Başarsoft bilişimin merkezi ABD’ye teknoloji satacak

0

Google, Yandex gibi internet arama motorlarına harita verisi suna Türk şirketi Başarsoft, bilişimin merkezi ABD’ye gözünü dikti. Başarsoft, Silikon Vadisi’nin bulunduğu bölgede bir ofis açarak ABD’lilerin telekom, elektrik, su gibi şebekelerine hizmet verecek. Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, Suudi Arabistan’dan Arnavutluk’a bölge coğrafyasında bir çok ülkeyle çalıştıklarını hatırlattı ve “Sırada ABD var” dedi.

20 yıllık geçmişi bulunan Başarsoft’un bir başarı hikayesi yazdığını anlatan Küçükpehlivan, “Bünyemizde çalışan sayısı 400’e ulaştı. Şu anda bu rakamın yüzde 25’i yazılımcı” diye konuştu.

Yandex ve Google’a harita sunuyor

Başarsoft sadece şebeke hizmetleriyle değil özellikle harita yazılımları gibi alanlarda da hizmet veriyor. Bunun örneği ise Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Harita Uygulamaları. Yani cep telefonları ve bilgisayarlarımızla aradığımız uydu görüntüleri, cadde panoramaları, bina fotoğrafları Başarsoft’un çalışmalarının ürünleri arasında. Küçükpehlivan, yurtdışında öne çıkan işlerinden biri olan katı atık yönetim ve takip projesinden bahsediyor. Sistem, Türkiye’de İzmit’te projelendiriliyor. İzmit sokaklarında çöp toplayan 7 bin 200 konteynerin güzergahı, yeri tek tuşla takip ediliyor.

Belediyenin bu şekilde sokak sakinlerinin “Çöp konteynerim boşaltılmadı” şikayetlerinin önüne geçmeyi amaçladığını anlatan Küçükpehlivan, “Sistem, isteyen vatandaşların cep telefonuna ‘Aracımız 5 dakika sonra çöpünüzü alacaktır’ mesajı da gönderecek. Belediye ise bu sistemle hem maliyetleri düşürecek hem de vatandaştan gelen şikayetleri azaltacak” diyor.

Küçükpehlivan’ın verdiği bilgilere göre, yeni sistem doğrultusunda belediye ihtiyaç olan noktalara yeni çöp konteyneri koyacak.

Servis araçlarına Rotaban

Araçların ne kadar sürede kaç adet çöp konteyneri toplayabildiği bilgisi de ölçülebilecek. Küçükpehlivan, “Tüm bu işlemler sonucunda ilk aşamada çöp toplama maliyetini yüzde 30 düşürmeyi bekliyoruz” diye ekliyor.

Optimize edilmemiş geleneksel servis güzergahlarının çalışanlararası huzursuzluğa sebep olduğunu aktaran Küçükpehlivan, üzerinde çalıştıkları Rotaban isimli yazılımı da şu sözlerle anlatıyor:

Yüzde 30’luk tasarruf

“Bazı çalışanlar servise inmek ve binmek için çok yürüdüklerinden, en son bırakılıp en erken alınmaktan şikâyet edebilir. Rotaban adlı yazılımımız tüm bu karmaşaya son verebilir, tüm çalışanlar için dengeli, bilimsel sonuçlara dayanan bir rota planlaması yapabilir. Teknik ifadeyle Rotaban çalışanların güzergah ve iniş-biniş noktaları ile ilgili istek ve şikâyetlerinin değerlendirilmesi, yönetimi ve çözümü etkin bir şekilde gerçekleştirme imkan ve yetneğine sahip bir yazılım. Rotoban’ı kullanmak yakıt tüketimini yüzde 30 azaltıyor. Günlük tek yönde 700 kilometre mesafe kat eden 10 araçlık bir servis filosu, Rotaban sayesinde yüzde 30’luk bir tasarruf yaparak senede 35.2 ton daha az karbon salınımı yapıyor. Bu da 111 ağacın kesilmekten kurtarılması anlamına gelmekte.”

 

DÜNYA 16.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here