Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu. Törende; “Üstün Başarı Ödülü” kent çalışmaları ve yeni kentsel oluşumlar alanına yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Sema Erder’e, “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ise yeni kentsel gelişimleri yorumlama hususunda yürüttüğü başarılı çalışmalarıyla Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu’ya verildi.
Kadir Has Üniversitesi’nin kurucusu merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu “Kent Çalışmaları ve Yeni Kentsel Oluşumlar” oldu. Hem ödüllerin verildiği hem de Kadir Has’ın 10’uncu ölüm yıldönümü sebebiyle anma töreninin gerçekleştirildiği etkinliğe yoğun katılım vardı. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan tören, piyanist Eren Aydoğan’ın dinletisi ile devam etti.
Dinletinin ardından Prof. Dr. Sema Erder ve Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu’ya ödüllerini Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın takdim etti. Böylesi prestijli bir ödülü almaya hak kazandığı için büyük mutluluk yaşadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kuyucu, “İstanbul’un en önemli kentsel dönüşüm projesinin gerçekleştirildiği binada bu ödülü almak büyük onur. Evrensel değerlere, bilime ve ifade özgürlüğüne verdiği değerle öne çıkan Kadir Has Üniversitesi’ne, Kadir Has Vakfı’na ve Değerlendirme Kurulu’na çok teşekkür ederim” dedi. Üstün Başarı Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Erder çok kıymetli jüriye özel teşekkürlerini belirterek, bu ödüle layık olmanın kendisi için gurur verici olduğunu ifade etti.
“KADİR BEY’İN VASİYETİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”
Törenin ardından Kadir Has’la ilgili görüşlerini ifade eden Can Has, “Kadir Bey kazanmış olduğu serveti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle paylaştı ve kalıcı eserler bıraktı. Tarihe baktığınız zaman Eflatun’u yargılayan insanlar o devrin çok önemli insanlarıydı. Ancak bugün, o zaman Eflatun’u yargılayan insanları kimse hatırlamıyor, ancak Eflatun hatırlanıyor. Çünkü o kalıcı eserler bıraktı. Kadir Has da bu kalıcı eserleri sayesinde Türk insanının kalbini kazandı. Hayır işlerine hayatı boyunca devam etti” diye konuştu. Kadir Has’ın vefatından sonra bu işleri kendilerinin devraldığını söyleyen Can Has, “Üniversitemiz A+ üniversiteler arasına girdi. Bu sene okulumuza 18 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Bütün bunlar bize Kadir Bey’in vasiyeti ve bunları yerine getiriyor olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
“ÜNİVERSİTE OLARAK BİLİMİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Üniversitelerinin Kadir Has’ın değerleri üzerinde yükselmeye ve başarılarına yenilerini eklemeye devam ettiğini vurgulayan Nuri Has, “Bizim için en memnuniyet verici kısım üniversitemizin kaydetmiş olduğu bilimsel başarılardır. Bugün 13’üncüsünü verdiğimiz Kadir Has ödüllerinin ilk üçünü Kadir Bey hayattayken vermiştik. Bunlar, ciddiyeti ve önemiyle göze giren ödüller. Üniversite olarak bilimi desteklemekten ve Kadir Bey’in hayatta olduğu dönemdeki değerleri korumaktan dolayı son derece mutluyuz” ifadelerinde bulundu.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, “Kadir Has, hayatın farklı alanlarına katkı sağlamış bir insandı. İşadamıydı, yatırımları vardı ama bizim üniversite olarak öne çıkarttığımız yönü sosyal sorumluluk alanında, kültür, sanat, eğitim alanına karşılık beklemeden yapmış olduğu yatırımlardı. Biz de Kadir Bey hayattayken başlayan Kadir Has Ödüllerini, onun vefatından sonra tam da bu alanlara oturacak şekilde şekillendirdik. Her yıl bu alanlarda Türkiye’de öne çıkmış genç bilim insanlarını ve hayatı boyunca bilime hizmet etmiş insanlara bu ödülü veriyoruz” diye konuştu.
İLK DERSİNİ VERDİĞİ ÜNİVERSİTEDEN ÖDÜL ALDI
Aldığı ödülden dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu, “Bu alanda uzun süredir araştırmalar yürütüyordum ve bu konunun Türkiye için yaşamsal bir sorun olduğunu düşünüyorum” dedi. Yıllar önce ilk kez Kadir Has Üniversitesi’nde ders verdiğini dile getiren Kuyucu, “2008 yılında doktora araştırması için Türkiye’ye geldiğimde iletişim fakültesi hocalarından Doç. Dr. Levent Soysal ile bağlantı halindeydim ve o beni buraya davet etti. İletişim fakültesi öğrencilerine ‘Sosyal Teoriye Giriş’ dersi açmıştı. Ben de o derse katkıda bulunmuş, çok mutlu olmuştum” diyerek sözlerini noktaladı.
HÜRRİYET 22.03.2017