Kanser, MS, diyabet, romatoid artrit ve enfeksiyon tedavisinde önemli adım…
ABD’de olay yaratan çalışma, Harvard Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr.Semir Beyaz’dan geldi.
“Hücrelerin kimlik kartını bulduk” diyen Dr. Beyaz, şunları söyledi: “Bağışıklık sistemi, vücudumuzun savunma sistemidir. Bizi enfeksiyonlardan, hastalıklardan ve kanserden korur. Bizim, bu çalışmada sorduğumuz temel soru şuydu; “Bağışıklık sistemi nasıl özelleşir? Nasıl farklı hücre tipleri, bağışıklık sisteminin içerisinde oluşur? Bunun için DNA’ya baktık. DNA, vücudumuzun bütün hücrelerinde aynı genetik materyali taşır. Ancak farklı hücreler, DNA’nın farklı farklı kısımlarını kullanır. Bizim bu çalışmada bulduğumuz en önemli bulgu, bağışıklık sistemi hücrelerinin kimlik kartını oluşturan DNA’daki özel bilgilerin nasıl kullanıldığı… Bununla ilgili çok önemli bir mekanizma keşfettik ve bunun başka hücre tiplerinde de kullanılması mümkün. Bu mekanizmayı anlamakla birlikte bağışıklık sisteminin ilişkili olduğu hastalıklar, kanser gibi hastalıklarda etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine önayak olabilecek bir bulguydu bu. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin kontrolden çıktığı, MS, diyabet, romatoid artrit gibi hastalıklarda da bağışıklık sisteminin kontrol altına alınmasını sağlayabilecek nitelikte bulgular içeriyor.
Bu çalışmanın beş yıl sürdüğünü belirten Dr. Semir Beyaz, “Bazı zamanlarda sıkıntılar yaşadık ama bata çıka çalışmayı tamamlayabildik, yaklaşık beş yıl sürdü. Çok büyük bir çalışmaydı. Çalışmanın yayınlanan kısmı, çok küçük bir kısmı içeren bulguları taşıyor. Ama sonunda yayınlayabildiğimiz için ben de mutlu oldum” dedi.
Çalışma Nature Immunoloji dergisinde yayınlandı.
KANSERDE ÖZEL TEDAVİ İMKANI YARATIYOR
Dr. Semir Beyaz, “Bu çalışmanın her alanda kullanımı olabilir; yaşlanma, enfeksiyonel hastalıklar, kanser gibi alanlarda hücre tipine özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde kullanım alanları olur. Onun dışında bağışıklık sisteminin şu anda kanser ile ilişkisi üzerine büyük klinik çalışmalar yürütülüyor. Kanseri bağışıklık sistemini kullanarak yenme konusunda önemli klinik çalışmalar bulunuyor. Bizim çalışmamızın da bu alanda önemli bir etkisi olabilir çünkü bağışıklık sisteminin kanser tarafından susturulan kısımlarını, bulduğumuz mekanizma sayesinde aktif hale getirebiliriz. Bunlar zaman alacak çalışmalar ama şu anda laboratuvarda bu alanda, bağışıklık sistemi ile kanser arasındaki ilişki üzerine çalışmalara devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
HABER TÜRK 03.03.2017