2017’ye damgasını vuracak 11 trend

0

Pazarlama iletişim dünyası teknoloji ile büyük bir dönüşüm geçirirken 2017’nin anahtar kelimeleri yine teknoloji içinden yükselecek.

Yeni bir yıl kapıda…Teknolojinin inanılmaz hızlandığı bir çağda her yıl bir öncekinden daha fazla şey getiriyor ve eskiler hızla tarihe karışıyor. Mesela bu yıl yaşadığımız Pokemon Go çılgınlığı bizler için bir oyundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Artık sanal gerçeklik kavramı sanal ve gerçeğin içiçe geçtiği bir diğer boyutun oluşumunu simgeliyor. Adeta, sokaklarda tüketici avlayacağımız yılların geldiğinin işaretini veriyor. Öte yandan yapay zeka alanında yapılan yatırımlar bize yine bu sürecin çıktılarının tüketicilerin günlük yaşamına yoğun etki edeceği yönünde güçlü sinyaller veriyor…Dünya gündeminde teknoloji, inovasyon, Ar-Ge ile gelişim konuşulurken, bizim de içsel çalkantılarımızı susturup bunlara daha çok zaman, akıl ve yatırım yapmamız, tüm bunları gerçekleştirmek için de huzur bulmamız gerekiyor. İşte pazarlama iletişimi dünyasında 2017 yılına damgasını vuracak trendler:

1. Yeni pazarlama titrlerine alışın

Pazarlama teknolojistleri ve veri uzmanlarını giderek daha fazla görmeye, duymaya başlayacaksınız. İlk maddedeki bilgilere erişim ve işlenmesi için bu kişilerin veri kökenli olması gerekiyor. Şirketlerin email, sosyal medya, ödenmiş, sahip olunan ve kazanılmış pazarlama stratejilerini benimserken, teknolojiyi daha fazla kullanmaları ve desteklemeleri gerekiyor. Pazarlama teknolojiden sorumlu üst düzey yöneticilerin sayısı artacak.

2.Daha iyi ve daha fazla video içerik

İçerik hala kral ama dijitalin kuralları değişiyor. Sosyal içerik, yorumlar, bloklar, eKitaplar hala pazarlamanın önemli bir parçası ancak video bu yıl deyim yerindeyse şaha kalkacak. Pokemon Go gibi sanal ve gerçeği iç içe geçiren oyunların başarısı da düşünülürse, sanal ve artırılırmış gerçekliğin bizi geleceğe taşıyacağını söyleyebiliriz. Görsel ve videoları kullanmayı başaramayın şirketler giderek daha kenarda kalacak.

3.Nesnelerin internetini benimseyeceğiz

Birbiriyle iletişim kurarak hayatımızı kolaylaştıracak makineler, sistemler hayatın her alanında görülmeye başlayacak. Cisco’nun nesnelerin interneti odaklı araştırmasına göre bu kavram 10 yıllık süreçte 19 trilyon dolarlık bir katma değer yaratacak ve birçok sektör dönüşüme zorlanacak. Verileri toplamak ve bunları değerlendirmek en önemli sürece dönüşecek. Dönüşmeyenler de uzun vadede işlerini bırakmak zorunda kalacak.

4. Bulut servisleri üzerinde yükselen pazarlama

Bulut uygulamaları 2016’ya giderek yaygınlaştı. Birçok kurum pazarlama, satış, lojistik, insan kaynakları gibi faaliyetleri bulut uygulamaları ile yönetmeye başladı. Üstelik sadece kurumlar değil, akıllı telefonlardaki geniş bant internet kullanımının artması, bu alan üzerinde yapılabilecek pazarlama çalışmaları için de ışık tutuyor. Bir adım ileriye giden uzmanlar, yapay zeka ile bulut servislerini üzerinde neler yapılabileceği üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Bunun da çıktılarını 2017 yılında göreceğiz.

5.Daha fazla sosyal pazarlama

Sosyal medya ilgili düşünce sistemimizi yenilememiz gerekecek. Daha az pazarlama ve daha fazla satış odaklı stratejiler görmeye başlayacağız. Şu anda genelde markalar özel içerikleri tüketiciye sunmak ve buradan bilinirlik yaratmak için kullanıyorlar. Bu değişecek ve pazarlama, satış ve servis desteğinde sosyal medya kullanımının arttığını göreceğiz. Sadece mesaj vermek için etkileşimi artıracak içerikler göreceğiz.

6. Büyük veri ve gerçek zamanlı analize ilgi artacak

Pazar analizi ve tahminleri için pazarlama profesyonellerinin yararlanacağı veriler çoğalacak. Öngörüsel analitik araçlarının önemi artacak. Müşteri profilleri çıkarmak, talep belirlemek ve eğilimleri kestirmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulacak. Big data araçlarının fonksiyonları artacak. Pazar analizi ve tahminleri için pazarlama profesyonellerinin yararlanacağı veriler çoğalacak. Öngörüsel analitik araçlarının önemi artacak. Müşteri profilleri çıkarmak, talep belirlemek ve eğilimleri kestirmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulacak. Büyük veri araçlarının fonksiyonları artacak.

7.Kişiselleştirilme son sürat devam edecek

Bugün Coca Cola şişeleri bile insanları ayrıştırmak için bir görev üstleniyor, tüketiciyle temas etmeye çalışıyorsa kitlesel üretimin kişiselleştirmeye doğru daha fazla kayacağını okuyabiliriz. Bazı şirketler müşteriyle temas noktalarının çok belirli ve özel olduğunu anlamak zorunda. Daha fazla kişisel kampanyaları sosyalde ve gerçek hayatta göreceğimiz bir yıl bizi bekliyor.

8. Pazarlama tomasyonuna ilgi artacak

Kontrol edilmek zorunda kalınan hesaplar, içerikler ve veri çoğaldıkça pazarlama otomasyonu yazılımlarına olan talep yükselen bir ivmeyle artacak. Dijital kanallarla entegre CRM yazılımlarının, davranışsal e-mail pazarlaması ve web kişiselleştirme araçlarının kullanımı yaygınlaşacak. Yüksek otomasyon, kurumlara zaman kazandıracak ve yapılacak işleri önem sıralamasına göre düzenlemekte yardımcı olacak. Yapılan tüm kampanyaların pazarlama hedefleri doğrultusunda optimize edilmesi kolaylaşacak.

9. Akıllı cihaz güvenliğine yeni çözümler gelecek

Birçok tüketici akıllı telefonlarında hâlihazırda acil durum alarmları, takip ve bildirimlerden faydalanıyor. Akıllı telefonu sayesinde kendini daha güvende hissedenler arasında her beş kişiden üçü, telefonlarına güvenerek daha fazla risk aldıklarını belirtiyor. Bu sebeple siber güvenlik uygulamalarının da giderek arttığını, pazarın büyüyeceğini göreceğiz.

10.Mesajlaşma başka boyuta geçecek

MIRC ve ICQ ile başlayan mesajlaşma geleneği, son dönemde Whatsapp ile hızla yükselişini sürdürüyor. Facebook’un Mobil Messenger’ı, Snapchat, WeChat gibi uygulamalar artan mobil kullanımıyla birlikte her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Mobil uygulamaların artması ile birlikte hızla yükselecek kullanıcı sayısı da şimdiden medya satın almacıların iştahını kabartıyor. Yakın zaman önce Snapchat’te reklam döneminin başlaması, Whatsapp’ın paralı ilanlara olan bakış açısını biraz yumuşatması bu trendin göstergeleri. Öte yandan mesajlaşma uygulamaları tüketicilerin hayatını kolaylaştırmak için farklı özellikleri bünyelerine katacak.

11. Fijital pazarlama büyüyecek

Yaklaşık 2 senedir Türkiye’de konuşulan fijital kavramı, tüketici ve marka arasında oluşan ekosistem içerisinde fiziksel ve dijital pazarlama dünyalarının bir araya gelmesinden oluşuyor. Fijital kavramı, fiziksel ile dijital deneyimleri harmanlayarak tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşılmasını sağlayacak yöntemlerden biri olacak. Burada artırılmış ve sanal gerçekllik uygulmalarının yoğun olarak kullanılmasına tanıklık edeceğiz.

 

DÜNYA  Sevda YÜZBAŞIOĞLU  14.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here