneysel olmaya devam ediyor ve hala zaman alıcı bir simülasyona ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle ne kadar etkili bir şekilde konuşlandırılacağını görmek ilginç olacak.
Şu anda OpenAI’de araştırmacı bir bilim adamı olan Ian Goodfellow tarafından üretilen generatif düşman ağları (GAN’lar), bir eğitim setinden öğrendikten sonra yeni veriler üreten bir ağ ile gerçek ve sahte veriyi ayırt etmeye çalışan başka bir ağdan oluşan sistemler halinde. Birlikte çalışarak, bu ağlar çok gerçekçi sentetik veriler üretebiliyor. Yaklaşım, video oyun sahneleri oluşturmak, pikselli video görüntüsünü bulanıklaştırmak veya bilgisayarla oluşturulan tasarımlara üslup değişiklikleri uygulamak için kullanılabilme ümidi veriyor.
Makine öğrenmeyle ilgili dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Yoshua Bengio, yaklaşımın özellikle de heyecan verici olduğunu belirtiyor. Çünkü bilgisayarların etiketsiz veriden öğrenmek için güçlü bir yol sunuyor. Birçoğunun inandığına göre gelecek yıllarda bilgisayarları daha akıllı yapmanın anahtarını oluşturabilir.
AI araştırmacılarına bir sonraki büyük hedeflerini ise dil ile ilgili. Diğer alanların yanı sıra, ses ve görüntü tanıma alanında muhteşem ilerleme üreten teknikler, bilgisayarların daha etkili bir şekilde ayrıştırmasına ve dil üretmesine yardımcı olmak üzere. Bu, yapay zekada uzun zamandır devam eden bir hedefti. Dil kullanarak iletişim kuran ve etkileşime giren bilgisayarların büyüleyici dünyasına bir adım sayılıyor. Daha iyi bir dil anlayışı makinelerin daha kullanışlı olmasını sağlayacak.
HÜRRİYET 17.04.2014