Nesnelerin interneti insan yaşamından hükümetlerin ve şirketlerin dünyayla etkileşiminni değiştiriyor.
Nesnelerin interneti insan yaşamının her alanının yanı sıra hükümetlerin ve şirketlerin dünyayla olan etkileşimini de değiştirdiği için “geleceğin Endüstri Devrimi” olarak adlandırılıyor. Nitekim, devrim şimdiden başlamış durumda.
Yeni arabalardaki bir dizi yeni uygulama… Birkaç sözcükle termostatı kontrol etmenizi ve müziği çalmanızı sağlayan akıllı ev aletleri… Günlük egzersiz tablonuzu, harcadığınız kalorileri kaydeden kolunuzdaki cihaz… Tüm bunlar Nesnelerin İnterneti sayesinde gerçekleşiyor. Ancak bu yalnızca bir başlangıç.
Business Insider’ın araştırma birimi BI Intelligence, iki yıldan daha uzun bir süre Nesnelerin İnterneti alanındaki büyümeyi mercek altına aldı; özellikle tüketiciler, şirketler ve hükümetlerin Nesnelerin İnterneti ekosistemini nasıl kullandıklarını inceledi ve bir rapor hazırladı.
İşte rapordan önemli satır başları:
- 2020 yılında toplamda 34 milyar cihaz birbirine bağlı olacak. 2015 yılında bu rakam 10 milyardı. Nesnelerin İnterneti cihazlarının sayısı 24 milyar, geleneksel bilişim aygıtlarının (örn; akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler vs…) sayısı ise 10 milyar olarak hesaplanıyor.
- Gelecek beş yılda Nesnelerin İnterneti çözümlerine yaklaşık 6 trilyon dolar harcanacak.
- Nesnelerin İnterneti’ne en çok iş dünyası ilgi gösterecek. Şirketler Nesnelerin İnterneti’nin işletme maliyetini düşürmek, verimliği artırmak ve yeni pazarlara açılmak ya da yeni ürünler geliştirmek gibi konularda olumlu bir katkı sağlayacağına inanıyor.
- Hükümetler verimliliği artırma, maliyeti düşürme ve vatandaşlarının yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanmış durumda. Bu kesimin Nesnelerin İnterneti’ni benimseyen ikinci büyük grup olması bekleniyor.
- Tüketiciler ise Nesnelerin İnterneti’ni benimsemede iş dünyası ve hükümetlerin arkasında yer alacak. Bununla birlikte, tüketicilerin de çok sayıda cihaz satın alması ve Nesnelerin İnterneti eko sistemlerine ciddi paralar yatırması bekleniyor.
FORTUNA TURKEY 28.11.2016