Boğaziçi Üniversitesi, dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen ve Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veren Prof. Dr. Cemal Kafadar’ı konuk ediyor. Prof. Dr. Kafadar, Boğaziçi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Aptullah Kuran anısına düzenlenen konferansta bir konuşma yaparak, Evliya Çelebi üzerinden Osmanlıya dair çalışmalarını anlatacak.
Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucu rektörü, 1 Nisan 2002’de vefat eden Prof. Dr. Aptullah Kuran’ın anısına her sene düzenlenen Aptullah Kuran Anma Konferansı, bu yıl Harvard Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar’ı ağırlayacak. Cemal Kafadar 5 Nisan’da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştireceği konuşmanın konusu ise ‘Evliya Çelebi’nin Frenklerin Sanatı ile Karşılaşması: Hakikati Resmetmek/Yazmak Meselesi ve Osmanlılar’ın Kendilerine Bakışında Gerçekçilik’.
Boğaziçi Üniversitesi’nde 2005’ten beri düzenlenen Aptullah Kuran Anma Konferansları kapsamında bugüne dek aralarında Robert Darnton, Robert S. Nelson, David Harvey, Carol Gluck, Ussama Makdisi, Zainab Bahrani, Stephen Greenblatt, Gülru Necipoğlu, Nasser Rabat, Oleg Grabar, Natalie Zemon Davis, Carlo Ginzburg olmak üzere sosyal bilimler ve insanlık tarihi disiplinlerinden dünyaca tanınmış akademisyen ve bilim insanları üniversitede ağırlandı.
Prof. Dr. Cemal Kafadar kimdir?
Doktorasını 1987’de McGill Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamladı. 1987-1989 tarihleri arasında Princeton Üniversitesi’nde Yakın Doğu Çalışmaları Bölümü’nde ders verdi. 1990’dan beri Harvard Üniversitesi Ortadoğu Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Kafadar 1997’den bu yana da Harvard Üniversitesi Vehbi Koç Kürsü’sünde profesör olarak görev yapıyor. 1999-2004 ve 2009-2010 yılları arasında Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni yöneten Kafadar, Boğaziçi Üniversitesi, École des Hautes études en Sciences Sociales ve Koç Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak dersler veriyor.
Osmanlı’nın kuruluş dönemi, sosyal ve kültürel tarihi üzerine çalışmaları olan Cemal Kafadar, the Journal of Turkish Studies ve Historians of the Ottoman Empire gibi yayınların editörlüklerini üstlendi. Almış olduğu ödüller arasında Türkiye çalışmaları alanında Mehmet Fuat Köprülü En İyi Kitap Ödülü (1996) ve TC Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü (2010) bulunuyor. Ortadoğu’nun kültürel tarihi ve geç Ortaçağ ve erken modern çağ Güneydoğu Avrupası üzerine çalışan Kafadar’ın yayınlanmış kitapları arasında Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State (University of California Press, 1995), Süleyman the Second and His Time, (Isis, 1993), ve Kim var imiş biz burada yoğ iken (Metis, 2009) yer alıyor.
5 Nisan 2017, saat 17.00’de Rektörlük Konferans Salonu’nda (Güney Kampüs) gerçekleşecek olan konferansın dili İngilizce olup, çeviri yapılmayacak.
HÜRRİYET 31.03.2017