Her geçen gün hızına yetişilmez bir hal alan teknoloji, karşımıza güneş enerjisi ile çalışan bir uzay aracı tasarımı ile çıkıyor. Güneş enerjisi ile çalışan ve ilkler arasına giren uzay aracının asıl hedefi stratosfere ulaşmak olsa da proje sahibi Domjan, ilerleyen yıllarda bu gelişmenin ticari bir boyut kazanmasını umuyor.
Stratosfere ulaşmak için tasarlanmış ve güneş enerjisi ile çalışan bir uzay aracı olan Solar Stratos, İsviçre Payerne’de düzenlenen bir tören ile sunuldu. Uçağın 450 kilogram ağırlığında kanatlarının 24.8 metre uzunluğunda ve 2 kişi taşıma kapasitesinde olduğunu bilinmektedir. 24’lük bir hücre verimliliği ile çalışan uçak, 22 metrekarelik bir fotovoltaik panel ile kaplanmıştır. 2.2 metrelik pervanelere ve bu pervaneleri çalıştırabilmek için 32 kW’lık bir motora sahiptir. Mevcut olan lityum iyon pilleri 20 kWh depolama alanı sağlamaktadır.
Raphael Domjan, 2012 yılında güneş enerjisi ile çalışan bir tekne projesi olan Planet Solar’ın ilk girişimcisi oldu. Bugün ise SolarStratos’un, stratosferde güneş enerjisi ile çalışan ve 80.000 feet’ten fazla uçuş yapabilen bir uçak olması ve bunu yapan ilk kişi olmak için çalışıyor. Domjan, mevcut teknolojinin dünyaya çok fazla imkan sağladığını ve bunu göstermeyi hedeflediğini söylüyor.
Elektrik ve güneş enerjisi ile çalışabilen araçlar 21. yüzyılın en büyük teknolojileri arasındadır. Uçaklar 25.000 metre yükseklikte uçabilmekte dolayısıyla bu elektrik ve güneş enerjisi ile çalışan araçların, uzaya yakın noktalarda, ticari havacılık imkanını sağlamaya başlamaktadır.
İlk test uçuşlarının, orta irtifa uçuşları ile Şubat 2017’de olması planlanıyor. İlk stratosfer uçuşları ise 2018 yılında gerçekleştirilecek. Yaklaşık beş saat süreceği ve 70 santigrat derece de olacağı öngörülmektedir. Domjan ve yardımcı pilot ThierryPlojoux, güneş enerjisi ile çalışan uzay elbiseleri giyerek ağırlığı azaltacak aynı zamanda uçak, kabin basıncına sahip olmayacaktır.
ELEKTRİKPORT 11.12.2016