Doany, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katımıyla gerçekleştirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi açılışında ilk kez Türkçe konuştu.
Başbakan Yıldırım ve Bakan Arslan’ın vizyonu ve liderliği sayesinde bugün burada bulunduklarını dile getiren Doany, 2007’de Türk Telekom’un, Türk teknoloji şirketlerine yatırım yapabilmesi için önerdikleri stratejinin dönemin Bakanı Binali Yıldırım ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından onaylandığını anımsattı.
Yönetim Kurulunun, kendilerini zorladığını ve iddialı sonuçlar elde etmekten kendilerini sorumlu kıldığını dile getiren Doany, “Başbakanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimiz sayesinde Türk Telekom, dört ICT yani bilişim ve iletişim şirketi aldı. Bunlardan Argela, bugünün konusu. Yakında, diğerleriyle ilgili de sizleri bilgilendireceğiz. Argela, yalnızca Türkiye’de değil, aynı zamanda uluslararası en gelişmiş pazarlarda, milyon kat daha fazla kapasitesiyle lider teknoloji şirketleriyle aynı seviyede bulunarak, başarılı olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.
Doany, ülkenin, dünyanın en iyileriyle yarışabileceğini kanıtlamak için gece-gündüz çalışan Argela ekibine teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Bizim kılavuzumuz şudur, yalnızca, başarısız olmaya hazırlıklı olanlar, gerçekten başarıya ulaşabilir. Potansiyelimizin tamamını gerçekleştirme fırsatını, Türk Telekom ailesine veren Sayın Başbakanım, Bakanım, Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeleri ve kamu çalışanlarına çok teşekkür ederim. Size, bir insanın diğer bir insana verebileceği en büyük vaat olan tam potansiyelimizi gerçekleştirme sözünü veriyoruz. Kalpleri birlikte atan, kadınıyla erkeğiyle 34 bin kişiyle söz veriyoruz.”
“GLOBAL 5G ŞİRKETİ OLMAK İÇİN YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”
Türk Telekom’un iştiraki olan Argela Üst Yöneticisi Bülent Kaytaz ise Argela olarak son 3 yıldır üzerinde yoğun olarak çalıştıkları 5G teknolojilerinin gösterimini ve merkez açılışını yapacaklarını dile getirerek, “Bizler, global 5G teknoloji şirketi olmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin ihtiyacı olan milli ve güvenilir altyapıyı 5G teknolojilerini kullanarak geliştirmek istediklerini anlatan Kaytaz, “Aynı zamanda da buradan ortaya çıkacak ürünleri, dış pazarlarda satarak önemli bir gelir elde etmek istiyoruz.” dedi.
Kaytaz, teknolojiyi artık yalnızca kullanan değil, üreten de olmak istediklerini belirtti.
5G MÜKEMMELİYET MERKEZİ
Türk Telekom’un ODTÜ Teknokent’te yer alan binasındaki 5G Mükemmeliyet Merkezi, Argela’nın 200 kişilik ekibiyle 5 yıldan uzun süredir devam eden Ar-Ge çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmak üzere açıldı.
Merkez, başta 5G teknolojileri olmak üzere milli çalışmaların elle tutulur, gözle görülür bir şekilde gerçek sistemler üzerinde test edildiği, çalıştığı ve sergilendiği bir ortam olarak tasarlandı.
Merkez, faaliyetlerini, Argela mühendislerinin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu ve 13 üniversiteden 30 öğretim üyesinin katkısıyla geliştirmeye devam etmeyi hedefliyor.
Merkezde geliştirilen ve üzerinde çalışılan 5G projelerinin uygulamaya hazır hale gelmesi için 5G’nin hayata geçmesini bekleme gereksinimi de bulunmuyor.
Merkezde sergilenecek ve üzerinde çalışılan projeler şöyle:
Entegre Kamu İletişim Platformu (EKİP), ulusal ve yerli Whatsapp projesi olarak nitelendirilen bu projeyle yüksek güvenlik ihtiyacı içinde olan kamu kurumları kendi içlerinde yüksek güvenlikli olarak iletişim kuruyor.
Milli Ağ Teknolojileri (MİLAT), siber güvenlik ve milli ağ altyapısı, şebekedeki her bit ve baytın tam kontrolünü sağlıyor.
Dünyada örnek gösterilen ödüllü milli 5G teknolojisi ProgRAN (5G teknolojisi), geleceğin mobil iletişim ihtiyaçları için yüksek kapasiteli, kişiselleştirilmiş ağ ve hizmet çözümleri sunulmasına olanak sağlıyor.
HÜRRİYET 15.02.2017