Matematik Müzesi TAKEV’de

0

ALANINDA uzman matematik eğitmenleri tarafından kurulan ve matematik bilimini soyut olmaktan çıkarıp somut hale getirerek dokunabilir kılan TALES Matematik Müzesi, TAKEV Fen ve Anadolu Lisesi Matematik Bölümünün girişimleri ile TAKEV’de öğrencilerle buluştu. Bir günlüğüne TAKEV kampüsüne taşınan müze ile TAKEV Lisesi öğrencileri, matematiğin keşfedilebilir, görsel ve dokunsal olduğunu deneyimledi. 


Almanya Giessen’deki Mathematikum, ABD New York’taki MoMath, İtalya’daki Arşimet Bahçesi ve Güney Kore’deki Mathlove gibi örneklerin incelenmesinin ardından yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda 2015 tarihinde Aydın’da kurulan TALES Matematik Müzesi bu kez TAKEV kampüsünde ve öğrencileri matematiğin somut haliyle buluşturdu. Kampüste kurulan düzeneklerle öğrenciler, ikili saymadan Pi sayısına, imkansız üçgenden Leonardo da Vinci’nin köprüsüne, dört renk problemden topolojik düğümlere, alan-yarıçap, çevre-yarıçap, açılar, simetrinin yanı sıra Pisagor teoreminden ünlü matematikçi John Nash’ın oyun teorisi, Mimar Sinan’ın yapılarındaki sırlarını hikayelerle dinleme, dokunsal olarak hissetme şansı buldu.


TALES Matematik müzesi,günlük hayattaki matematiğin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun istasyonlarla matematiği, soyut olmaktan çıkarıp somut hale getirerek bireylerin matematiğe dokunmalarını sağlıyor. Uzman matematik eğitmenleri ile matematiği hikayelerle anlatıp teoremleri mantıksal yoldan ispatlıyor. Öğrenciler de böylelikle problemler üzerinde özgürce düşünerek yeni fikirler üretiyor, farklı çözüm yolları olabileceğini yaşayarak öğreniyor.

 

 

HÜRRİYET  26.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here