Uluslararası girişim hızlandırma programı İTÜ GATE, bugüne kadar toplam 27 firmayı ABD’ye götürdü ve 13 firmanın ticari faaliyetlerini ABD’ye taşımasını hızlandırdı. Bu yıl 4’üncü döneminde olan program 9 firmayı daha Amerika’ya götürüyor.
İTÜ ARI Teknokent’in Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı İTÜ GATE 4. dönemine katılmaya hak kazanan 9 firma belli oldu. Bu yıl firmalar bilişim, sağlık, insan kaynakları gibi farklı sektörlerden oluşan firmalar şöyle sıralanıyor: Tazi Bilişim Teknolojileri, Teleporter, IOT-Ignite, Done, FieldPie, Plus1Minus1, ProMANAGE, 360 DRC, Anlatsın.com.
Firmaları yurtdışında komple bir şekilde destekleyen en kapsamlı program olan İTÜ GATE süreci iki kısımdan oluşuyor. Öncelikle programa seçilen firmalar Türkiye’de özellikle ABD pazarına giriş stratejileri, pazar araştırması, ürünün rekabetçi avantajlarını konumlandırma gibi pek çok konuyu kapsayan 2 aylık bir eğitimin ardından 2 aylık ABD kampına alınıyor. Amerika’da Chicago 1871 ve San Francisco’da Galvanize kuluçka merkezlerinde firmalar uluslararası yatırımcılarla, potansiyel müşteriler, partnerler ve girişimcilerle bir araya geliyor. Program, firmaların lokasyon belirlemelerinin ardından toplamda ihtiyaçlarına göre 6 aya kadar devam ediyor.
ABD’de normların farklı olduğunu belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, öncelikle modelin kendini kanıtlamış olması, ABD’de de satış yapmış olması gerektiğini kaydetti. “Türkiye’de hep terzi usülü ama ABD’de konfeksiyon usülü var” diyen Tunçalp, standart bir ürünün geliştirilip pazarlanmasının daha kolay olduğunu vurguladı. Çalışma temposunun altını çizen Tunçalp, “Ölenen kadar değil ama çılgınlar gibi çalışıyorlar. Bir müşteri ile görüştünüz, akşamına mailini atmanız. Yarına bir görüşme daha ayarlamanız gerekiyor. Öbür gün atarım derseniz unutuluyorsunuz. Her şeyi kısa sürede yapmaya hazır olmak gerek” dedi. Para kazanmaya başlayan firmaları ve Türkiye’den çıkarsa dünyaya derdini anlatmanın daha zor olacağı firmaları seçtiklerini kaydeden Tunçalp, “2 ay da mucizeler yaratılmıyor. En az 6-8 ay kalmak gerek ve işlerin devam etmesi de gerek. Türkiye’deki ayaklarının ABD’deki ayağı desteklemesi gerek. Bu bir beyin göçü değil. Tası tarağı toplayıp gitmiyorlar. Zaten Türkiye’de daha iyi mühendisi daha ucuza çalıştırabiliyorsunuz. ABD’de iyi mühendis kapmak için Google, Facebook gibi rakipleriniz var. ABD’ye satış ve pazarlama için gidiyorsunuz” diye konuştu.
İsrail’in bu modeli 40 yıldır yaptığını kaydeden Tunçalp, yerel pazarın küçüklüğünün buna mecbur bıraktığını belirtti. Türkiye’nin de bu modeli benimsemesi gerektiğini kaydeden Tunçalp, “Türkiye pazarı tabiri caizse aslında biraz kabız.kabız Ne çok satıyorsunuz ne de az. Herkes Türkiye pazarı bir bitsin de dünyaya açılırım diyor. Ama Türkiye pazarı bitmiyor. Zengin de etmiyor. Bir de aynı işi yapan birçok firma var. Müşteri terzi usülü istiyor. Ürün de gelişmiyor, parlamıyor” dedi.
Amerika’nın startupları büyütme global hale getirme anlamında tacın incisi olduğunu belirten Tunçalp, Amerika’da başarılı olursa dünyaya satmanın daha kolay olduğunu bunun için finansmanın da daha çok olduğunu ifade etti. Amerika’ya gidecek firmalara söyledikleri önemli şeyin uzmanlaşma olduğunu kaydeden Tunçalp, “Bilmediğin bir şeyi satamazsın.
Ayrıca sıradan, fikri mülkiyeti olmayan iş yapıyorsan hiç gitme daha iyi. Ne iş olsa yaparım abi firmaları da orada tutanamaz. Çok var. Bakkal dükkanı açmak gibi olur. Zenginleşme, başarı hikayesi yazmak istiyorsanız uzmanlaşma şart.” Firmaların Türkiye’den daha olgun pazarlara gitmesi gerektiğini savunan Tunçalp, öyle olduğu takdirde daha çok ürün odaklı olacağını ve iyi rekabet ortamının olacağını söyledi. Dünya markası çıkartmak için çanta elde ülke ülke dolaşıp ürünü satmak gerektiğini söyleyen Tunçalp, “Tıpkı Türkiye’nin dev markaları gibi. Teknoloji startuplarının da bunu öğrenmesi gerek” dedi.
Kendilerini göstermeye gidiyorlar
İTÜ GATE ile derslerine çalıştıklarını söyleyen 360DRC yönetici Ortağı Özgür Şahin, “Amerika!da hacimler çok daha büyük. Türkiye’den daha fazla kazanabilirsiniz. Biz de 1 yıl içinde satışlarımızı 10 katı büyütmek istiyoruz. Amerika her firma için büyük fırsat. 5 yıllık ve 25 kişilik ekibi olan firmayız okyanusa açılma vaktimiz geldi. Birçok global marka ile çalışıyoruz orada kendimiz göstermemiz gerek” dedi. Nesnelerin interneti alanında android sistemi kullanma özelliğiyle ayrışan IOT-Ignite ise Amerika’ya Google gibi devlerin dikkati çekmek için gidiyor. Türkiye’den Amerika’ya ulaşmanın daha zor olduğunu yerinde çalışmalara yapılması gerekitğini savunan ekip, müşteriyi eğitmekle uğraşılmayan pazarda ürünü parlatmanın daha kolay olduğunu söyledi.
Amerika hazırlığı 380 saat sürdü
İTÜ GATE Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı’nın 4. dönemi içiniç 22 firma, 23 ayrı başlıkta eğitim gördü. Toplam eğitim süresi 37 saat sürdü. Firmalar ayrıca Amerika’da yatırımcılara yapılması gereken sunumlar, iş modelinde öne çıkarılması gereken konular, Amerika pazarının beklentileri gibi kritik öneme sahip konularda, konularında uzman 14 mentorden birebir destek aldı. Mentorlerle gerçekleştirilen görüşmeler 405 seansa yayıldı ve tam 344 saat sürdü. Böylelikle hem eğitimler hem de mentorlerden alınan danışmanlıklarla firmalar 380 saatin üzerine çıkan yoğun bir program süreci yaşadı. Mentorluk görüşmelerim kapsamında firmalar ayrıca iki kez girişimcilik konusunda yarımy asırlık tecrübesiyle dünyanın en saygın fikir liderlerinden, girişimcilikgiriş gurusu olarak nitelendirilen Ken Morse ile görüşme imkanı yakaladı. Morse’un katkılarıyla Amerika’ya hazırlanan firmalar, sunumlarınıs kusursuzlaştırmak adına 110 hazırlık sunumu yaptı.
DÜNYA 25.03.2017