Türksat AŞ’den yapılan açıklamaya göre, geçen sene ilki düzenlenen yarışmayla uzay ve uydu teknolojilerine ilgi duyan üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
“Tasarla-yap-uçur” modeliyle gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerini birebir uygulama şansı elde edecek öğrenciler, farklı üniversite takımlarıyla tecrübe paylaşımı, sektörde faaliyet gösteren kurum, şirket, uzmanlar ve mühendislerle iletişim imkanı da bulacak.
Yarışmada birinciliği elde edecek takım üyelerine 2 bin lira, ikinci takım üyelerine bin 500 lira, üçüncü takım üyelerine ise bin lira tutarında anlaşmalı teknoloji mağazalarında kullanabilecekleri hediye çeki verilecek.
TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’nda Model Uydu, bir gezegen atmosferinde iniş yapan, sensörlerden veri sağlayan, yerin görüntüsünü çeken ve haberleşme modülü bulunduran faydalı yükü temsil etmektedir.
Model Uydu, Taşıyıcı ve Görev Yükü olmak üzere iki parçadan oluşur. Taşıyıcı, Görev Yükü’nü koruyan parçadır; Görev Yükü ise istenilen görevleri yerine getirecek parçadır.
Model Uydu (Taşıyıcı + Görev Yükü) yaklaşık 500 metre yükseklikten serbest düşüşe başlayacaktır. Taşıyıcı ve Görev Yükü 400 metre yükseklikte birbirlerinden ayrılacaktır ve atmosferdeki inişlerine ayrı ayrı devam edecektir.
Görev Yükü, bütün uçuş süresince her saniye (1 Hz) telemetri paketini yer istasyonuna gönderecektir. Veriler aynı zamanda Görev Yükü üzerindeki bir belleğe kayıt edilecektir.
Görev Yükü, bütün uçuş süresince video görüntüsünü yer istasyonuna gönderecektir. Video aynı zamanda Görev Yükü üzerindeki bir belleğe kayıt edilecektir. Yer istasyonunda video gerçek zamanlı izlenecek ve yer istasyonuna kayıt edilecektir. Görev tamamlandığında, yer istasyonuna kaydedilen video yarışma görevlisine teslim edilecektir.
Görev Yükü, bütün uçuş süresince video görüntüsünü yer istasyonuna gönderecektir. Telemetri verileri aynı zamanda Görev Yükü üzerindeki bir belleğe kayıt edilecektir. Görev Yükü, telemetri verileri yer istasyonunda görüntülenecek ve kayıt edilecektir. Ayrıca telemetri verilerinin zamana bağlı grafikleri yer istasyonunda gerçek zamanlı çizdirilecektir. Görev tamamlandığında, yer istasyonuna kaydedilen telemetri verileri csv veya excel formatında yarışma görevlisine teslim edilecektir.
Görev Yükü yere iniş yaptıktan sonra 1 dakika boyunca veri aktarımına devam edecek ve 1 dakikanın sonunda veri iletimi otomatik olarak sonlandırılıp, kurtarma için sesli işaret verecektir.
Yarışma Takvimi
Üniversitelerden başvuruların alınması 6 Şubat 2017
Başvurusu kabul edilen takımların ilan edilmesi 10 Şubat 2017
POR planlama ve organizasyon şeması raporu 28 Şubat 2017
Katılım dökümanlarının son gönderim tarihi 28 Şubat 2017
Yarışmacı takımların ilanı 1 Mart 2017
PDR raporlarının teslimi 16 Nisan 2017
PDR sonuçlarının açıklanması 28 Nisan 2017
CDR raporlarının teslimi 7 Temmuz 2017
CDR sonuçlarının açıklanması 21 Temmuz 2017
QR raporlarının teslimi 6 Ağustos 2017
QR sonuçlarının açıklanması 11 Ağustos 2017
Uyduların kontrolü 25 Ağustos 2017
Fırlatma 26 Ağustos 2017
Sonuçların açıklanması ve ödül töreni 27 Ağustos 2017
TMUY2017_Katılım_Beyanı_ve_Taahhütname_Formu.pdf
TMUY_2017_Yarisma_Puan_Sablonu.pdf
Kayıt Sayfası için Tıklayınız